Gazete Vatan Logo

Kriz aşıldı

Turquality’de ödemeler durdu, Bakan rötuş yaptı

Turquality projesinde yaşanan ’ödeme’ krizi Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın proje üyesi şirketlerin bizzat patronlarıyla yaptığı özel toplantıyla aşıldı. Geçen hafta yapılan ödeme sıkıntısının giderileceği sözünün verildiği toplantıda artık işlemlerin elektronik ortamda yapılması ve 5 yıllık destek süresi biten firmalara ikinci 5 yıl için hemen destek verilmesi kararlaştırıldı.

Vizyonunu “10 yılda 10 dünya markası yaratmak” olarak belirleyen Turquality projesinde yaşanan ’ödeme’krizi Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın proje üyesi şirketlerin bizzat patronlarıyla yaptığı özel toplantıyla aşıldı. Geçen hafta yapılan toplantıda sistemin gözden geçirilmesine, artık işlemlerin elektronik ortamda yapılması ve 5 yıllık destek süresi biten firmalara ikinci 5 yıl için hemen destek verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca Turquality üyesi firmaların artık işlemlerinin hangi kurumda ve hangi aşamada olduğunu bizzat elektronik ortamda takip edebileceği bir sistemin de devreye alınması toplantıdan çıkan kararlardan biri oldu.

Toplantıya katılan firmaların temsilcileri, “Bakan değişikliğinden dolayı Turquality’de sıkıntı yaşandı. Ödemeler yapılmaz oldu. 6 aydan fazladır ödeme yapılmasını bekleyen firmalar var. Ancak Bakan Çağlayan bu işe el attı. Projeye inandı ve önünü açacağını söyledi. Herkesi tek tek dinledi, sorunları hakkında bilgi aldı. Bundan sonra projenin önünü açmakla kalmayacağını ’uçuracağını’ söyledi” değerlendirmesini yaptılar.

2004 yılında 15 firmayla yola çıkan, bugün aralarında Beko, Vitra, Vestel, Paşabahçe, İpekyol, Damat, Ülker, Efes, Atasay, Eti, Pınar ve Temsa’nın da olduğu 67 firmayla yoluna devam eden projenin mimarı Kürşad Tüzmen’in geçtiğimiz Mayıs ayında kabine değişikliğiyle bakanlıktan ayrılmasının ardından başgösteren ödeme krizi; özellikle marka ve reklam desteği alan firmaları olumsuz etkiledi. Ödemelerin gecikmesiyle ilgili türlü iddialar da ortaya atıldı. Bir iddiaya göre destekler Merkez Bankası’nda takılıyordu. Bir diğer iddiaya göre ise bakan değişikliği, eleman eksikliği ve odalar dolusu dosyaların takip edilememesi yüzünden bu sıkıntı yaşanıyordu. Şikayetlerin artması üzerine Bakan Çağlayan geçen hafta firma sahiplerini toplantıya çağırdı ve projeyle ilgili sıkıntıların çok kısa sürede aşılacağı müjdesini verdi.

Geçen yıl 30 milyon dolar destek verildi

TURQUALITY projesi 2004 yılında tekstil ve hazır giyim sektöründen 15 firmayı kapsamında bulunduran bir pilot proje olarak hayata geçti. “10 yılda 10 dünya markası yaratmak” vizyonuna ulaşmak için marka yaratma potansiyeli olan firmaları belirleyerek oluşturulan destek platformu çerçevesinde firmaların desteklendiği projede şu anda 67 üye bulunuyor. Bu üyeler hazırgiyim, tekstil, hızlı tüketim ürünleri, endüstriyel makina, dayanıklı tüketim, kuyum-mücevher ve otomotiv sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 2008 yılında bu firmalara 30 milyon doların üzerinde bir ödeme yapıldı.

Devlet Turquality kapsamında

- Beko

- Bellona

- Bloomberg

- Burotime

- Çanakkale Seramik

- Çilek Mobilya

- Dewilux

- Doğtaş

- DYO

- ECA

- Finlux

- İstikbal

- Kalebodur

- Kale Kilit

- Lassa

- Paşabahçe

- Pimapen

- Samet

- Serel

- Vesbo

- Vestel

- Viko

- Vitra

- Hidromek

- Öztiryakiler

- BGN

- Colin’s

- Cross

- Damat &Tween

- Derri

- Desa

- Fabrika

- İpekyol

- Jimmy Key

- Koton

- LTB

- Machka

- Mavi

- Network

- Ramsey

- Sarar

- Vakko

- Wmen

- Alix Avien

- Arko

- Bingo

- Dalin

- Duru

- Efes

- Eti

- Hunca

- Pınar

- Selpak

- Solo

- Şölen

- Ülker

- Atasay

- Gilan

- Goldaş

- Zen

- BMC

- Temsa

- Bossa

- Hamam

- Söktaş

- Taç

- Yünsa

Beko, Viyana’da ikinci özel mağazasını açtı

BAYİLİK sistemini Avusturya pazarına taşıyan ve 2009’un Haziran ayında Viyana’da ilk “Beko Özel Mağazası”nı açan Arçelik A.Ş., bölgedeki ikinci mağazasını da hizmete sundu. Açılış törenine Avusturya Büyükelçisi Ecvet Tezcan, ÖVP Eyalet Parlamentosu Üyesi ve Entegrasyon Temsilcisi Sirvan Ekici, ÖVP Eyalet Parlamentosu Üyesi Alfred Hoch, Yeşiller Partisi Avusturya Parlamentosu Milletvekili ve Entegrasyon Sözcüsü Alev Korun, Eyalet Parlamentosu Milletvekili ve Entegrasyon Sözcüsü Efgani Dönmez de katıldı.

Açılışta günün sürprizi olarak, düzenlenen yarışma sonucu doğru cevabı veren müşterilerden birine, Beko buzdolabı armağan edildi. Avusturya Ülke Müdürü Serdar Sözenoğlu, Arçelik A.Ş.’nin, 2002 yılından beri faaliyet gösterdiği Avusturya pazarında kendi markalarıyla yüzde 7.3 pazar payına sahip olduğunu; Beko özel mağazalarında zengin bir ürün gamını satışa sunduklarını kaydetti.

Toyota yola çıkacak yeni bebekler arıyor

Toyota, ekranlarda yayınlanan yeni imaj filmi ile büyük beğeni toplarken, ’Çıkarım senle her yola’ reklam filminde başrolde oynayacak yeni bebekler aramaya başladı. www.cikarimsenleheryola.com adıyla bir site hazırlayan Toyota, çocuğunun bu reklam filminde oynamasını isteyen aileler için bir fırsat yarattı. Aileler bu siteyi ziyaret ederek çocuğunun arka koltukta uyuyan videosunu yükleyebilecek. Yüklenen videolar arasından seçilenler önümüzdeki dönemde televizyon reklam filmi olarak yayınlanacak. Cingılının söz ve müziğini Nil Karaibrahimgil’in hazırladığı Deniz Özbey’in seslendirdiği reklam filmini Alametifarika çekti. Reklam filminde çocuklara anne-babaları ile doğal ortamda seyahat ettikleri havası yaratıldı.

Haberin Devamı