Gazete Vatan Logo

Kritik görüşme sonrası peş peşe açıklamalar

Davutoğlu - Bahçeli görüşmesi sona erdi. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü. MHP'li Oktay Öztürk görüşme sonrası, "Başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyiz." dedi. AK Parti adına da Ömer Çelik konuştu.

Kritik görüşme sonrası peş peşe açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni Anayasa, TBMM İçtüzük değişikliği ve Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisi için çıkartılacak yasalar konusunda başlattığı muhalefet turunda ikinci durak olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti. Ziyaret sonrası MHP adına Oktay Öztürk açıklama yaptı.

İLK AÇIKLAMA MHP'DEN

MHP'li Oktay Öztürk görüşme sonrası yaptığı açıklamada, " Asıl konumuz Anayasa değişiklği ve Avrupa Birliği uyum yasalarının konuşulmasıydı. Anayasa konusunda biz 2011 yılından itibaren 60 madde üzerinde anlaşmıştık. Bizim teklifimiz mutlaka değişiklik süreci başlamalı ve 61. maddeyi de artık konuşmalıyız. Biz hassasiyetlerimiz ortaya koyduk. 21. yüzyılda önümüzde engel olmaması lazım ve sivil bir anayasa olması lazım. İçtüzükteki değişiklikleri de konuştuk. O da kaldığı yerden devam edilsin dedik. P
arlamenter sistemin aksayan yanları varsa bunlar mutlaka gözden geçirilmeli. Parlamenter sistem güçlendirilmelidir. Başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini parlamenter sistemin artık ihtiyaca cevap vermediğini bunun yerine başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini ifade etti. Biz her konuyu tartışmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi de ifade ettik" dedi.

Haberin Devamı

AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA

AK Parti adına parti sözcüsü Ömer Çelik konuştu. Çelik ise, "Uzlaşma komisyonunun aynı şekilde çalışması konusunda uzlaşıldı. Sayın Bahçeli Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylemiştir. Uzlaşma komisyonu belli bir süre için yeniden çalışmaya başlayacak. Başbakan, Başkanlık sistemini gündeme getirdi. Bahçeli, Parlamenter sistemden yana olduğunu söyledi. Terörle mücadele konusunda Sayın Bahçeli'ye bize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. MHP'den reform yasaları için destek talep ettik. Son derece sıcak bir görüşme oldu nezaket konusunda teşekkür ederiz. Ancak MHP tarafından bize kameralarda görüşme olsun teklifi gelmedi. Bize böyle bir teklif gelmedi biz de reddetmedik. Sehven söylenmiş olduğunu kabul ediyoruz. Biz HDP'yi sürece kattık. Onlar kendillerini bu süreçten çıkardı. Anayasa sürecine ciddiyetine uymayan uygunsuz davranışlarda bulunmuşlardır. Siyasi meşruyet içinde davranmaları gerekirdi. Biz AK Parti olarak parti kapatmalarına karşıyız ama siyasi partilerin de terörü desteklemelerine karşıyız."

Haberin Devamı