Gazete Vatan Logo

Kredide 250 TL’lik dosya masrafı 50 TL’ye indi

BDDK’nın kredi ücretlerine ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Artık kredi tahsis ücreti anaparanın binde 5’ini geçemeyecek. Örneğin 10 bin liralık kredide minimum 250 TL olan dosya ücreti 50 TL olacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre bankalar aralarında hesap işletim ücreti, havale ücreti, kredi kartları için yıllık üyelik ücretinin de bulunduğu toplam 20 kalem ürün ve hizmetin dışında kalan hizmetler için ücret talep edemeyecek. Sınıflandırmada yer almayan, yeni bir ürün veya hizmet grubunun belirlenmesi veya yeni bir ücret kaleminin oluşturulabilmesi için ilgili kuruluş tarafından BDDK’dan izin alınması gerekecek. BDDK, gerekli gördüğü hallerde 20 kalemi kapsayan listeyi değiştirebilecek.

Onay alınması lazım

Bir takvim yılı içinde ücretlerde, Türkiye İstatistik Kurumu’nca bir önceki yıl sonu itibariyle açıklanan yıllık tüketici fiyatları endeksi artış oranının yüzde 20’si ve üzerinde artış yapılabilmesi için finansal tüketiciden onay alınması, bunun altında artış öngören değişikliklerin ise finansal tüketiciye en az 30 gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı yoluyla veya kaydı tutulan telefon vasıtasıyla bildirilmesi zorunlu olacak.

Haberin Devamı

Finansal tüketicilere kullandırılacak krediler için kredi ihtiyacının karşılanmasına olanak sağlayan sistemin işletilmesi ve operasyonel süreçlerin yönetilmesi amacıyla alınan tahsis ücreti dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi her ne ad altında olursa olsun başkaca bir ücret alınamayacak.

Yeni yönetmeliğe göre kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde 5’ini geçemeyecek. BDDK, gerekli gördüğü hallerde bu sınırı artırmaya ve azaltmaya yetkili olacak.

Kredili mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ile kredi kartlarından yapılan taksitli nakit avans işlemleri için ücret tahsil edilemeyecek.

Kredi kartını iptal etmek kolaylaşacak

KART çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri adı altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Finansal tüketicinin kredi kartı iptal talepleri, ilgili kredi kartıyla ilişkilendirilen herhangi bir borç bakiyesi bulunduğu gerekçe gösterilerek reddedilemeyecek. Bu şekilde iptal edilen kredi kartlarının borç geri ödeme dönemlerinde yıllık üyelik ücreti tahsil edilemeyecek. Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları hareketsiz kart kabul edilecek ve yıllık üyelik ücreti yansıtılamayacak. Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşun işlem alanlarından herhangi birini kullanmak suretiyle kendi hesabına para yatırması ile hesabın bulunduğu şubeden finansal tüketici adına 3’üncü kişilerin para yatırması işlemlerinden ücret alınamayacak.

Haberin Devamı