Gazete Vatan Logo

Kredi kartı tefeciliğine ilk darbe Adana’dan

Tefecilik yapan 41 işyerine 2.1 milyon TL’lik vergi cezası kesildi

Kart sahiplerine herhangi bir mal vermeden kredi kartından çekim yapıp nakit para veren ‘tefecilik’ sistemine ilk darbe Adana’da vuruldu.

MAL satmadan kredi kartından çekim yapıp, zor durumdaki kart sahibine nakit para veren korsan sistemine ilk darbe Adana’da vuruldu. Sistemin Adana’daki ayağı Adana Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan incelemede çökertildi. Adana’da kredi kartıyla tefecilik yaptığı öne sürülen kuyumcu ve cep telefonu kontör bayisi 200 mükellefi takip altına alan Adana Vergi Dairesi Başkanlığı, 41 işyerine toplam 700 bin lira vergi tahakkuk ettirip, 2 milyon 100 bin lira da vergi cezası kesti.

3 katı ceza verildi

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, KDV ve ÖTV hesaplamadan satış yapan firmaların, kredi kartlarındaki limitleri komisyon karşılığında nakit paraya dönüştürme yönteminin ekonomik ve toplumsal risk yaratan sektör haline dönüştüğünü belirterek “Ortada bir ticaret yokken, varmış gibi gösterilmesi, belge düzenine muhalefettir ve suçtur” dedi.

Kredi kartlarının kayıtdışı risk yaratacak şekilde finansman kaynağı olarak kullanıldığına ilişkin çeşitli ihbarlar üzerine 1 yıl öncesinde bankalarla işbirliği yaparak yüksek miktarlarda kredi kartı kullanımının gerçekleştiği işyerlerini tespit ettiklerini anlatan Aksoy, şöyle konuştu: “İncelemeye aldığımız firma sayısı 200’ü buldu. Bu mükellefler arasında incelemesi biten 41 firmanın 2.5 milyon TL’lik tutarı beyan etmediğini tespit ettik. 700 bin liralık vergi tahakkuku ile çıkan verginin 3 katı oranında para cezası uyguladık. İncelemelerin sonuçlanması ardından, vergi bakımından gerekeni yapıyoruz, ceza davası için de Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız.”

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

- Kredi kartıyla nakit avans çektiğinde bankaya aylık ortalama yüzde 4.5 faiz ve yüzde 3.5 oranında ilk çekim ücreti ödeyen kart sahibi, bu tür tefecilik yapan yerlerden para kullandığında, taksitleri düzenli ödemesi halinde daha düşük faiz ödüyor.

- Sistemde kredi kartı sahibi, tefecide örneğin 1000 TL nakit alıp, taksitli veya tek ödeme karşılığı kartından daha yüksek miktarda çekim yaptırıyor. Tefeci parayı ertesi gün bankadan çektiği takdirde düşük orandaki komisyon kesintisiyle parasını alırken aradaki fark kârı oluyor. Tefeci parayı bankadan 1 ay sonra alırsa kârı da yüksek oluyor.

Haberin Devamı