Gazete Vatan Logo

Kral Gustaf'a 72 yıllık jest

İsveç Kralı ile eşi Kraliçe Silvia bu akşam Ankara'da bir yemek verecek. Yemeğin sürprizi, 72 yıl önce Atatürk'ün konuğu olan, Kral'ın büyükbabasına verilen davetin mönüsünün tıpkıbasımı

İsveç Kralı Karl 16. Gustaf ve Kraliçe Silvia
beş gün sürecek Türkiye ziyaretlerinde ilk günün sabahını Anıtkabir'e ayırdı. Konuk Kral ve Kraliçe, Atatürk'ün kabrine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu, Anıtkabir özel defterini imzaladı. Kral deftere, 72 yıl önce Türkiye'yi ziyaret eden isveç Veliaht Prensi'nin Atatürk'e yeni Türkiye Cumhuriyeti ile yakın ilişkiler kurma arzusunu ilettiğini yazdı, "Kral ve Kraliçe olarak Türkiye'ye bu resmi ziyaretimizde, büyük babamın ayak izlerini takip ediyor, iki ülke arasındaki ilişkilerin sürdürülmesi ve daha da geliştirilmesi taahhüdünü yineliyoruz" dedi.

Kral ve Kraliçe Anıtkabir ziyaretinin ardından önce Sezerler'in ardından da Arınç çiftinin konuğu oldu. TBMM Başkanı Bülent Arınç Kral Gustaf'ı parlamento çalışmaları hakkında bilgilendirdikten sonra Mermerli Salon'da Kral onuruna bir yemek verdi. Yemekte Türk yemeklerine beyaz şarap eşlik etti.

Kral Gustaf ile Kraliçe Silvia Ankara'da gördükleri misafirperverliğe bu akşam düzenleyecekleri davetle karşılık verecekler. Geleneksel olarak yurtdışı seyahatlerinde davetler veren isveç Kralı, Ankara'nın zirvesini bugün Ankara Palas Devlet Konukevi'nde ağırlayacak. Kralın vereceği akşam yemeğine, aralarında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, yüksek yargı organlarının başkanları ve bakanların da aralarında bulunduğu üst düzey 140 konuk davet edildi. Davet nedeniyle Kral'ı Ankara'ya getiren özel uçakta, bugün protokol masasına konacak olan sofra takımları ve diğer süslemeler de yer aldı. İsveç'ten getirilenler arasında masada yer alacak peçeteler, şamdanlar sunulacak yemeklerin malzemelerinin de bulunduğu bildirildi.

Türk yemekleri seçildi
Kral'ın davetinde görev yapacak garsonların yanısıra, isveç'ten aşçı da getirildi. Davet için ağırlıklı olarak İsveçli aşçı gözetiminde Türk aşçıların çalışacağı bildirildi. Devlet Konukevi'ndeki yemek sırasında davetlileri bir de sürpriz bekliyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde isveç Veliaht Prensi Gustaf ve Prenses Louise onuruna 3 Ekim 1934'de Çankaya Köşkü'nde verdiği akşam yemeğinin menusunun tıpkı basımı, bu akşamki davete katılan konuklara armağan edilecek.

Yemeğin menusu ise o günden farklı olacak. İsveç'in Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, "Mönü Türk yemeklerinden seçildi" bilgisini verdi.

Haberin Devamı