Gazete Vatan Logo

Korneası ABD’den geldi gözü Türkiye’de açıldı

Sağ gözünü kaybeden 26 yaşındaki Türkmen Azad’a ABD’den gelen kornea, Türkiye’de başarıyla nakledildi. Garayev artık görebilecek.

Korneası ABD’den geldi gözü Türkiye’de açıldı

Türkmenistan’da İnşaat işçisi olarak çalışan ve yaşadığı iş kazasında sağ gözünün görme yetisi yüzde 99 oranında kaybolan 26 yaşındaki Azad Garayev ışığı Türkiye’de gördü. Ülkesinde gözüne uygun kornea için aylarca sıra bekleyecek olan Garayev tedavi için Türkiye’ye geldi. Garayev için ABD’deki göz bankalarına başvuruldu.

Kornea ABD’den geldi

Uluslararası hasta kabulü anlaşması çerçevesinde Pendik Bölge Hastanesi’ne gelen Garayev için uygun kornea bulunduğu haberi gelince operasyon için hazırlıklara başlandı. Operasyonu geçekleştiren göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Emin Erişir, “Hastamız organ nakli için gerekli olan dokuyu çok beklemedi. Sağlık Bakanlığı yönetmeliği gereği korneayı ABD’den talep ettik.

4 bin km. yol kat etti

Bir hafta içinde doku uyuşması olan organ bulundu. Göz nakil operasyonlarında bizim hastalarımız yurt içindeki kornea bankalarından sıraya girerek organı temin ediyor. Ülkemize tedavi için gelen yabancı hastalar için ise yurt dışındaki göz bankalarına başvuruluyor” dedi.

Haberin Devamı

Görebilmek için yaklaşık 4 bin km uzaklıkta bulunan Aşkabat’tan İstanbul’a gelen Rus uyruklu Garayev’e Op. Dr. Emin Erişir liderliğinde yapılan kritik kornea nakli başarıyla gerçekleştirildi. Ameliyat olur olmaz ilk uçakla ülkesine dönen Garayev, sadece kontrol ve tahliller için Türkiye’ye gelecek. Pendik Bölge Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turgut Göksoy, Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü uluslararası sağlık turizmi anlaşması gereği yurt dışından hasta kabulüne başladıklarını ve Rusya, Ukrayna, Moldova, Azerbaycan, Türkmenistan ile Almanya gibi ülkelerden gelen hastaları tedavi ettiklerini söyledi.