Gazete Vatan Logo

Korku gecesi

İstanbul ‘alarm’a geçti vatandaş gece uyumadı

İSTANBUL’DA iki günde yaşanan sel felaketinin ardından, meteorolojinin akşam saatlerinde yeniden “etkili yağış” uyarısında bulunması üzerine dün kent genelinde önlemler artırıldı. Meteoroloji, Cuma akşamı ve Cumartesi günü yeni bir yağışlı havanın geleceği tahmininde bulununca kent genelindeki önlemler artırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi AKOM, en üst düzeyde alarma geçti. Avrupa ve Anadolu yakasında riskli bölgelerde ekipler konuşlandırıldı. Aşırı yağış durumunda 2 bin 220 araç gereç ve 6 bin 370 personel kritik bölgelerde konuşlandırıldı.

Personele izin verildi

İstanbul Valiliği, kentte beklenen sağanak yağış nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personele saat 15.00 itibariyle idari izin verdi. Valiliğin kararı doğrultusunda, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel, birim amirlerinin yetki ve değerlendirmesi sonucunda, birimlerde yeteri kadar çalışan bulundurulması şartıyla saat 15.00 itibariyle idari izinli sayıldı. Eğitim ve öğretim yılına erken başlayan ilköğretim kurumları ve ana okulları öğrencilerini erken saatlerde evlerine gönderdi.

Kriz masası kuruldu

İstanbul Valisi Muammer Güler de meteorolojinden alınan bilgiler doğrultusunda, yağışın bugün de etkisini artırarak sürdüreceğini belirterek kriz merkezinin 24 saat esasına göre çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini söyledi. “Maalesef daha önce alınan yağış miktarına yakın yağış olacak, tedbirleri buna göre düzenledik” diyen Güler, bu tip afetlerde idareye düşen görevin, afetin hangi sebepten meydana geldiğini belirlemek, acil müdahale ile can ve mal güvenliğini koruyacak tedbirleri almak olduğunu kaydetti.

İSKİ uyardı

İSKİ 11 eylül akşam saatlerinde başlaması beklenen kuvvetli yağış beklentisiyle ilgili olarak dere yataklarına yakın bölgelerde yaşayan İstanbulluların yağışın etkisi geçene kadar ikametlerinden ayrılmalarını önerdi.

DipNOT

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de, İstanbul’da son yaşananlar hariç 1989-2009 yılları arasında toplam 369 sel ve taşkın olayı meydana geldi. Bu olaylarda 443 kişi hayatını kaybetti.

Aziz Nesin’in 42 çocuğu sel mağduru oldu...

İSTANBUL Çatalca ve Tekirdağ’ı vuran şiddetli yağışlardan bağışlarla ayakta durmaya çalışan Nesin Vakfı da etkilendi. Felaketin üzerinden dört gün geçmesine rağmen tiyatro salonundaki suyun hala tahliye edilemediğini söyleyen Vakfın Müdürü Nuran Ulutaş, “Vakıfta 42 çocuğumuz vardı. Şu anda vakıfta sadece bize yardım eden büyük çocuklarımız kaldı, 9 yaşından küçük çocuklarımızı ailelerin yanına gönderdik. Hep beraber temizlik yapmaya kurtarabildiğimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Zararımız 300 bin dolar civarında” dedi. Vakıf yöneticisi Ali Nesin ise vakfın sitesine yazdığı mektupla, durumu şöyle anlattı: “Şu anda çamurdan bir vakfımız var desek abartmayız. BÇizmeyi bırakmadan ayağınızı balçıktan kurtarmanız zor. Su, elektrik, telefon, internet kesik elbet. ’Dereboyu’ndaki evime uzun süre ulaşamadık. Aziz Nesin’in en önemli notları oradaydı. Sel, ağaç kütüğünden karavana kadar, ne bulmuşsa önüne katmış tüm şiddetiyle akıyordu. Neyse ki ev yıkılmadı ve notlara bir şey olmadı. Mucize diyesim geliyor. Aziz Nesin’in yıllarca biriktirdiği gazete koleksiyonunun büyük bir kısmını ciltletmiştik. Büyük ölçüde parasızlıktan ama bir miktar da ihmalkarlıktan ciltletemediğimiz binlerce gazete hamur oldu.” Aziz Nesin Vakfı’na yardım etmek isteyen vatandaşlar www.nesinvakfı.org sitesinden banka hesap numaralarına ulaşabilir.

2 gün insanlardan yardım beklediler!

İSTANBUL Bahçeşehir’de hayvan barınağında bulunan yaklaşık 265 kedi ve köpekten 130’u sel felaketinde telef oldu. Hayatta kalan şanslı 135 köpek ise balçığa saplandı. İlgisiz kalan köpekler, 2 gün insanlardan gelecek yardımı bekledi. Olayı duyup barınağa gelen 15 hayvanseverler, balçık içinde bulunan ve hayatta kalmayı başarabilen hayvanları çamurların içinde kucaklayacak çıkardı. Hayvanlar İstanbul Yedikule’deki hayvan barınağına nakledildi. Hayvanlara yardım eden 15 kişinin Facebook’tan ve internetteki forumlardan tanışıp, buraya geldiğini söyleyen Romina Bursalı, “Ne bir yetkiliden ne de bir belediyeden yardım gördük. Çamur içerisinden onlarca ölü köpek çıkardık. Hayvanların kilitli bulunduğu barınağın kapılarını kırıp, hasta hayvanları dışarı çıkarttık” diye konuştu.

Haberin Devamı