Gazete Vatan Logo

Körfez istilası!

Dubai’deki fuarda Türk firmaları satışlarla dikkat çekti

Arap yatırımcılar projelere blok satın alma teklifleri verirken, bireysel satışlar da yapıldı.

Dubai’de düzenlenen Cityscape Global 2013 Fuarı’na Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra en yüksek katılımı sağlayan Türk firmalarına Arap yatırımcılardan talep yağdı. Bireysel ve kurumsal yatırımcıya sıcak satış yapılabildiği için ön plana çıkan fuarda tanıtılan projelerden blok satın alma teklifleri ön plana çıktı, fuarda ön anlaşmalar imzalayanlar da oldu.

Ortadoğu’nun önemli gayrimenkul fuarı olan Dubai Cityscape Global 2013’e katılan Türk firmaları, önemli anlaşmalarla Türkiye’ye dönüyor. Fuarda aralarında, Dumankaya, Ege Yapı, Eroğlu, Garanti Koza, İş GYO, Nef, Torunlar GYO, Vadiİstanbul ve Viatrans-Meydanbey Ortaklığı’nın da bulunduğu firmaların çoğuna yatırımcılardan satın alma teklifleri geldi.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Barış Dumankaya, Körfez yatırımcısının özellikle Horizon projesine ilgi gösterdiğini, Kuveytli yatırımcılarla görüştüklerini anlattı. Dumankaya, “Bu grup İstanbul’a yatırım yapmak istiyor. Yeni projeler geliştirebiliriz” dedi.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, alımdan ziyade ortak iş yapmak isteyen yatırımcıların bulunduğunu belirterek, bununla ilgili teklifler aldıklarını söyledi. Kabadayı,”Projelerin otel ve alışveriş merkezlerinin işletmeleriyle ilgileniyorlar” dedi.

Ağaoğlu’dan dev stand

Geçen yıl fuarın en çok ilgi gören firması Ağaoğlu İnşaat bu yıl da büyük bir standla fuardaki yerini aldı. Ağaoğlu, hem bireysel alıcılar hem de yatırımcılar tarafından ilgi gördü. Maslak 1453 projesinin yanı sıra diğer projelerini de görücüye çıkaran Ağaoğlu, ‘Invest in İstanbul’ sloganıyla dev bir istanbul maketi hazırladı. Makette tüm projelerinin tanıtımını yapan Ağaoğlu, yeni projeleri hakkında da bilgi verdi.

Tamamını isteyen var

- İş GYO, fuarda konut ve ofis projesi Kartal’ı tanıttı. İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, 2014’ün başında lansmana çıkacaklarını söyledi. Tanes, “İlk kez bu projede yabancılara satış yapacağız” dedi.

- Bakyapı, İstanbul’daki 2 bin 400 konutluk İstanbul Prestige Park projesindeki 22 konutunu Birleşik Arap Emirlikleri’nden Rasel Hayme Emirliği şeyhi Ahmed Al Humeyd bin Qasımi’ye sattı. Bakyapı Genel Müdürü Ferhat Bakgör, fuarda da en az 100 konut satımı için ön anlaşma yapmayı amaçladıklarını belirtti.

- artaş, Keleşoğlu, Aydınlı ortaklığıyla hayata geçirilen Vadistanbul projesinin otel, alışveriş ve ofisten oluşan ikinci adası Dubai’de tanıtıldı. Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Görüştüğümüz yatırımcıları İstanbul’a davet edeceğiz ve 100 milyon dolarlık satış yaparız” dedi.

- Eroğlu Gayrimenkul, fuarda Skyland ve Harmony Towers projelerini tanıttı. Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, “Skyland’ın tamamı için bir yatırımcıdan teklif aldık. 1000 konutluk projenin 300’ü satıldı. 50’sini Arap yatırımcılar aldı. 700 konut için bir teklif aldık” dedi.

- Torunlar GYO, toplam yatırım tutarı 2.2 milyar doları bulan Torun Center ve Mall Of İstanbul projelerini Dubai’de tanıttı.

- Şahinler Holding’in Beylikdüzü’ndeki arsasına Uzman İnşaat, Mutlu İnşaat, Mes Turkuaz, Beyaz İnşaat ve Şahinler Holding tarafından hayata geçirilen West Side İstanbul ilk satışına Dubai’de çıktı.

3 milyon dolarlık stand

20 ülkeden yüzlerce firmanın katıldığı Cityscape Fuarı’nda birbirinden ilginç projeler görücüye çıktı. Meraas Holding tarafından inşa edilen Bluewater Adası en çok ilgi gören proje oldu. Bu projenin sadece maketi 3 milyon dolara mal oldu. İçinde konut, eğlence merkezi ve otelin bulunduğu dev projenin en ilginç bölümü ise 210 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük gözlem kulesi. 1.6 milyar dolara 3 yıl içinde tamamlanması planlanan proje ada ile Dubai’ye bağlanacak.

Karma proje ilgisi

İstanbul Mecidiyeköy’de Avrupa’nın ilk Trump markalı projesi Trump Towers, Dubai’de düzenlenen fuarla ilk kez yurtdışında tanıtıldı. Trump Towers Genel Müdürü Bülent Kural, “İlgiden memnunuz. Körfez yatırımcısı, İstanbul’un merkezindeki karma projeleri inceliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı