Yeniden başlasın

Bir moda evinin ve bir tasarımcının yolları kesiştiğinde, hikayede temiz bir sayfa açılır. Büyük umutlar, tarifsiz bir heyecan, yenilenmenin getirdiği enerji herkesi sarıp sarmalar. Ekiplere yeni isimler eklenir, bütçeler güncellenir, içeride yaşanan değişiklikler öyle veya böyle herkesin dilindedir. Ancak bazen bu değişiklikler sadece içeride kalmaz, markanın geleceğini etkileyecek ve milyonlarca hayranını konuşturacak hale gelir. Tıpkı Céline örneğinde olduğu gibi.

Yeniden başlasın

Geçtiğimiz aylarda ‘artistik, kreatif ve imaj direktörü’ titriyle markanın başına geçen Hedi Slimane, Céline için yeni bir yol çizmeye başladı bile. Slimane öncelikle logoda yer alan aksanla yollarını ayırdı. Söylentilere göre amacı, markanın Fransız esintisinin getireceği olası sınırlamalardan kurtulmaktı. Aksansız haliyle Celine’in çok daha küresel bir marka izlenimi yarattığı doğru. Ancak markanın özgün stilini takip eden modaseverler için bu değişiklik bir hayal kırıklığı oldu. Sosyal medyada paylaşılan yorumlar, marka adının ve logosunun adeta katledildiğine, son on yılda Phoebe Philo tarafından yaratılan dünyanın çöpe atıldığına işaret ediyordu.

Haberin Devamı

Hedi Slimane marka adı ve logo değiştirme konusunda acemi değil. Hatırlarsanız kendisi yılların Yves Saint Laurent markasını bir gecede Saint Laurent Paris’e çevirmiş hatta ikonik logosunu da yok etmişti. Benzer şekilde protestolarla karşılaşan tasarımcının aynı cesareti bir kere daha göstermesi bir hayli şaşırtıcı.

Ben bu tür değişikliklere şüpheyle yaklaşanlardanım. Ufacık bir çizgi bile olsa aksanın markaya başka bir hava kattığını, hatta moda evleri arasında ayrı bir yere ulaşmasını sağladığını düşünüyorum. Evet, Hedi Slimane daha önce benzeri bir operasyonu başka bir markada kendince başarılı bir şekilde tamamlamış olabilir. Ancak sonuç her zaman garanti değil.

Örneğin erkek giyiminin klasikleşen markalarından Brioni, zarif logosunu çok daha sert bir logoyla değiştirmiş ve gelen olumsuz tepkiler nedeniyle birkaç ay içerisinde eski kimliğine dönmeyi tercih etmişti. Benzer şekilde Amerikan giyim markası Gap de ikonik logosunu daha güncel bir logoyla değiştirdikten kısa süre sonra yaklaşık yüz milyon dolara mal olan bu hatasından geri dönmüştü.

Haberin Devamı

‘Instagram’dan Alışveriş’ geliyor
Moda ve güzellik markaları için en önemli dijital platformlardan biri haline gelmeyi başaran Instagram, şimdi de online alışveriş alanına adım atmaya hazırlanıyormuş. Söylentilere göre ayrı bir uygulama olarak karşımıza çıkacak ‘Instagram Shopping’ sayesinde markaların Instagram hesaplarında karşımıza çıkan ürünleri kolayca satın alabilecekmişiz.
Aslında Instagram’dan alışveriş yapmaya alıştığımızı söyleyebiliriz. Önce markaların paylaştıkları fotoğraflardaki ürünleri kendi online mağazalarına yönlendirmelerine şahit olduk. Sonra Instagram’ın etiket özelliği geldi; bir fotoğrafa tıkladığımızda ürünün modelini ve fiyatını öğrenebildik. Anlaşılan o ki yakında doğrudan Instagram üzerinden alışveriş yapabileceğiz.
Şimdilik bir dedikodudan ibaret olsa da unutmayalım ki ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Her ne kadar ayrı bir uygulamada zaman geçirmeye hazır mıyız bilemesem de Instagram’daki alışveriş sepetimize farklı markaların ürünlerin eklediğimizi ve tek seferde alışverişimizi tamamladığımızı hayal etmek bile heyecan verici.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR