Kararlı, cesur ve öncü

Aslında hikaye, yağmurlu bir Cenevre seyahatiyle başlamıştı. Dünyanın önde gelen saat üreticilerinin bir araya gelip en yenilikçi ve göz alıcı koleksiyonlarını sunduğu yüksek saatçilik fuarı SIHH kapsamında ilk kez karşılaşmıştım onunla. Yenilenmenin heyecanından ya da dünya çapında ünlü sektör temsilcilerinin yoğun ilgisinden fırsat bulup da gözü beni gördü mü bilemem. Ancak ben, o ilk karşılaşmamızdan itibaren gözümü ayıramadım kendisinden. Yenilenen Santos de Cartier işte böyle girdi hayatıma.

Kararlı, cesur ve öncü

Azmin, cesaretin ve yüksek stilin kodları genetiğine işlenmiş olsa da ilk üretiminin üzerinden bir asırdan fazla zaman geçmiş, tazelenme ihtiyacı hissetmişti belli ki. Bir de hikayesini yeniden anlatmak istemişti, bizim gibi hayranları aracılığıyla. Geçtiğimiz hafta yeniden buluştuk; bu defa Milano’da gerçekleştirilen Tasarım Haftası sırasında. Bu defa o da beni görmüş olacak ki, daha derinden anlattı hikayesini. Bana da dinlediklerimi, hissettiklerimi sizinle paylaşmak düştü.

Büyük buluşma

Santos de Cartier efsanesi 1904 yılına dayanıyor. Avrupa’nın öncü gökyüzü tutkunlarından olan Alberto Santos-Dumont ile vizyoner Louis Cartier’nin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan ilk modern kol saati, bu ikilinin isimlerini taşıyor.

Haberin Devamı

Alberto Santos-Dumont, hayatı boyunca 22 farklı uçan makina yaratan, geleceği inşa etme tutkusuna sahip bir karakter. Her uçuş denemesinde kendisini yer yüzünden seyredenlerin nefeslerini tutmasına neden oluyor. Bazen başarısızlığı hissetse de hiç vazgeçmiyor; kararlılıkla denemeye, daha iyisine ulaşmaya çalışıyor. Bütün bunları deneyimlerken bir yandan da nevi şahsına münhasır stiliyle konuşuluyor. Louis Cartier, tam da bu noktada resme dahil oluyor ve bu gözü kara, devrim niteliğinde işlere imza atan havacılık aşığından ilham alarak ilk modern kol saatini tasarlıyor.

Yeniliğe doğru

Yüz yıldan uzun süre boyunca yüksek saatçilik meraklılarının heyecanını dinç tutmayı başaran bu kol saati, artık bir efsane gibi dilden dile anlatılan hikayesine yeni bir bölüm eklemek için baştan yaratılıyor. Bu defa hikayeye sonsuz merakla kendisini sürekli geliştiren, yaptığı işe kendini adayan bir başka isim, Jake Gyllenhaal katılıyor. Amerikalı aktör ve yapımcı, Maison Cartier ile bir araya geliyor ve Santos de Cartier efsanesinde yeni bir döneme giriliyor.

Haberin Devamı

Bu birlikteliğin haberi alındıktan sonra yayınlanan ilk filmde Jake Glyyenhaal, Alberto Santos-Dumont’nun hıza ve tehlikeye duyduğu arzuyu, bir tür soyut fantezi içerisinde yeniden canlandırıyor.

Tasarım ve teknik

Gelelim yüksek saatçiliği yeniden tanımlayacak olan Santos de Cartier’nin özelliklerine. Köşeli tasarımını koruyarak ilk kez yaratıldığı dönemin Parizyen tasarım anlayışına selam duran saat, kasa ve kayış arasındaki çizgisel dinamiği yeniden tasarlayarak heyecanın dozunu arttırıyor. Çelik, altın, vaketa deri ve timsah derisi gibi kayış seçenekleri, kayışın altında gizlenen Cartier Quick Switch sistemi sayesinde kolaylıkla değiştirilebiliyor. Vidaları aşağı bakan aksam sayesinde minimal kasa kalınlığına ulaşan yeni Santos de Cartier, yaklaşık 100 metreye kadar su geçirmezlik sunuyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR