Alışveriş psikolojisi

Kanada’da bir üniversite tarafından gerçekleştirilen son araştırma, insanların ölümü düşünmelerinin alışveriş yapmalarına neden olduğunu ortaya çıkartmış. Haberi okuduğumda çok da şaşırdığım söylenemez zira ne zaman bol sıfırlı bir parçaya elimi atsam “Amaaan, üç günlük dünya, alayım.” diye düşünürüm. Bu sayede de yıllar boyunca hayatımın bir parçası olacak keyifli bir ev veya diğer uzun vadeli yatırım planları için biriktirebileceğim parayı bir sezon sonra yüzüne bakmayacağım parçalara yatırırım.

Bu noktada araştırmaya geri dönelim ve bulgulara şöyle bir bakalım. Üniversite ekibi 500’den fazla üniversite öğrencisine alışveriş esnasında dürtülerini nasıl dizginledikleri, ölüm veya ağrılı bir medikal operasyon düşüncesinin onları etkileyip etkilemeyeceği gibi konuları sormuş. Gelen yanıtlar da katılımcıların ölüm gibi düşünceler nedeniyle kendine güvenlerini yitirdikleri ve bu güveni geri kazanabilmek için harcama yaptıklarını göstermiş. Bu arada bunu alışkanlık haline getiren bünyeler tabi ki normal bir günde bile alışveriş fikri akıllarına geldiğinde “Şu ölümlü dünyada alışveriş yapmayıp da ne yapacağım?” diyerek kendilerini haklı çıkartmaya çalışıyormuş.

Haberin Devamı

Geldik mi yine benim ilk başta söylediklerime? Alışverişin ölüm düşüncesini bile geride bıraktıracak kadar güçlü olduğunu biliyorduk, şimdi de araştırmalarla ispatlamış olduk.

Kylie etkisi

Her hafta bir yenisini duyduğumuz Kardashian-Jenner-Hadid haberlerinden sıkıldınız mı? Görünen o ki Amerikalılar henüz sıkılmamışlar. Kozmetik markası Kylie ile kadınların gündeminden düşmek bilmeyen Kylie Jenner, kelimenin tam anlamıyla ‘ortalığı karıştırdı’ ve bir ‘Kylie Mağazası’ açtı.

Daha önce sadece online olarak ulaşılabilen Kylie kozmetik ürünlerini gerçek bir mağazada satın almak için gece yarısından itibaren sıraya giren genç kızlarsa deyim yerindeyse birbirini ezdi. Binlerce Kylie dudak kaleminden oluşan dev bir duvara da sahip olan mağaza son 24 saattir Instagram ve Snapchat dünyalarının en çok paylaşılanları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Kylie Jenner’ın, daha doğrusu Jenner familyasının başındaki deha Kris Jenner’ın, bu geçici mağazadan feyz alarak Kylie mağazalar zincirinin temellerini atacağındansa hiç şüphem yok.

Ayakkabı terapisi

Kadınların ayakkabı tercihlerinin ruh halleriyle bire bir ilgili olduğunu düşünürdüm. Anlaşılan yalnız değilmişim. Pek çok kadının hayallerini süsleyen ayakkabılara imza atan Aquazzura’nın başındaki isim Edgardo Osorio da benimle aynı şeyi düşünüyor olacak ki yeni kampanyasında bir psikoloğu canlandırmış.

Kendi alanlarında öne çıkan dört kadınla çekilen ve Farfetch adlı bir online mağaza için hazırlanan kampanya videosunda Osorio’yu kadınların dilinden çok iyi anlayan bir psikolog olarak görüyoruz. Osorio’nun koltuğuna sırayla oturan dört kadın, hayallerindeki ayakkabıları anlatıyor. Psikoloğumuz da bu kadınları dinliyor ve sonrasında onları en iyi şekilde yansıtacak olan ayakkabıları tasarlıyor.

Ünlü Browns mağazalarının CEO’su Holli Rogers ve Arabistan Vogue genel yayın yönetmeni Prenses Deena Al-JuhaniAbdulaziz gibi kadınların özel bir davette ışıldamak ya da günlük koşuşturmada rahat etmek için hayalini kurdukları ayakkabılar gerçeğe dönüşür dönüşmez Farfetch’te satışa sunulacakmış. Bakalım Osorio’nun bu ‘ayakkabı terapisi’ kadınlara iyi gelecek mi?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR