Gazete Vatan Logo

Kontenjanlar boş kaldı!

80 bin kontenjan boş fizik ve kimyaya rağbet yok

Devlet üniversitelerinde yüzde 8,3 boş kontenjan ortaya çıktı. Vakıf üniversitelerinde ise bu oran yüzde 19. Böylece 80 bin öğrenci, üniversite hayalini kaçırmış oldu. Özellikle devlet üniversitelerinin fizik, kimya gibi bölümleri boşta kalırken, vakıf üniversitelerinde ise burssuz bölümler rağbet görmedi

Üniversite hayali kuran 1 milyon 132 bin kişi, LYS sonuçlarına göre tercihlerini yaptı. Türkiye’de devlet, vakıf, KKTC’deki üniversiteler ve açık öğretim olmak üzere 937 bin 767 kontenjan bulunuyor. Öğrenciler tercihlerini yaptıktan sonra ise ortaya çarpıcı bir tablo çıktı. Çünkü 80 bin 228 kontenjan boş kaldı. Peki bu dağılım nasıl gerçekleşti? Hangi bölümler ve üniversiteler öğrenciler tarafından tercih edilmedi? Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş ortaya çıkan tablonun analizini VATAN için yaptı.

Devlette yüzde 8,3 boş kontenjan var

Prof. Dr. Gümüş’ün hesaplamalarına göre Açık Öğretim Fakültesi hariç Türkiye’de ön lisans ve lisans olmak üzere toplam 721 bin 935 kontenjan bulunuyor. Bu kontenjanların sahipleri ise devlet, vakıf, KKTC ve başka ülkelerdeki üniversiteler. Öğrenciler bu bölümlerin sadece 641 bin 697’sini seçti. 80 bin 228 kontenjan açıkta kaldı. Bu sonuçlara göre devlet üniversitelerinde boş kontenjan oranı yüzde 8,3. Bir başka ifade ile tam 51 bin 321 sıra boş. Vakıf üniversitelerinde bu oran yüzde 19. Boş kontenjan sayısı ise 17 bin 301. KKTC’deki üniversitelerde bu oran yüzde 64’ü geçiyor, boş kontenjan sayısı ise 10 bin 687.

82 kişilik fizik bölümünü 2 kişi seçti!

Prof. Dr. Gümüş tarafından bölümlere göre yapılan analizde ise ortaya çarpıcı bir tablo çıkıyor. Devlet üniversitelerinde fizik, maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, su ürünleri bölümlerinin hem normal hem de ikinci öğretimleri neredeyse hiç tercih edilmemiş. İkinci öğretimde ise kimya, biyoloji, matematik bölümlerinin ücret verilerek okunan bölümleri öğrenciler tarafından seçilmemiş. Gümüş, Çukurova Üniversitesi fizik bölümünden de bir örnek veriyor: “82 kontenjanı olan bölümü sadece 2 öğrenci tercih etmiş!” Vakıf ve KKTC üniversitelerinde ise öğrenciler sadece burslu bölümleri tercih etmiş, eğitimin tamanın ücretli olduğu programları ise boş bırakmış.

Sosyal bilimler lisesi başarıda zirvede

Peki hangi lisenin öğrencisi LYS’de başarılı olmuş? Bu sorunun cevabı da Prof. Dr. Gümüş’ün analizlerinde yer alıyor. Bu analizlere göre en başarılı olan lise, sosyal bilimler lisesi mezunları. Bu bölümün öğrencilerinin yüzde 76,3’ü üniversitede bir programa yerleşmiş. İkinci sırada ise özel fen liseleri geliyor. Başarı oranı ise yüzde 67.3. Üçüncü sırada da fen liseleri var. Oran yüzde 61,5. Devlet liseleri ise 13. sırada; başarı oranı yüzde 40,7. Ancak liselerde çarpıcı bir durum ortaya çıkıyor. 899 bin 965 öğrenci ÖSYS’ye 2012 yılı için başvuruda bulundu. Bunların sadece 165 bin 447’si lisans programına yerleşti. Açık öğretime yerleşenlerin sayısı ise 106 bin 405. Açık öğretim ile beraber değerlendirildiğinde, devlet liselerinin başarı oranı yüzde 40,7’ye çıkıyor.

Haberin Devamı