Gazete Vatan Logo

Komşulardaki kayıp ABD ile telafi edilecek

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “ABD, yakın coğrafyamızdaki sıkıntılarla oluşan ihracat boşluğunu doldurabilir” dedi. Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “ABD, Irak’tan sonra ikinci ihracat kapısı oldu. Geçen yıl 4 ayda 30 milyon $ olan ihracat 60 milyon $’a çıktı. Hedef 200 milyon $” dedi

Komşulardaki kayıp ABD ile telafi edilecek

Türk şekerleme sektörü Ortadoğu ve çevre ülkelere ihracatta kaybettiği payı ABD’de telafi etmeye çalışıyor. ABD ve Uzakdoğu’daki fuarlara ağırlık veren ihracatçılar, bunun meyvelerini toplamaya başladı. 14 milyar dolar şekerleme ithalatı olan ABD pazarından sadece 120 milyon dolar pay alan şekerleme sektörü, fuarlar sayesinde bu rakamı yıl sonunda 200 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

4 yıl geriye gittik

25 şekerleme firması, son olarak İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği öncülüğünde Şikago’da ABD’nin en büyük fuarı Sweets&Snacks Expo Uluslararası Bisküvi, Çikolata ve Şekerleme Fuarı’na katıldı. Fuarla ilgili değerlendirme yapan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, komşu ülkelere ihracatın sekteye uğradığı bu dönemde fuarın sektöre alternatif pazarların kapılarını açacağını belirtti. Mete “ABD ekonomik büyüklüğü ve potansiyeli ile yakın coğrafyamızda yaşadığımız sıkıntılarla oluşan ihracat boşluğunu doldurabilir” dedi.

Haberin Devamı

Ticari alım heyetlerinin, fuarların ve tanıtım çalışmalarının meyvesini toplamaya başladıklarını aktaran Mete “Son 12 ayda ABD’ye gerçekleştirdiğimiz ihracat yüzde 15.3 arttı” dedi.

Çevre ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatın gerilediğini belirten Mete “İstanbul Hububat Birliği olarak ihracatımız 4 ayda 4 yıl geriye gitti. Geçen yıl ihracatımızı 1 milyar 600 milyon dolar ile kapattık. Geçen yılki yüzde 10 daralmadan payımızı aldık. Bu yıl ihracatta 1.9 milyar dolar rakamını yakalayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da ABD’nin şekerleme sektörü ihracatında Irak’tan sonra ikinci sıraya yükseldiğini söyledi. Kadiroğlu, “Amerika 2015 yılında şekerli mamuller sektöründe 14 milyar dolarlık ithalat yaptı. Biz bu pastadan sadece 120 milyon dolarlık pay alabildik. Bu pastadan Kanada yüzde 34, Meksika ise yüzde 15 pay alıyor. Diğer rakiplerimiz Çin, Japonya ve Almanya. Toplam ihracatımızın yüzde 7’si bu ülkeye yapılıyor. +2015 yılının ilk 4 ayında 30 milyon dolar olan ihracatımız yılın ilk 4 ayında 60 milyon dolara çıktı. ABD’ye yıl sonu ihracat hedefimiz 200 milyon dolar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Lokum her kapıyı açıyor

UZAKDOĞU ve ABD’nin hedef pazarları olduğunu kaydeden Hidayet Kadiroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Düzenlediğimiz 30 aktivitenin 25’ini bu pazarlara yapıyoruz. Ortadoğu’daki kaybı bu pazarlardan kapatmayı planlıyoruz. Nisan ayı itibariyle ihracatımızın yüzde 46’sı Ortadoğu, yüzde 17’si AB ülkeleri, yüzde 12’si Afrika ülkeleri, yüzde 8’i ABD ve yüzde 2’si Uzakdoğu’ya yapıldı. İhracatçılarımıza Ortadoğu’nun ağırlını azaltmalarını söylüyoruz. Bu fuarda alım heyetleri var. Onlara katalog dağıtıyoruz ve Türk lokumu hediye ediyoruz. Lokum her kapıyı açıyor. Türkiye olarak kaliteli ürünleri uygun fiyatlara üretebilme ve üretimde son teknolojiyi kullanma gücümüzle rakiplerimizden ayrışıyoruz. 2.5 milyar dolarlık şekerleme ihracatımızı artırmak için çalışıyoruz.”

Ticari ataşe ataması şart

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN Şikago Başkonsolosu Umut Acar, tekrar Ekonomi Bakanı olan Nihat Zeybekci’den ticari ataşelik için destek istedi. Acar, şöyle devam etti: “Şikago, bir ülke değil ama 21’inci büyük ekonomi dünyada. Burada diğer ülkeler çok kuvvetli, bizim de olmamız lazım. Burada kadromuz var, ofisimiz var ama ticari ataşemiz yok. Sayın Bakanımızın desteğine ihtiyacımız var. Sadece bizde değil birçok yerde ticari ataşeliklerde boşluk var. Biz diğer eyaletlerden destek almak, oraya gitmek zorunda kalıyoruz. ABD büyük bir pazar ve buraya açılmamız lazım. Bunun için de profesyonel kadrolara ihtiyaç var.”