Gazete Vatan Logo
Magazin Kökten gelen sağlık BEYAZ ET

Kökten gelen sağlık BEYAZ ET

Kökten gelen sağlık BEYAZ ET

Yaz aylarına girerken besin değeri açısından zengin beyaz et tüketirken pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanlar; farklı vitaminlere sahip olan tavukla balığın nasıl tüketileceğini, pişirme yöntemlerini ve vitamin kaybını önlemenin yollarını anlattı.

Vücutta yeni dokuların yapımı, varolanların sağlığının devamı ve onarımı için proteinler hayati önem taşıyor. Hayvansal protein kaynağı olarak süt ve ürünleri ile birlikte etler de beslenmede önemli yer tutuyor. Sağlıklı beslenme açısından beyaz et; hem kaliteli protein, hem düşük yağ, hem de vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi kaynakların başında geliyor. Ayrıca kırmızı etlere göre uygun olan fiyatı ile de tercih ediliyor.

DÜŞÜK KALORİYE SAHİP

Beslenme açısından faydaları saymakla bitmeyen beyaz eti yaz aylarında tüketirken, pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerekiyor. Farklı vitaminlere sahip olan tavuğun parçalarının nasıl tüketileceği ve vitamin kaybını önlemek için yapılması gerekenler büyük önem taşıyor. Uzmanlar; stres, cilt ve kemikler için vazgeçilmez olan beyaz etle ilgili ayrıntıları şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

- Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Ekonomik oluşu sayesinde de bol miktarda tüketilebilecek önemli bir protein kaynağı.

- Tavuğun her bir parçasının farklı özellikte olması, aile içinde farklı tercihlere çözüm oluşturuyor. Protein daha çok göğüs etinde, yağ ise boyunda yoğunlaşıyor. Göğüs eti, en düşük yağ ve en az kolesterol içeriğine sahip parça.

ADETA VİTAMİN KAYNAĞI

- Proteinlerin vücutta kullanılabilme oranı da değişiklik gösterir.

- Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk eti; demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de kaynağı.

- 100 gr ızgara tavukta yaklaşık 20 gr protein var. Tavuktaki but eti, göğüs etine göre daha fazla B2 vitamini ve B1 vitamini, daha az da niasin vitamini içeriyor.

- Tavuk but etinde, göğüs etine kıyasla demir, çinko ve sodyum içerikleri de daha fazla.

- Tavuk vücudumuzdaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için gerekli aminoasit açısından zengin. Aynı zamanda içerisinde bulunan B3, B6, piridoksin, ve B5 vitaminleri deri, saç ve bağışıklık sistemine katkısıyla biliniyor. İçerisinde az yağ bulunduran tavuk; diyet yaparken tercih edilen ilk protein kaynağı.

Haberin Devamı

- Bir porsiyon tavuk vücuda enerji sağlamak için önemli bir besin olarak sayılır.

GIDALARI DENGELER

- Nohut veya kuru fasulye yemeği pişirirken tavuk ilave ederseniz, protein kalitesi ve dengesi çok iyi olur.

- Ispanaklı börek yaparken tavuk ilave ederseniz, besin alımınızı güçlendirebilirsiniz veya tavuk ile bezelyeyi, karıştırarak börek içi hazırlayabilirsiniz.

- Çocuklarınızın en sevdiği yemeklerden olan makarnaya tavuk ilave edebilirsiniz. İlave edeceğiniz tavuk, besin öğesinden zengin bir öğün oluşturabilmenizde size kolaylık sağlar.

MANGAL SEZONU AÇILDI

İlkbahardan yaza geçiş yapılan bu güzel günlerde pek çok insan sevdikleriyle birlikte açık alanlara gidiyor ve ailecek piknik yapmanın keyfini yaşıyor. Sıcak havaların vazgeçilmezi olan mangalların da ortaya çıkmasıyla piknik sofraları ziyafete dönüşüyor. Lezzetli, besleyici ve ekonomik olması yönüyle mangalda ağırlıklı olarak piliç eti tercih ediliyor. Türkiye piliç eti sektörünün öncü markası Beypiliç, özel soslu but ve kanat gibi ızgaralık ürünleri ve diğer zengin çeşitleriyle mangal severlerin ve yediden yetmişe herkesin beğenisini topluyor.

Haberin Devamı

PİŞİRME YÖNTEMLERİ

- Tavuğu pişirirken; pişirme yöntemi ve koşullarına bağlı olarak bazı vitaminlerde kaybolabilir.

- Vitamin B6 ve pantotenik asit pişirme suyuna geçerek azalabilir, bu sebeple tavuk suyunu dökmeyin. Besin değeri açısından zengin bu suyu değerlendirin.

- Tavuk etini ızgarada kömürleştirmeyin, alevle temasını engelleyin, çünkü kanserojen maddeler oluşabilir.

- Pişmiş tavuk etinin besleyici değeri yeniden ısıtılması ile az da olsa bir miktar azalma gösterir. Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçının, mümkün olduğunca pişirir pişirmez tüketmeye özen gösterin.

- Tavuk etini birçok çorbaya katmanız hem lezzet açısından hem de besin değeri açısından sofranıza zenginlik katacaktır.

Haberin Devamı

- Haşladığınız veya ızgara yaptığınız tavukları salatalarınızın üzerine koyarak yeni ve değişik lezzetler oluşturabilirsiniz.