Gazete Vatan Logo

Koç'tan çok önemli uyarı

‘Krizin etkileri azalıyor ancak bundan sonraki süreç kritik’

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Bugün krizin etkilerinin azalmaya başladığı bir döneme girmiş olsak da, bundan sonraki sürecin de en az son iki yıldır yaşadığımız süreç kadar kritik önem taşıdığı gerçeği ile karşı karşıyayız” dedi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, küresel ekonomik krizin etkilerinin yavaş yavaş azaldığını ancak önümüzdeki dönemin büyük önem taşıdığını söyledi. Arçelik, 55. yılında Türkiye’nin dört bir yanından gelen yetkili satıcıları ile biraraya geldi. İstanbul’da gerçekleştirilen ve 1.300 yetkili satıcının hazır bulunduğu Arçelik Yetkili Satıcılar Toplantısı’na Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Aka Gündüz Özdemir ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu katıldı.

Türkiye krizden daha az etkilendi

Mustafa Koç etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’yi etkileyen küresel kriz ortamını değerlendirdi. Dünya ekonomisinin 2008 Ekim ayından itibaren büyük bir finansal türbülansa girdiğini ifade eden Koç, bu türbülansın etkilerinin 2009’da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kendisini hissettirdiğini belirtti.

Mustafa Koç, “Bugün krizin etkilerinin azalmaya başladığı bir döneme girmiş olsak da, bundan sonraki sürecin de en az son iki yıldır yaşadığımız süreç kadar kritik önem taşıdığı gerçeği ile karşı karşıyayız” dedi. Koç, ancak izafi olarak baktıklarında Türkiye’nin Kıta Avrupa’sına, İngiltere’ye ve ABD’ye göre daha az etkilendiğini ifade etti.

Bu sıkıntılı sürecin tüm ekonomik aktörler için aslında içinde pek çok dersler barındırdığına değinen Mustafa Koç, şunları kaydetti:

Kredilerimizi kıstık, tasarruf ettik

“Bu süreç, bize dünyadaki ekonomik dengelerdeki değişimin Türkiye lehine çok iyi analiz edilmesi gerekliliğini ortaya koydu. Dünyanın ve Türkiye’nin içinden geçtiği bu zorlu ortama rağmen, gururla ifade etmeliyim ki, Koç Topluluğu olarak dünyadaki gelişmeleri iyi takip etmemizin, tüm iş ortaklarımız, bayilerimiz ve çalışanlarımızla el ele vermenin faydasını gördük.”

2001 krizinden sonra sıkıntıları ihracat pazarıyla geçiştirme imkanına sahip olduklarını belirten Mustafa Koç, “Ama bu sefer hem içeride hem de dışarıda sorunlar yaşandığı için çok ciddi önlemler almak zorunda kaldık. Kredilerimizi kıstık ve harcamalarımızı çok yakından takip ettik. Daha sonra Nisan ayından 30 Ekim’e kadar olan vergi indirimi de satışların normale dönmesine yol açtı” dedi.

Arçelik Avrupa’da pazar payını en çok artıran şirket

KOÇ Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Aka Gündüz Özdemir, Arçelik’in yurtiçinde iki markasıyla sektörde 1’inci ve 2’nci konumunu yıllardır korumaya devam ettiğini ve yurtdışında da önemli ölçüde organik olarak hızlı büyüme sürecini sürdürdüğünü söyledi. Özdemir, “Dünyada başarısı kalıcı olmuş şirketlerin, yerelde mükemmeli yakalamış ve küresel stratejik yaklaşımlarını da doğru tespit etmiş oldukları görülür” dedi.

Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da küresel ekonomik krize karşın Arçelik’in 2009’da faaliyette bulunduğu pazarlarda payını artırmaya devam ettiğini söyledi. Çakıroğlu, Arçelik’in Batı Avrupa’da pazar payını en çok artıran şirket olduğunu vurguladı. Çakıroğlu, geçen yılı yaklaşık 6.6 milyar lira konsolide ciro ile başarılı bir şekilde tamamladıklarını, konsolide cirolarının yüzde 52’lik kısmının uluslararası satışlardan geldiğini sözlerine ekledi.

Bugün gelinen noktada Arçelik’in, uluslararası arenada faaliyet gösteren, sektörünün öncü oyuncularından biri olduğunu belirten Levent Çakıroğlu, şöyle devam etti: “Hedefimiz şirketimizi yeni vizyonumuzla daha büyük hedeflere taşımaktır. Çevre dostu, yenilikçi ve müşterilerimizin yaşam standardını artıran ürünler geliştirmeye, ’en’leri ve ’ilk’leri üretmeye devam edeceğiz. Bu bakış açımızı bizi geleceğe taşıyacak yeni vizyonumuzda ’dünyaya saygılı, dünyada saygın’ şeklinde ifade ediyoruz.”

Arçelik Koç’un öncüsü

MUSTAFA Koç, dayanıklı tüketim sektörünün, Koç Topluluğu’nun odaklanma stratejisinin gereği olarak belirlediği dört ana iş kolundan biri olduğunu söyledi. Koç, dayanıklı tüketim sektörünün lider kuruluşu Arçelik’in Koç Topluluğu’nun geçmişten bugüne devam eden büyüme koşusunun öncü ve dinamik aktörlerinden biri olmaya devam ettiğini, bu başarının elde edilmesinde Türkiye’nin dört bir yanındaki yetkili satıcılarının büyük emeği ile katkısı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı