Gazete Vatan Logo

Koç bastırdı Ford ikna oldu

Koç, torun Ford’u Boğaz'da ikna etti şimdi kamyonda dünya markası olacak

KOÇ Holding, Cargo’nun ‘One Ford’ stratejisi içinde global bir ürün haline gelmesi için Ford Motor Başkanı Bill Ford’u ikna etti. Ford Otosan ilk etapta 75 milyon dolar yatırımla yeni Cargo’yu yaratacak. Ağır kamyon, İnönü tesisinin yanı sıra Brezilya’da da üretilecek. Şirket, kamyon fabrikasının üretim kapasitesini ikiye katlayıp, 20 bine yükseltecek. İhracat pazarlarını da 17 ülkeden 65’e çıkaracak.

Koç Holding, 1986 yılında Iveco’yu Fiat Grubu’na satarak global kamyon pazarından çıkan Ford Motor’un bu segmente yeniden iddialı dönüş yapmasını sağlayacak. İlk kamyon modeli F600’ü 1960’da üreten Ford Otosan, bu kez tüm dünya için Cargo üretmeye hazırlanıyor. Şirket, uzun uğraşlar sonucunda ABD’li otomotiv devininin Başkanı Bill Jr. Ford’u yeni Cargo kamyonun “One Ford” (Tek Ford) stratejisi çerçevesinde üretilmesi için ikna etti. Buna göre Ford Otosan, Brezilya’yla birlikte yeni Cargo’yu geliştirecek.

Aracın tamamı yani mühendislik altyapısı, tasarımı, Ar-Ge çalışması Türk mühendisler tarafından geliştirilecek. Yeni Cargo kamyon Ford Otosan’ın Eskişehir’deki İnönü fabrikasında üretilecek. Şirket, 2012-2013’te yollara çıkacak yeni Cargo’la ağır kamyonda dünya çapında oyuncu olacak.

65 ülkeye gönderecek

Cargo’nun ihraç edildiği ülke sayısı 17’den 65’e çıkacak. Ford Otosan, yılda 5 bin kamyonu Orta Avrupa, Ortadoğu, Rusya, Türk Cumhuriyetler, Kuzey Afrika gibi bölgelere gönderecek. İhracat 60 milyon eurodan 300 milyon euroya ulaşacak. Brezilya pazarında satılacak Cargo’nun parçaları da Türkiye’den gidecek. Böylece yıllık ihracat rakamı 350 milyon euroya (497 milyon dolar) dayanacak. Büyüyen ihracat verileri, üretime olumlu yansıyacak. İnönü tesisinin üretim kapasitesi ilk etapta 10 bin adetten 15 bine, 5 yıllık süreçte ise 20 bin adede yükseltecek. Üretime paralel, fabrikanın istihdamında da artışa gidilecek.

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, strateji ve ürün geliştirme konusunda Brezilya’yla anlaştıklarını belirterek, “One Ford stratejisi çerçevesinde yeni Cargo tüm dünya için üretilecek. Sao Paulo’da 40 bin adet, Eskişehir’de 20 bin kamyon üretilip, toplamda 60 bin adede ulaşılacak. Orta vadede hedefimiz Ford markasını ağır kamyon sektöründe Avrupa’nın en büyükleri arasına sokabilmek” dedi.

Yeni proje Türkiye’nin

Aracın Ar-Ge maliyetlerini düşürmek için Brezilya’yla birlikte hareket edeceklerini belirten Otay, projede söz sahibinin Türkiye olacağını kaydetti. 1981’de kurulan İnönü fabrikasına bugüne kadar 400 milyon doların üzerinde harcadıklarını ifade eden Otay, yeni Cargo’nun sadece ürün yatırımının 75 milyon doları bulacağını belirtti.

Ford Otosan Genel Müdürü, şöyle devam etti:

“Ortağımız Ford Motor’u kamyonda yeniden global oyuncu olması için zor ikna ettik. Hatta geçen yıl Ford Motor Başkanı Bill Ford, Ford Otosan’ın 50’nci yıl kutlamaları için İstanbul’a geldiğinde görüşmeler yapıldı. Dikkat ederseniz, fotoğrafları bile Cargo kamyonun önünde çektirdik. Boşuna değildi bu... Şimdi yeni Cargo’yla bu segmentte iddialı olacağız. Önemli olan yeni pazarlara girebilmek. Yeni Cargo’yu 3 farklı kıtaya ihraç edeceğiz. Üretim ile ihracatımız bu sayede katlanacak.”

21.7

Ford Otosan, Mayıs sonu itibarıyla kamyonda pazar payını geçen yıla göre 7.5 puan artırarak yüzde 21.7’ye yükseltti. İlk 5 ayda kamyon pazarındaki büyüme yüzde 163 olarak gerçekleşirken, şirket satışlarını yüzde 300 artırdı. Geçen yıl 4 bin 665 Cargo kamyon satan Ford Otosan’ın bu yılki hedefi 7 bin 770 adet.

Bill Ford: Yatırımlar sürecek

Ford Ailesi’nin üçüncü kuşak temsilcisi Bill Ford, Ford Otosan’ın 50. yılı kutlamaları için geçen yıl Türkiye’yi ziyaret etti.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un evsahipliğinde Çırağan Hoteli’nde gerçekleşen davete Bill Ford’un yanı sıra Ford’un tepe yöneticileri Lewis Boot, John Fleming, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen ve Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay katıldı.

Torun Ford, “Koç Ailesi’yle gelecek 50 yılı kutlamak için buradayız. Yatırımlarımız sürecek” açıklamasıyla yeni yatırımların sinyalini ilk Boğaz’da verdi. Koç Holding de yeni Cargo’nun One Ford stratejisi çerçevesinde üretilmesi için Ford Motor Başkanı Bill Ford’u ikna etmiş oldu.

2011’de dış ticarette 300 milyon dolar fazla verecek

Ford Otosan, otomotiv dış ticaretinin 2005’ten sonra ilk kez açık vermesine rağmen hâlâ artıda. Nuri Otay, 2006’dan bugüne kadar 2.2 milyar dolar fazla verdiklerini belirterek, “Yedek parçadan otoya kadar herşeyi dahil ettiğimizde ilk 4 ayda 117 milyon dolar fazlamız çıktı. Bu yılı 300 milyon dolar fazlayla bitiririz” açıklaması yaptı. Ford Otosan, geçen yıl 55’i bin ithal olmak üzere 120 bin araç sattı. Şirket, bu yıl 125 bin araç satışıyla yine liderliği hedefliyor.

Connect’in yenisini İspanya eskisini Kocaeli üretecek

Nuri Otay, Transit Connect modelinin yenisinin İspanya’da üretileceğini ancak mevcut modelin belirli bir süre daha Kocaeli fabrikasının bantlarından çıkmaya devam edeceğini açıkladı. Otay, “Connect önemli bir model. Aracın yenisi İspanya’da üretilecek. Biz de eskisini üretmeyi sürdüreceğiz” dedi.

İhracatta Oyak Renault’yu geçti liderlik koltuğuna oturdu

51’inci yılını kutlayan Ford Otosan, 2011’i rekorlarla kapatacak. Şirket, satışta, ciroda, üretimde ve ihracatta tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşacak. Nuri Otay, bu yıl 290 bin araç üreterek 2007’de ulaştıkları 286 binlik rakamı geçeceklerini söyledi. Otay, Ford Otosan’ın hedeflerini şöyle aktardı: “İlk 5 ayda 90 bin araç ihraç ederek 1 milyar 20 milyon euro ciro ile rakibimiz Oyak Renault’yu geçtik, liderliği ele geçirdik. 214 bin araçla 2011’de 3.7 milyar dolarlık ihracata ulaşırız. Toplam satışımız 345 bin adede yükselecek. Daha önceki rekorumuz 325 bin adetti. 3’üncü vardiyayla birlikte istihdamımız 1.000 kişi artacak. Kocaeli ve İnönü fabrikalarımızda istihdam 9 bin 800 kişiye çıkacak. Bu da çalışan sayısında ulaştığımız en yüksek seviye.”

Gölcüklü yeni mini hafif ticari araç ‘Van of the Year’ ödülünü kazanır

1 milyar doların üzerinde yatırımla yeni Transit’i ve Fiat Fiorino’nun rakibi olacak mini bir hafif ticari araç üretecek Ford Otosan, projeler üzerinde harıl harıl çalışıyor. Yeni Transit’in 2013’te yollara çıkması bekleniyor. Farklı bir segment yaratması beklenen küçük hafif ticari ise 2014 yılı gibi satışa sunulacak. Nuri Otay, Ford’un her zaman ticari araçta iddialı olduğunu belirterek, “Üreteceğimiz küçük hafif ticari araç da segmente yeni bir soluk getirecek. Aracın “Yılın Ticari Aracı” (Van of The Year) seçileceğine inanıyoruz” dedi. Otay, Kocaeli’nde 300 bini Transit, 100 bini yeni mini hafif ticari olmak üzere 400 bin araç üreteceklerini söyledi.

Haberin Devamı