Gazete Vatan Logo

Kobilerin tonaj isyanı!

Kobi ve imalatcılar Başbakandan yardım istiyor

Kobilerin tonaj isyanı!

Arabalarda ki tonaj problemi esnafların, Kobilerin korkulu rüyası oldu. Binlerce üretici firma, Trafik ekiplerinden Tonaj sınırı yüzünden trilyonlarca lira ceza yiyor. İstanbul Hadımköy de Hurcan Mobilya sahiplerin Murat Çoban ve Akın Çoban Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak tonaj problemi için İçişleri Bakanlığı'nın yeni genelge yayınlamasını istediler.

Kobiler gazeteci Dursun Boran'a şöyle dediler:

"Türkiye’de esnafın büyük çoğunluğu KOBİç Ve kobilerin büyük kısmı, maliyetlerini kontrol edebilmek için kendi nakliyesini kendisi yapmakta. Yani, ürettiği mal veya hizmeti, müşterisine (daha hızlı, daha ucuz, daha güvenilir olması açısından) kendi arbaları ile nakliye etmekte.

Bunun en kolay, pratik yolu, KAMYONET diye adlandırılan, FORD, HYUNDAİ, İSUZU, MİTSUBİSHİ, KİA vs arabalarla yapmakta.

Devletimiz, kamyonet gibi araçların satısına, kobilerin bu araçları satın almasına imkan tanımış, bunlarla nakliye yapmamıza izin vermiştir.


Ancak,

TONAJ diye bir sınır koymuştur bu arabalara.

Yani arabanız varsa, yük taşıyabilirsiniz. Ama bunun sınırı nedir?

Genelde kamyonet diye gecen araçlarda Tonaj sınırı 3.350 kg.dir.

Ancak cogu araç boş iken, yani herhangi bir yük taşımazken, ağırlığı 3.000-3.100 kg gelmektedir.

Buna şöforü de dahil edersen, geriye sadece 250-300 kg kalmaktadır.

Bu teoride de pratikte de akla mantığa uymayan bir hesaplama yöntemidir.

Bir çok araçta, Mitsubishi, isuzu gibi, araç daha yüklü bile değilken tonaj sınırını geçmekte. Yani boş haliyle bile ceza yemeye uygundur. (BOŞ HALİYLE 3.500-3.600 KG GELMEKTEDİRLER)

Mevcut şartlar bu şekildeyken, tüm esnaf, defalarca ceza yediği için artık araçlarını yola çıkartmaktan korkar olmuş, yan yollardan, şehiriçinden kaçarak işlerini çözme yolunu tutmuştur.21. yy Türkiyesi için bu çok acıdır.

İşlerimizi nasıl daha kolay yapabiliriz, daha hızlı, daha ucuza nasıl maledebiliriz diye düşünürken, iş bilmez birkaç devlet memurunun aldığı ve uyguladığı bu karar anlamsız ve acımasızdır.

Bunun düzeltilmesi yolunda hiçbir çalışma yapılmaması sonucunda, FORD,HYUNDAİ, ISUZU gibi firmalar, aynı tip iki aracı (yani, sasesi aynı, lastiği aynı, özellikleri aynı) biri kamyonet, biri kamyon olarak piyasaya sürmekte, Kamyon olanın istihap haddi daha çok olduğu için 2 katı fiyatla satmakta, devlette buna izin vermektedir. Aslında KOBİ lerin işine kamyon yarıyor olsa, herkes kamyon alarak işini çözecek ancak, bildiğiniz üzere, kamyonlar sabah 10 a kadar akşam da 4 den sonra trafiğe çıkamazlar.

Yani, bizim işimizin en yoğun zamanlarında kamyonu kullanma şansımız yok.

Bu sebepten, kamyonet tercih edilmekte, ancak o da yılda 10-20 bin tl ceza ödemeyi göz alırsan..

Son bir örnek daha vereyim, pekiştirmek adına konuyu..

Etrafta gördüğünüz, panelvanlarda ruhsatta kamyonet olarak geçmektedir. Yani Ford transit kamyonet ile Ford minübüs seklindeki kamyonetler trafik memuru gözünde aynıdır. Kantara çıktığımızda iki aracında istihap haddi eşittir.

Ancak,

Minübüs boş haliyle 1.800 kg geldiğinden üzerinde 1.500 kg yük taşıması normal (ki bir panelvanın o kadar yük taşıması sakıncalı),

Kamyonet üzerinde 1.500 kg yük taşırsa (ki normalde 3.000 kg a kadar rahat taşır)ceza. "

Haberin Devamı