Gazete Vatan Logo

KOBİ’nin kredi faizini KOSGEB ödeyecek

Nefes Kredisi’nden sonra KOBİ’lere finansman desteği sağlamak için bir adım da KOSGEB atıyor. KOSGEB, kısa süre içinde KOBİ’lerin kredi faizini üstlenecek projeyi hayata geçirecek

KOBİ’nin kredi faizini KOSGEB ödeyecek

KOBİ’lerin nakit ihtiyacını karşılamak için Nefes Kredisi’nin ikincisi hayata geçirilirken, finansman desteği için bir adım da KOSGEB atıyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt, “Yeni dönemde her bir KOBİ’nin, çerçevesini KOSGEB’in belirlediği ölçüde bankadan kredi kullanması halinde bu kredinin faizini biz KOSGEB olarak belli bir puan üzerinden karşılayacağız” dedi.Uzkurt, çalışmayı önümüzdeki birkaç ay içinde yürürlüğe koyacaklarının müjdisini verdi.

KOBİ’leri, hangi sektörde olduklarına, proje bazlı üretim yapıp yapmadıklarına, yeni girişimci olup olmadıklarına göre belli kategorilere ayırdıklarını ifade eden Uzkurt, şunları söyledi: “Bu kategorilerde 100 bin liradan 500 bin liraya kadar her bir KOBİ’mizin bir kredi limiti olacak. Bu kredi işletme kredisi, yatırım kredisi, makine teçhizat kredisi olabilir. Bundan sonraki dönemde aslında her bir KOBİ’nin KOSGEB’den faizi karşılanmak üzere bir kredi limiti olacak.”

Yerli üretime destek

Haberin Devamı

Uzkurt, çalışma kapsamında KOSGEB’in, faizi belli bir puan üzerinden karşılayacağını, bu puanın kullanılacak kredinin türüne göre belirleneceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Örneğin, bir firmamız makine teçhizat almak için kredi kullandığında bunun faiz oranını karşılamadaki taban puanımız 6 puansa, ‘yerli makine alacağım’ dediğinde 4 puan daha ekleyip 10 puan üzerinden faizi karşılayacağız. Bu çalışma, KOBİ’nin finansmana erişimi konusunda önemli bir adım. Ayrıca bizim KOBİ’lerimizi desteklerken bir yandan da yerli üretimi özendirelim şeklinde bir politikamız var.”

2 milyar liralık yurt dışı desteği

KOBİ’lerin ithal ettiği ürünleri yerli ve milli üretmesini teşvik edeceklerini belirten Cevahir Uzkurt, şunları kaydetti: “Teknolojinin KOBİ’ler vasıtasıyla tabana yayılmasına dönük birtakım destekler vermeyi planlıyoruz. Bunların yanı sıra KOBİ’lerimizin yurt dışı pazarlara açılması için uluslararasılaşma destekleri ve daha katma değerli üretim yapmalarına dönük olarak teşvik programlarını yürürlüğe koyacağız. Bu anlamda 2018 yılı bütçemiz yaklaşık 2 milyar lira ancak geçmiş dönemlere bakıldığında hükümetimiz ihtiyaç dahilinde gerekli olan bütçe artışını yapmış. Uygun görülmesi halinde bu bütçeyi hükümet artıracaktır.” Uzkurt, KOBİ’lere
5 milyon liralık teknoloji desteği de verileceğini ifade etti.

Haberin Devamı