Gazete Vatan Logo

KKTC, Rum kesimine elektrik satacak

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs Rum kesimine insani yardım amaçlı elektrik satılması konusunda dün sabah sözleşme imzalandığını açıkladı. Rum kesimine talebin yoğun olduğu saatlerde 60-70 megawatt, düşük olduğu saatlerde ise 100-120 megawatt arasında elektrik verilecek.

Kıbrıs Rum Sanayi ve Ticaret Odası (KEVE) Başkanı Mavros Mavromatis ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) arasında imzalanan sözleşmeye göre, dünden itibaren Ağustos sonuna kadar 60 ile 120 megawatt arasında elektrik enerjisi 0.43 TL karşılığında Kıbrıs Rum kesimine satılacak. Talep olduğu takdirde sözleşme yenilenebilecek.

Kıbrıs Rum kesiminde, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) Zigi’deki Evangelos Florakis Deniz Üssü’nde tutulan barut dolu 98 konteyner 11 Temmuz Pazartesi günü patlayarak üssü ve hemen yakınında bulunan, Rum tarafının ana elektriğini sağlayan Vasiliko’daki elektrik santrali tahrip olmuştu. Santralin devre dışı kalmasıyla büyük oranda elektrik açığı yaşayan Kıbrıs Rum kesimi, KKTC’nin yardım önerisiyle, elektrik satın almak için girişimlerde bulunmuştu.

Önceki gün gün boyu devam eden yoğun görüşmelerin ardından Rum kesiminin KKTC’den elektrik satın alması konusunda prensipte mutabakata varıldı. Ancak, Rum teknik heyetin siyasilerden yetki beklemesi nedeniyle dün sabaha kadar anlaşmaya imza atılamamıştı.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, “Bu noktada insani niyetle hareket ettik, hiçbir şekilde bu durumdan ekonomik olarak istifade etme gibi bir değerlendirmemiz olmamıştır” dedi.

Patlama ekonomiyi vurdu

Kıbrıs Rum kesiminde Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) Zigi’deki Evangelos Florakis deniz üssünde yaşanan patlamanın ardından Vasiliko’daki elektrik santralinin yanmasının ardından baş gösteren enerji krizi, zaten zorda olan Rum ekonomisini ‘çökme’ noktasına getirdi. Fileleftheros gazetesinin haberine göre, yaşanan enerji krizi nedeniyle, gıdalar buzluklarda bozuluyor, tonlarca sebze ve meyve çöpe gidiyor, tıbbi ilaçların elektrik kesintileri nedeniyle bozulması tehlikesi var ve tıbbi operasyonlar yarıda kalıyor. Alithia gazetesi de 11 Temmuz felaketinin maliyetinin 3.1 milyar euro olduğunu ve bunun, 1974’ten sonra en büyük ekonomik zarar olduğunu yazdı. Bu, Kıbrıs Rum kesiminin 2010 yılı GSYH’nin yüzde 17’sini oluşturuyor.

Haberin Devamı