Gazete Vatan Logo

Kızları 300 liralık ihmal yaktı!

11 kız öğrenci ve bir eğitmenin yanarak can verdiği yurt yangınıyla ilgili bilirkişi ön raporu tamamlandı. Raporda dikkat çekilen eksiklerden biri ‘kaçak akım rölesi’ oldu. Rölenin fiyatı sadece 300 TL.

Kızları 300 liralık ihmal yaktı!

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yurt yangını ile ilgili hazırlattığı bilirkişi ön raporunda, hayatını kaybeden öğrencilerin PVC’den olan yangın kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları, yangına binanın ikinci panosundaki şalterlerin eskimiş olması ve binada kaçak akım rölesi bulunmamasının neden olabileceği belirtildi. Binada yüksek akım geldiğinde elektrik sitemini kapatan kaçak akım rölesi olmamasını değerlendiren Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi Teknik Sorumlusu elektrik mühendisi Şahin Can Akbulut, VATAN’a şunları söyledi:

Sistemi kapatıyor

Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği’ne göre yurtta kaçak akım rölesi bulunması gerekiyor. 30 mA’lık röle insan hayatını korur. Yani bir çocuk ya da bir kişi prize elini soktuğunda oluşan akımda sistemi kapatıyor. 300 mA’lık kaçak akım rölesi ise sisteme yüksek akım geldiğinde devreyi açarak sigortanın yanmasını, patlamasını önleyerek yangın çıkmasını engelliyor. Yeni binalara kaçak akım rölesi takılıyor ama her evde olması şart. Bu tip bir bina için iyi bir trifaze kaçak akım rölesini 300 liraya almak mümkün.

Haberin Devamı

‘Yurt ruhsatsız ve iskanı yok’

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Adana Aladağ’da 12 kişinin ölümüne yol açan öğrenci yurdunun ruhsatsız ve iskansız olduğunu öne sürdü. Gökçe, “Şu an almış olduğum bilgiye göre, ilgili yapı eski, ruhsatsız ve iskansız bir yapı” dedi.

‘1200 dereceye kadar koruyor’

Raporda dikkat çekilen bir başka eksik ise panik kolu olan yangın acil çıkış kapısı. Zira fotoğraflara bakıldığında da yangın kapısının PVC kaplı ve camlı olduğu görülüyor. Dooray Yangın Kapı Sistemleri Genel Müdürü Nazım Demiray, yangın kapılarının ısı ve ateşi geçirmediğini belirtiyor: İş Güvenlik Yasası’na göre yurtlarda yangın kapısı zorunlu. Kaldı ki artık apartmanlarda bile kullanılıyor. Yangın kapısı kilitli bile olsa kapının üzerindeki panik butonuna öğrenci bastığında kilit devre dışı kalırdı. Yangın acil çıkış kapıları olsa bölümden bölüme yangının sıçraması da büyük ölçüde engellenirdi.

Haberin Devamı

Fiyatı 500 TL

Yangın çıkış ve acil çıkış kapısı arasında kalan bir koridor olsa bu iki kapı arasındaki alanda en az 3 saat ateş ve ısı geçmeden yangından korunmak mümkün. Yangın kapıları 1.200 santigrat derece ısıya dayanıklı üretiliyor. DKP denilen özel saçtan imal edilen kapıların içinde alçıpan, ısı iletkenliğini geçirmeyen taş yünü bulunuyor. Üstelik böyle bir kapıyı 500 TL’ye almak mümkün.