Gazete Vatan Logo

Kızının düğününde dans etmek istiyordu

Dinamik bir belediye başkanıydı..Yaşam mücadelesi verirken, görevini bir gün bile aksatmadı; düne kadar..

TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer’in acı haberi tüm Türkiye’yi üzdü... Son ziyaretçisi Başbakan Erdoğan oldu...
Dün, siyasetten bir yıldız daha kaydı.. TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer, virüse bağlı yüksek ateş nedeniyle cuma günü kaldırıldığı İbn-i Sina Hastanesi’nde dün saat 11.50’de vefat etti. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ancak durumu pazartesi günü ağırlaşan Dinçer’in vefat haberi ailesi, yakınları, dostlarının yanı sıra Türk siyaset camiasında da büyük üzüntü yarattı.

Yapacak çok işi vardı
Türkiye, Dinçer’i 12 Eylül’den önce başarılı bir mühendis, dinamik bir belediye başkanı ve siyasetin haşarı çocuğu olarak tanıdı. Ankara’ya metro yapmak için kolları sıvadı, dönemin Başbakanı’nın evinin önünde sabahladı, metronun temelini attı, temel daha sonra kapatıldı. Türkiye’nin müthiş sesiyle tanıdığı Bulgar sanatçı Yıldız Ibrahimova ile hayatı paylaştı, kızı Suna aralarına katıldı. CHP barajın altında kalınca uzak kaldığı Parlamento’ya dönüş yapmak için 2002 seçimlerinde milletvekili adayı oldu.

Önce ‘geçer’ dedi...
Meclis’e girdiği ilk günlerde, çenesinin altında bir kitle olduğunu fark etti. “Geçer” diye düşünerek, önemsemedi. Aynı zamanda profesör olan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç’un “detaylı bir tetkik yaptıralım” ısrarıyla İbn-i Sina Hastanesi’ne giden Dinçer, lenf kanseri olduğunu öğrendi.... “Daha yapacak çok işim var. Kızım küçük. Aileme, milletime karşı sorumluluklarım var. Hastalığı yeneceğim” dedi...

’Yumurta gibi kaldım’...
Hayata bakışı, güler yüzlülüğü ile herkesin sevip saydığı Dinçer, tedavi sürecinde Meclis çalışmalarını da aksatmadı. 1 Mart tezkeresi oylaması yapılacağı gün kemoterapi masasından kalktıktan iki saat sonra yüzünde maskesiyle Meclis’e getti. Kemoterapi nedeniyle saçları, kaşları döküldü. Kızı Suna en çok “kaşsız” kalmasına bozulmuştu. “Yumurta gibi cascavlak kaldım” diyen Dinçer’in yeniden saçları çıkmaya, “bıyıkları terlemeye” başladı.

Organ için sıraya girdi
En büyük üzüntüsü ise küçük kızına doyasıya sarılamaması, öpememesiydi. Ama Suna bunun nedenini bildiği için buldukları “uzak temas”la bu sürede babasına sevgisini gösterdi. Kanseri yenmişti, “en büyük arzusu” kızı Suna’nın düğününde dans etmek olmuştu artık. Hayatı yavaş yavaş normal akışına dönerken, geçen yıl Aralık ayında yeni bir sağlık sorunu karşısına çıktı. Hepatite bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Organ nakli için sıraya girdi.

Hasan’ın karaciğeri yetişti
22 Aralık 2006’da, kalp krizi sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Hasan Saka’nın karaciğeri Dinçer’e nakledildi. Nakil başarılı geçti. Bir süre hastanede kalan Dinçer, taburcu edildi. Meclis’e döner dönmez, bu konuda faaliyetlerde bulundu. Basın toplantısı düzenledi, arkadaşlarına organlarını bağışlamaları yolunda telkinlerde bulundu. Üçbuçuk ay boyunca ev ile Meclis arasında gidip gelirken, kanser tedavisi sürecinde çöken bağışıklık sistemi yeniden alarm verdi. Cuma akşamı ateşi yükselen Dinçer hemen hastaneye kaldırıldı. Doktorlar ateşin virüse bağlı olduğunu söyledi. Pazartesi günü durumu ağırlaşan Dinçer, yapılan tüm müdahalelere rağmen çoklu organ yetmezliği ve kanama nedeniyle kurtarılamadı.

Organ yetmezliği ve kanama
İbni Sina Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Akal, “Lenfoma tedavisi sonrası karaciğer transplantasyonu ameliyatı geçirmiş olan Dinçer’in, bünyesinde ’septik şok’ diye adlandırılan bir tablo gelişti. Buna bağlı çoklu organ yetmezliği ve kanama, pıhtılaşma sistemlerinde meydana gelen bozukluklar nedeniyle kendisini kaybettik” dedi.

Son ziyaretçisi
Dinçer’in son ziyaretçisi Başbakan Erdoğan oldu. Erdoğan, AKP MKYK toplantısı öncesinde İbn-i Sina Hastanesi’ne giderek, Dinçer’in sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı.

CENAZE TÖRENİ BUGÜN
TBMM Başkanı Bülent Arınç, hastanede Dinçer’in kardeşi, yakınları ve CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ile cenaze töreniyle ilgili de görüştü. Bu kapsamda Dinçer için ilk tören bugün TBMM’de düzenlenecek. Ardından Kocatepe Cami’nde öğle namazını takiben cenaze namazı kılınacak ve cenaze Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecek.

Suna çizdi İbrahimova söyledi
Ali Dinçer’in eşi Yıldız İbrahimova’nın son CD’si “Çocukça Şarkılar” ın üzerinde kızı Suna’nın çizdiği bir resim bulunuyor. Albümün içinde, Suna’nın dışında ilkokul öğrencilerinin CD’deki müzikleri dinlerken yaptığı resimler yer alıyor. Boyut Yayın Grubu’nun çıkardığı albümde Yıldız İbharimova’ya annesi Nevriye Alieva ve kızı Suna eşlik etti. Aranjmanlar, Yıldız İbrahimova, Vedat Sakman, Mustafa Erdoğan’a ait. Yıldız İbrahimova’nın çocukların nitelikli, çok sesli müziği tanımaları amacıyla hazırladığı albümün sponsoru ise Ali Dinçer’di.

Ümidini hiç kaybetmedi
Alİ Dinçer’in hastaneye kaldırıldığı günden beri yanından ayrılmayan ve durumunu dakika dakika takip eden eşi Yıldız İbrahimova eşinin ölümüyle yıkıldı. Son ana kadar Dinçer’in kritik durumunun düzeleceği ve yeniden aralarına döneceği konusundaki ümidini kaybetmeyen İbrahimova’yı, Dinçer’in kardeşi Tahir Dinçer ile yakınları teselli etmeye çalıştı. İbrahimova, Baykal ve diğer ziyaretçilerin ayrılması sonrasında hastaneden ayrıldı.

Baykal’a ikinci acı
Ocak ayında yıllarca siyaset arkadaşlığı yaptığı İsmail Cem’i kaybeden CHP lideri Deniz Baykal, 4 ay içinde ikinci büyük acısını yaşadı. Akciğer kanseri ile mücadele eden Cem, ağırlaşınca kaldırıldığı hastanede yaklaşık bir ay kaldıktan sonra 23 Ocak’ta 67 yaşında vefat etti. Baykal, “sevgili kaddeşim” diye nitelediği Cem’ien hayatını kaybetmesi üzerine de “derin üzüntü” yaşadığını söylemişti.

Dinamik belediye başkanıydı
TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer, 1945’te Bulgaristan’ın Razgrad şehrinde doğdu. ODTÜ Mühendislik Fakültesi’nden mezun olan Dinçer, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanlığı, Kent Koop Batıkent Konut Kooperatifleri Birliği Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve İslam Ülkeleri Başkentler Birliği Kurucu Başkanlığı yaptı. Ankara Belediye Başkanlığı, 19. dönemde SHP’den, 20. dönemde CHP’den seçilerek iki dönem Ankara vekilliği yapan Dinçer, 52. hükümette de Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. Dinçer, 22. dönemde CHP’den Bursa vekili seçildi.

‘Oğlumu ikinci kez kaybettim’
Ali Dinçer’e bir süre önce karaciğeri nakledilen gencin annesi Şükran Er, “Oğlumu ikinci defa kaybetmişcesine üzüldüm” dedi. İstanbul’da kaldığı öğrenci yurdunda Fenerbahçe-Eintracht Frankfurt maçını izlediği sırada kalp krizi geçiren ve yaşamını yitiren 18 yaşındaki Hasan Saka’nın annesi Şükran Er, gözyaşları içinde duygularını şöyle anlattı: “Ali Bey, tek tesellimdi. Çünkü oğlumun onunla birlikte yaşadığına inanıyordum. Ali Bey de sağlığına kavuşunca beni ziyarete geleceğini söylemişti. Yüz yüze görüşmek nasip değilmiş.”

Hastalıkla mücadelesinde bile görevini aksatmadı
l Başbakan Erdoğan: Devlet bakanlığı, milletvekilliği ve belediye başkanlığı gibi çeşitli kademelerde ülkesine değerli hizmetlerde bulunan merhum Ali Dinçer’e Allah’tan rahmet, kederli eşi, ailesi ve Cumhuriyet Halk Partisi camiasına başsağlığı diliyorum.

TBMM Başkanı Bülent Arınç: Benim tanıdığın Ali Dinçer herkesin hayran olduğu bir insandı. Ben de onunla çok rahat, insani ilişkileri çok güçlü bir çalışma yaptım. Hem siyasi deneyiminden istifade ettim, hem de insani yönünü görmek, tanımak, örnek almak imkanı buldum.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: Sağlık sorunları karşısında dirençle, güler yüzle bir mücadele sürdürdü. Tıbbın olanakları tümüyle seferber edildi. Fakat maalesef bu uzun mücadele sonucunda Ali Dinçer’i kaybettik. Acımız çok büyük.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç: Dinçer, farklı bir insan, siyasetçi ve kimlikti. Onunla birlikte çalışmaktan dolayı mutluluk duyuyorum.

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin: Benim özellikle son dönemle ilgili kendisiyle alakalı olarak hafızamda kalan şudur. Hastalıkla mücadele ederken, TBMM’deki görevini ihmal etmemeye büyük özen gösterdi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül: Yıllar evvel beraber çalıştığımız mesai arkadaşımı kaybetmiş bulunuyorum, büyük üzüntü içerisindeyim. Ben Ankara Valiliği yaptım dönemde, Dinçer de Belediye Başkanıydı. Kendisiyle Ankara’ya katkıda bulunan işlerde birlikte çalıştık. Bu çalışmalardan biri bugün 55 bin ailenin yaşadığı Batıkent projesiydi. Bu projenin düşünce ve uygulama safhasında, Ali Dinçer’in büyük hizmetleri oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler: Dinçer ile hem ODTÜ’de hem de parlamentoda birlikteydik. Üzgünüm.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer: Değerli devlet adamını, Türk soluna büyük hizmetler vermiş, belediye başkanı ve milletvekili olan bir politikacıyı yitirdik.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz: 40 yıllık arkadaşımdı. Sosyal demokrat hareketin Türkiye’de yerleşmesine çok büyük katkılar koymuş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak birçok ilklere imza atmış önemli bir yöneticiydi. Ankara metrosunu başlatan başkandı. Allah rahmet eylesin.

ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu: Ali Dinçer’in vefatından büyük üzüntü duydum. Siyaset hayatı boyunca tevazusu ve çalışkanlığı ile tanıdığım Dinçer’e yüce Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, milletimize ve CHP camiasına başsağlığı dilerim.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: Ali Dinçer’in vefatından derin üzüntü duydum. Ailesine, yakınlarına, CHP camiasına başsağlığı dilerim.

Genel Kurul’da saygı duruşu
Meclis Genel Kurulu’nda, Ali Dinçer için 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu. Genel Kurul, TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin’in başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da Ali Dinçer için bir taziye defteri açıldı.

Haberin Devamı