Gazete Vatan Logo

Kıyıdaki 4 bin 700 yapı dozerin ucunda

Aralarında beş yıldızlı oteller de var

9 ilin valiliğine gönderilen genelgede, “Kaçak olanları yıkın” talimatı yer aldı. Selimiye’de Başbakan’ın kaldığı beş yıldızlı Golden Key ve Robinson Select Maris de listede.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKK), 9 ilin valiliğine gönderdiği yazıda, ’Mevzuata aykırı yapı ve uygulamalar’ın elektrik, su, kanalizasyon ve telekomünikasyon hizmetlerinden yararlandırılmamasını istedi. Ayrıca kaçak statüsüne giren bu yapıların mühürlenerek kısa sürede eksiklerinin tamamlanması, bu olmadığı taktirde de yıkılması gerektiği hatırlatıldı. Muğla Valiliği’ne gelen yazıda, işlem görecek ve aralarından 5 yıldızlı otel, marina, motel, restoran ve konut bulunan yapı sayısının toplam 4 bin 704 olduğu ortaya çıktı. Marmaris’te yıkılacak ÖÇKK bölgesi içindeki 877 yer arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tatil yaptığı Bördübet’teki Golden Key Oteli ile Orhaniye’de işadamı Halit Narin’e ait Martı Marina da bulunuyor. ÖÇKK Başkanlığı, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun 17 Temmuz 2009 gün ve 3535 sayılı ’Mevzuata aykırı yapı ve uygulamalar’ başlığı altında yayınladığı yazıyı Ankara, Muğla, Antalya, Aksaray, Denizli, Mersin, İzmir, Konya ve Trabzon valiliklerine gönderdi.

Listede ünlü isimler var

Marmaris Kaymakamlığı’na gönderilen listenin bir hayli kabarık olduğu gözlendi. Daha önce de yıkım kararı alınan yerler arasında My Marine, Robinson Club Resort Select Maris, Fanta Tatil Köyü, Çamlı Köyü Taşhan mevkiinde bulunan işadamı Ahmet Türkay’ın yaptırdığı özel müze, Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait Çubucak ve İnbükü tesisleri, bazı muhtarlıklara ait restoran ve iskeleler, Selimiye’de ünlülerin uğrak yeri olan Palmetto Otel, Marmaris Belediyesi ve Mariç Belbir’e ait katı atık depolama alanlarının yanı sıra özel iskeleler ve dolgu alanları da bu karar esaslarına göre uygulamaya tabi tutulacak.

Marmaris’te 877 yer, 693 konut, 148 ticari işletme, 20 iskele, 8 dolgu alanı, 2’şer ahır ve arıtma tesisi ile birer de garaj, balık havuzu, kıyı kenar duvarı ve şantiye olarak belirlendi.

Birinci sırada ise 239 konut, 38 işyeri, 2 arıtma tesisi, iskele, ahır, garaj ve balık havuzu olmak üzere toplam 283 yerin bulunduğu Hisarönü Köyü bulunuyor. Selimiye Köyü 164 konut, 25 işyeri, 7 iskele birer de ahır, dolgu alanı ve kıyı çevre duvarı olmak üzere toplam 199 yer ile ikinci sırayı aldı. Söğüt Köyü, 91 konut, 18 ticari işletme ve 3 dolgu alanı olmak üzere toplam 112 yerle üçüncü sırada. Kaçak binaların ilçelere göre sayısı şöyle:

Nerede kaç yapı yıkılacak?

Bodrum: 232, Datça: 453, Dalaman: 39, Fethiye: 1108, Kavaklıdere: 9, Köyceğiz 173, Marmaris 1377, Merkez: 164, Milas: 592, Ortaca: 410, Ula: 106, Yatağan: 41 olmak üzere toplam 4 bin 704.

Haberin Devamı