Gazete Vatan Logo
Magazin Kitap satışları patladı

Kitap satışları patladı

Tartışılan dizi 'Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman'a olan ilgiyi artırdı

Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan arasındaki aşkın anlatıldığı, yayınlanmaya başladığı günden itibaren tartışmaları da beraberinde getiren “Muhteşem Yüzyıl” adlı dizi, Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman’la ilgili kitapların satışlarını artırdı. Demet Altınyeleklioğlu’nun kaleme aldığı Hürrem Sultan’ın hayatının anlatıldığı “Moskof Cariye Hürrem” ile Hürrem Sultan ile Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah’ın hayatının anlatıldığı Cariyenin Kızı Mihrimah, 10 gün içerisinde 13 bin adet sattı. Bu iki kitap diziden önce iki yıl içerisinde toplam 64 bin adet satmıştı. Colin Falconer’in yazdığı “Bir Hürrem Masalı” adlı kitabın satışı da diziyle birlikte yüzde 50 arttı. Çatı Yayınları’nın dizinin yayınlandığı 5 Ocak’ta yayımlamaya başladıkları Nazım Tektaş’ın “Hürrem Sultan” ve Ertuğrul Burak’ın “Cariyeler Saltanatı” adlı kitaplarının da birinci baskıları bitti, kitapevi ikinci baskıya geçti.

Kanuni kitapları da revaçta

İki haftadır büyük tartışmalara sebep olan dizi Okay Tiryakioğlu’nun ‘Kanuni’ kitabının satışlarını patlattı. Timaş Yayınları’ndan edinilen bilgiye göre, Osmanlı Tarihi, Kanuni ve Hürrem Sultan’la ilgili kitapların satışında ciddi artışlar oldu. Timaş Yayınları tarafından basılan Okay Tiryakioğlu’nun Kanuni romanı tükendi. Satış patlaması yapan bir diğer kitap da gazeteci-yazar Yavuz Bahadıroğlu’nun kaleme aldığı ‘Kanuni Sultan Süleyman’ adlı kitabı oldu. Kanuni ile Hürrem Sultan’ın çok derin bir aşk yaşadıklarını ve aşklarının tıpkı Leyla ile Mecnun arasındaki aşka benzediğini söyleyen Bahadıroğlu, “20 sene önce yazdığım ’Kanuni Sultan Süleyman’ adlı kitabım şu an yok satıyor. Yıllık satışını bir haftada gerçekleştirdi. Yüzde 200-300 oranında bir artış var” dedi.

‘Okur gerçeğin peşinde’

Endülüs Kitapevi sorumlusu Esat Şengül, “Muhteşem Yüzyıl” adlı dizinin tartışılmasının nedeninin, dizinin gerçekleri yansıtmadığı yönündeki iddialar olduğunu, bu tartışmaların da o dönemle ilgili merak uyandırdığını söyledi. Pek çok okuyucunun bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için Osmanlı Dönemi ile ilgili kitaplara başvurmayı tercih ettiğini anlatan Şengül, bunun da kitap satışlarını artırdığını kaydetti.


Hürrem yüzüğü kapış kapış!

Osmanlı İmparatorluğu’nun en uzun süre tahtta kalan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatının anlatıldığı ve zaman zaman tartışmalara yol açan “Muhteşem Yüzyıl” dizisi, mücevherinden kolonyasına kadar Hürrem Sultan ekonomisi yarattı. Mücevher markası sahibi Mete Boybeyi, dizi için “Hürrem Sultan Koleksiyonu”nu tasarladıklarını söyledi. Osmanlı saray takılarından esinlenerek eski kesim elmas, zümrüt, yakut, safir, inci kullanılarak hazırlanan ve 93 parça eserden oluşan koleksiyondaki takıların fiyatlarının 6 ile 150 bin dolar arasında değiştiğini belirten Boybeyi, takılar arasında kolyeler, yüzükler, küpeler ve broşların yer aldığını, dizide kullanılan takıların toplam değerinin 1,5 milyon dolar civarında olduğunu ifade ederek, dizide özellikle Hürrem Sultan’ın kullandığı mücevherlere kadınların çok büyük ilgi gösterdiğini vurguladı. Üretilen ‘Hürrem Sultan’ kolonyası da 4 bin adet sattı.

Haberin Devamı