Gazete Vatan Logo

Kişisel veriler devlete emanet!

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun kişisel verilerin korunmasına ilişkin hazırladığı raporda ortaya çıkan skandalların ardından hükümet, yıllardır gündemde olan Kişesel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nı çıkarmaya karar verdi. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunumun beğenildiğini ve tasarının imzaya açıldığını söyledi.

ERDOĞAN İTİRAZ ETTİ İDDİASI

Tasarı, geçen yıl Adalet Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na sevk edilmişti. Tasarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı itirazları üzerine yeniden düzenlenmek üzere Bakanlığa gönderildiği iddia edilmişti. Adalet Bakanlığı'nca Bakanlar Kurulu'na gönderilen tasarıda "şahsi, mesleki ve ailevi özelliklerini gösteren her türlü bilgiyi" içeren verilerin korunması için hükümler düzenleniyordu.

KİŞİSEL VERİLER KURULA EMANET

Tasarıyla üyeleri Bakanlar Kurulu tarafından seçilecek bir Kişisel Verileri Koruma Kurulu oluşturulması öngörülüyor. Kurul, görevleri ile ilgili konularda tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilecek. Kurul üyeleri kişilere ait öğrendikleri sırları yetkili mercilerden başkasına açıklayamayacaklar. Kurul, yapılan şikayetleri en geç 6 ay içinde karara bağlayacak. Hukuka aykırı olarak kişisel verileri işleyenlere 6 aydan 3 yıla, açıklayanlara ise 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.

HAKLAR ASKIYA ALINABİLECEK

Milli güvenliğin korunması, milli savunmanın gerçekleştirilmesi veya bu amaçla yapılan istihbarî faaliyetlerin yürütülmesi, kamu düzeninin korunması, suçun önlenmesi için gerekli olması, suç veya meslek ahlak kurallarını ihlâl eden eylemlerin soruşturulması veya kovuşturulması ile bütçe, vergi ve mâli konulara ilişkin olarak Devletin önemli ekonomik veya malî çıkarlarının gerektirmesi durumunda kişisel verilerle ilgili kişisel haklar askıya alınabilecek.

VERİLER DEVLETE

Tasarıyla kişisel verilerin üçüncü kişilyere aktarılmayacağı öngörülmesine rağmen şu durumlarda kişesel verilerin gönderilmesi mümkün hale geliyor:

* Gerçek ve tüzel kişilerin belirli bir olayda kanundan doğan bir görevini yerine getirmesi için bu bilgiye ihtiyaç duyması,

* Millî güvenliğin ve millî savunmanın sağlanması, suçun önlenmesi veya soruşturulması amacıyla yapılan istihbarî faaliyetlerle ilgili olarak kanundan doğan bir görevin yerine getirilmesi için gerekli olması hâlinde de kamu kurum ve kuruluşlarınca kişisel veriler ilgili kamu kurum ve kuruluşuna aktarılabilecek.

ÖZEL VERİLER DE İŞLENEBİLECEK

Tasarıya göre "kamu yararına veya resmi olarak verilmiş bir görevin yerine getirilmesi amacıyla" veriler işlenebilecek. Kişilerin ırk, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep veya diğer inançları, dernek, vakıf ve sendika üyeliği, sağlık ve özel yaşamları ve her türlü mahkûmiyetleri ile ilgili kişisel veriler ise işlenemeyecek. Tasarıdaki şu hallerde kişisel verilerin işlenebileceği hükme bağlanıyor:

* Kişinin rızasını açıklayamayacak durumda olması hâlinde kendisinin veya başkasının hayatını veya beden bütünlüğünü korumak amacıyla.

* Koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi, bakım veya sağlık hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla sağlık kurumları, sigorta şirketleri, sosyal güvenlik kurumları, işyeri sağlık birimi oluşturmakla yükümlü işverenler, sağlıkla ilgili okul ve üniversiteler, tarafından ilgili kanunlara uygun olarak işlenebilecek. Ancak veriler "sır saklama yükümlülüğü altında bulunan sağlık personelinin gözetimi altında" işlenebilecek.

* Kurul, özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunmamak şartıyla, temel kamu yararlarının gerektirmesi hâlinde, ilgili mevzuatta yeterli koruma tedbiri bulunması kaydıyla, özel niteliği olan kişisel verilerin işlenmesine karar verebilecek.

* Adalet Bakanlığı da suçun soruşturulmasına, koruma ve kontrol tedbirlerine ve ceza mahkûmiyetlerine ilişkin özel nitelikteki kişisel verileri işleyebilecek.

* İdarî yaptırımlar ve özel hukuk alanındaki mahkeme kararlarına ilişkin veriler de resmî mercilerin kontrolü altında işlenebilecek.

Haberin Devamı