Gazete Vatan Logo

Kışın yüzerek üçgen bir vücuda sahip olun

Kış mevsiminde havuza gidip yüzmek, spor yapmayı sevenler için belki de en ideal seçeneklerden biri. Üstelik yüzme her yaştan insan için çok güvenli.

Kışın yüzerek üçgen bir vücuda sahip olun

Yüzme denince akla gelen şey kum, deniz ve güneş olmasına rağmen, kışın yapılması da en keyifli branş. Yüzücülere baktığınızda bir çok spor branşından farklı vücut hatlarına sahip olduklarını hemen fark edersiniz. Geniş omuzlara, güzel bir postüre sahip olmak tek motivasyon kaynağı bile olabilir ama faydaları bununla sınırlı değil.

Yüzmek için neye ihtiyacımız var?

- İdeal değerlere sahip bir havuz.

- Mayo, gözlük, bone, terlik, havlu

- Eğer teknik bilginiz yoksa birkaç ders ile yüzme performansınızı geliştirebilirsiniz. Yeterki tecrübeli ve mesleği antrenörlük olan bir eğitmenden destek alın.

Neden yüzmeliyiz?

- Her yaşta güvenle yapılabilecek belkide tek spordur. Bebekler dahi 1 yaşına gelmeden yüzme eğitimi alabilir. İstanbul’da bu tesisler gün giderek artıyor.

- Kış mevsiminin kasvetli havasına inat, kapalı bir alanda olmanıza rağmen ferah hissedeceğiniz mekandır havuzlar.

- En fazla kas grubunu ve vücudunuza en güzel şekli vermeyi kolaylaştıran büyük kas gruplarını çalıştıran bir spor.

- Yer çekimi olmaması sebebiyle her hangi bir sakatlık riski taşımadığı gibi var olan sakatlıklarınıza bire bir çare de olabilir. Spor amaçlı yapacağınız gibi, tedavi terapi amacıyla da yüzebilirsiniz.

Haberin Devamı

- Tek başınıza yapabileceğiniz gibi grup halinde de yapabilirsiniz. Aynı anda ruhsal durumunuza dinginlik ve zindelik de verebilir. Sizin neye ihtiyacınız varsa…

- Yüzme sizi hasta etmez, bağışıklık sisteminize verdiği destekten dolayı yüzdüğünüz için hasta olmazsınız. Yüzme sonrası saçınızı, vücudunuzu iyi kurutmak şartıyla tabii.

İdeal havuz Nedir ?

Yüzme denince ilk ihtiyacımız olan havuzlara gittiğinizde etrafında yazan ph ve ısı derecelerini hemen gözlemleyebilirsiniz. Ph değeri 7.0-7.6 arasında olan ısısı 26-28 derece olan havuzlar asit ve ısı dengesini koruyan, size dost havuzlardır. Seçiminizi bu havuzlardan yana kullanın. Size sürekliliği sağlayacak ideal havuz ise yolu sizin için en yakın olan havuzdur. Ulaşabilinir olması motivasyonunuz ve sürdürebilirliliğiniz için çok değerli.

Haberin Devamı

Yüzme öncesi ve sonrası bunları yerseniz enerjiniz artar!

Yüzerken yani suyun içinde de terlemek mümkün. Bu yüzden sıvı tüketiminizi dengelemekte yarar var. Mineral kaybı su da kramp olarak kendisini göstermeden önleminizi alın. 2 saat öncesinde enerji veren karbonhidrat türevlerinden destek alabilirsiniz. Benim favorim kahvenin yanında muz üzerine sürülmüş şekersiz ev yapımı fıstık ezmesi. Tabi minik porsiyon olması önemli. Öncesinde yapılan enerji yüklemesi, yüzme sonrasında aşırı besin tüketimini engeller.

Sonrasında karbonhidrat sebze ve proteinden dengeli bir öğün tüketmenizde yarar var.