Gazete Vatan Logo
Magazin Kış bitişi şenliklerle kutlanacak

Kış bitişi şenliklerle kutlanacak

Hava ısındı ve baharın tüm neşesi sokaklara taştı. Bu Pazar artık geleneksel hale gelen Hıdırellez şenlikleri Küçükçiftlik Park’ta gerçekleşecek. Bu özel günde sahnede Suzan Kardeş, Burhan Öcal, Şevval Sam, İstanbul Arabesque Project, Luxus ve Batu Mutlugil gibi birçok önemli müzisyen sahne alacak.

Hıdırellez, Anadolu’da yaygın olan inanca göre karalarda dolaşan ve bereket getiren bir peygamber olan Hızır ile denizlerin hakimi olan İlyas peygamberlerin buluştuğu gün olarak bilinen ve farklı ritüel ve eğlencelerle coşkulu bir biçimde kutlanan ve aynı günün gecesi tutulan dileklerin gerçekleşeceğine inanılan gün. Diğer taraftan doğanın canlanması, soğuk kışın geride bırakılarak bahar ya da yaz mevsiminin gelişinin kutlanması. Bu evrensel ve tarihi gelenek bu yıl asli tarihi olan 5 Mayıs’tan iki gün önce KüçükÇiftlik Park’ta kutlanacak. Hıdırellez’in tanıtımına yaptığı katkılarla ve çalışmaları ile tanınan Suzan Kardeş ise bu özel festivalin müzik ve sanat danışmanlığını yaptı. Birbirinden önemli sanatçılar da Kardeş’e destek verip sahnede baharı kutlayacak.

Yılın ilk ve en büyük açık hava-bahar festivali Hıdırellez, canlı performanslar ve festival alanındaki çalgı-çengi grupları, roman çadırları, geleneksel tatlar, yüzlerce çaputla süslenmiş dilek ağaçları, geleneği tanıtan birçok dekoratif öğe, hatıra köşeleri, piknik alanları, alışveriş alanları, falcılar, çocuklar için oyun parkı, akrobatlar, jonglörler, palyaçolar, cambazlar gün boyu sürecek birçok etkinlik ile katılımcılara unutulmaz bir etkinlik yaşatacak. Etkinlik sahnesine çıkacak olan sanatçılar baharın kendileri için önemini anlattı.

Haberin Devamı

İstanbul Arabesque Project

“Bahar, Hıdrellez ve müzik... Bu üçü bir araya geldiğinde aklımıza ilk gelen şey ‘coşmak.’ Bahar mevsiminin insanı coşturmasıyla ilgili envai çeşit atasözü var ama baharın yanına Hıdrellez geldiğinde bereket, sağlık, mutluluk temennileri giriyor ve bu coşku bambaşka bir hal alıyor. Çünkü Hıdrellez’i çocukluğundan beri bilen, gören, yaşayan bir dünya dolusu insanla coşkunu paylaşıyorsun. Hıdrellez’de yapacağımız şey tam olarak ‘Müziğin ateşinden atlamak’ olacak.”

Suzan Kardeş

“Hıdırellez kendimi bildim bileli kutladığım ve bereketine inandığım bir gündür. Bu bahar da hepimize uğurlu ve bereketli gelsin inşallah.”

Burhan Öcal

“Hıdırellez kışın bitişi, yeni ümitlerin, barışın ve yeni aşkların başlangıcını kutladığımız bir bayram, bir şölen...”

Haberin Devamı

Luxus

“Hıdrellez büyük kavuşmayı temsil eder. Hıdır’ın İlyas’a, ‘Doğa’nın ‘Yaz’a kavuşma günüdür. Geri kalan ayları bu kavuşma için yaşıyoruz. Endüstrinin bütün günleri birbirine eşitleyen canavarlığına kurban veriyoruz. Biz de müzik yaparak bunu değiştirmek istiyoruz.”