Gazete Vatan Logo

Kırmızı don endeksi ‘Daha çok para’ diyor

Kırmızı iç çamaşırla karşılanan yeni yılın para ve şans getireceğine inanılıyor. Ekonomik kaygılar ve umutsuzluğun arttığı dönemlerde de kırmızı iç çamaşır satışları artıyor. Bu yılki satışlar, sektörün tahminlerinin üzerinde seyrediyor

Kırmızı don endeksi ‘Daha çok para’ diyor

Yeni yıla sayılı günler kala klasik olarak bazı sektörlerde hareketlilik arttı. Özellikle her yıl yılbaşı gecesinde uğur getirdiğine inanılan ve iç giyim sektörü için ‘Sihirli çamaşırlar’ olarak adlandırılan kırmızı iç çamaşırı satışları dikkat çekiyor. Kırmızı iç çamaşırları sadece kadınların değil erkeklerin de hem kendilerine hem de sevdiklerine aldıkları yılbaşı hediye listesinin ilk sıralarında yer alıyor.

Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı Osman Alyüz, bu yıl geçen yılın yüzde 40 üzerinde satış yapacaklarının anlaşıldığını söyledi. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 4 milyon dolarlık kırmızı iç çamaşırı satışı yapıldığını belirten Alyüz, sektörün bu yılki yurt içi satışlarının 5 milyon dolar civarında gerçekleşeceğini belirtti. Alyüz “Dolar bazında yüzde 25’lik artış var. Doların bu yıl ki ekstra primi dikkate alındığında Türk Lirası bazında satışlarımızın yüzde 40 arttığını söyleyebiliriz. Yurt dışına yapılacak tahmini satış da 3 milyon dolara yakın. Yani toplamda bu yıl sadece kırmızı iç çamaşırından elde edilmesi beklenen tahmini sektör cirosu 8 milyon dolar” diye konuştu.

Haberin Devamı

2 bin iç çamaşırcı

Yılbaşında kırmızı iç çamaşırı satışının artmasında ekonomideki belirsizliklerin de etkili olduğunu anlatan Alyüz, insanların daha karamsar oldukları ve olumlu beklentilerinin azaldığı dönemlerde şans getirdiğine inanılan eşyaları daha çok satın aldıklarını söyledi. 2 binden fazla iç giyim firmasının mevcut olduğu Türkiye’den Dubai, İran, Irak ve Turki Cumhuriyetlerin yanı sıra Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda’ya ihracat yapılıyor.

Hedef 7 milyar dolar

Türkiye’de son yıllarda benimsenen yeni yılı kırmızı iç çamaşırıyla karşılama geleneği, satışlarda oldukça etkili. Öyle ki geleneğin merkezi Avrupa’da yapılan satıştan yüzde 50 daha fazla satış yapıldığı oluyor. Sektör, yılbaşı gecesine ve ardından gelen 14 Şubat Sevgililer Günü’ne birlikte hazırlanıyor. Tasarımlar özel olarak hazırlanıp stoklar ağzına kadar dolduruluyor. Yeterli gelmediği takdirde atölyelerde hızlı bir şekilde seri üretim yapılıyor. Türkiye iç giyim sektörü geçtiğimiz yıl toplam 6 milyar dolar ciro yaptı. Renkli, taşlı, simli ve aksesuarlı ürünlere ilginin gittikçe arttığı sektörde 3.5 milyar dolarlık satış renkli iç çamaşırlarından elde edildi. Bu yıl sektörün toplam satış hedefi 7 milyar dolar. 4 milyar dolara yakını renkli çamaşırlardan bekleniyor.

Haberin Devamı

60 ülkede tanıtım

Çalışacak eleman bulmakta zorlanan, yaşanan siyasi sorunlardan etkilenen Türkiye iç giyim sektörü yöneticileri pes etmemekte kararlı. Osman Alyüz, “Sektör canlılığını ve dinamikliğini koruyor. Temsilcilerimiz var gücüyle çalışıyor. Ellerinde valiz ülke ülke geziyorlar” dedi. Hazır giyim içinde 2’nci sırada yer aldıklarını belirten Alyüz, “Geçtiğimiz yıl ülkemizi ve ürünlerimizi tanıtım amacıyla 40 ülkeyi ziyaret etmiştik. Bu yıl 60’a yakın ülkeyi ziyaret etme planımız var. Yeni pazarlar arayışında olmamız ihracatımıza hız katıyor” diye konuştu.