Gazete Vatan Logo

Kira öder gibi ev alma fırsatı (2)

Türk halkının yıllardır beklediği uzun vadeli, düşük faizli konut kredisi sistemi için nihayet adım atıldı

Reha Medin (Reha Medin Emlak Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı) Kiraların gereksiz yükselişi önlenir
Mortgage'in 2005'te hayata geçirilmesi bekleniyor. Burada en önemli nokta sistem başlasa da faizlerin ne seviyede olacağı. Ancak sistem başladığında faizler yüksek olursa sistemin faydasını görmek biraz uzun zaman alır. İşin esprisi uzun vade imkanı tanınırken faiz oranlarının düşük olması. Sistem başladığında gayrimenkul fiyatlarında da bir hareketlilik yaşanması bekleniyor. İlk aşamada fiyatlar talebe bağlı bir miktar yükselecektir. Ama arz da gelmeye başlayınca fiyat dengesi sağlanacaktır. Öncelikle, konut sorunu tamamıyla çözülecek, hiç kimse kirada oturmayacak, kira öder gibi kendi evinin borcunu ödeyecek. Böylece kiraların gereksiz yükselişi ve bunun enflasyon üzerindeki olumsuz etkisi de önlenmiş olacak.

Başak Soner (Turyap Müzayede Koordinatörü): Sisteme öncelikle giren kârlı çıkar
ABD ve Avrupa pazarlarında 45 yıl önce devreye giren mortgage Türkiye'de de yeni bir dönemin başlangıcı olacak, gayrimenkul sektörünü hareketlendirecek. Uzun vadeli krediler dünyada gayrimenkul edinmeye en düşkün millet olarak Türkler'in talebini daha da artıracak. Mortgage ile gayrimenkul fiyatlarında suni bir yükselme olacaktır. Gayrimenkul stoğu talebi karşılamayacağından ve yeni konut yapımı uzun süreceğinden ev fiyatları yükselecek. Bu nedenle gayrimenkul almak için ilk harekete geçenler kârlı çıkacak. Genç yaşta ev sahibi olanların sayısı artacak.

Ebru Karahan (RE/MAX Türkiye İş Geliştirme ve Proje Yöneticisi): Aylık taksitler kira gibi olacak
Mortgage sisteminin ülkemize gelmesi ile birlikte gayrimenkul konut ve inşaat sektöründe büyük bir canlanma yaşanacak. Türkiye'de ekonomideki iyileşme tutarlı bir şekilde devam ederse sistem kiraya yakın rakamlarla işleyebilecektir. Yani aylık taksitler kira seviyelerinde olacaktır. Enflasyon ve faiz oranlarındaki düşüş ve istikrar sağlandığı takdirde mortgage sistemi memurdan işadamına tüm kesimlere hitap edecek. Mortgage sistemi konutta el değiştirmeyi hızlandırmakla kalmayıp istihdamı artıracak, kira artışlarını da yavaşlatacaktır.

Haberin Devamı