Gazete Vatan Logo

Kilosunu katlayıp 40 dolara satacak

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ihracat hedeflerini açıkladı.

Kilosunu katlayıp 40 dolara satacak

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ihracat hedeflerini açıkladı. TGSD Başkanı Hadi Karasu, “5 yılda 17 milyar dolar olan Türkiye’nin hazır giyim ihracatını 25 milyar dolar seviyesine çıkaracağız” dedi. İhracat miktarı kadar değer bakımından da yükseliş beklediklerini ifade eden Karasu, değer endeksini de kilogram başına 20 dolardan 40 dolara yükseltmeyi amaçladıklarını vurguladı.

3 adımla ihracat atağı

Karasu, son birkaç yıldır, ihracat rakamlarının 17 milyar dolar civarında durağanlaşmasının, bölgesel ve ülke içi güvenlik sorunlarının sonucu olduğunu, yabancı alım gruplarının Türkiye’yle iş yapma isteğinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Bu yönde algının değiştirilmesi ve iş hacminin yeniden artırılması için TGSD olarak proaktif temasların başlatıldığını söyledi.

“Fırtınanın dinmesini beklemek yerine Hollanda, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa gibi ülkelerdeki kritik noktalara temas edeceğiz” diyen Karasu, “Türkiye’yi tekrar hatırlatacağız” diye konuştu. Markalaşmaya da odaklandıklarını anlatan Karasu, hem Türkiye hazır giyim sektörünün hem de üretici firmaların markalaşma yoluna girmesi için çalışacaklarını söyleyerek, “Tüm hazır giyim üreticilerinin yararlanacağı Mentoring projemiz bu yolda atacağımız somut adımlardan biri” dedi.

Haberin Devamı

Karasu, sürdürülebilirliğin de artık zorunlu olarak belli çalışma koşullarına sahip olmayı gerektirdiğini belirtti. Karasu, Türkiye’de üreticilerin 2’nci nesle geçemediğini anlatarak, “Nitelikli eleman kaynağı için meslek liseleri ve üniversitelerle iş birliklerini artıracağız” dedi. Sektör olarak makinelerin de eskidiğini söyleyen Karasu, sektörün heveslendirilip bu konuda yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Karasu, “Parasal teşvikle olmasa da doğru bir şekilde yönlendirerek bu şirketlerin yenilenmesine yardımcı olunabilir” ifadelerini kullandı.

En çok ihracat Almanya’ya

2017 yılı Türkiye hazır giyim ihracat rakamlarına göre; AB’ye ihracatımız toplam 11 milyar dolar seviyesinde. İhracat yapılan ülkeler arasında; yüzde 2’lik büyümeyle ve 3.2 milyar dolarla Almanya ilk sıradaki yerini korudu. Irak, İspanya ve Hollanda en yüksek büyüme gösterilen pazarlar. 2018’de İspanya, Hollanda, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Romanya’da artış bekleniyor.

Haberin Devamı