Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu eski CHP’yi sildi, yeni CHP ile Meclis yolunda

Kılıçdaroğlu, Sav ile ekibini sildi, Baykal Antalya’da 1. sıra adayı oldu. Diyarbakır eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu İstanbul’dan aday yapıldı. Ergenekon sanıkları Prof. Dr. Haberal Zonguldak 1’nci sıradan, gazeteci Mustafa Balbay İzmir’den aday gösterildi.



CHP’nin listesine “tasfiye” ve “Ergenekon adayları” damga vurdu. Ergenekon davası tutuklu sanıklarından gazeteci Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal ve aynı davadan tutuklandıktan sonra serbest bırakılan eski ATO Başkanı Sinan Aygün listelerin üst sıralarından aday gösterildi. CHP’de eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ise listelere giremedi. Eski Yarsav Başkanı Emine Ülker Tarhan da Ankara’dan aday gösterildi. Kılıçdaroğlu, yeni tüzük tartışmaları nedeniyle yollarını ayırdığı eski Genel Sekreter Önder Sav’ı saf dışı bıraktı. Sav’ın kalesi olarak bilinen Ankara 1.bölge 1.sıraya Sencer Ayata yer aldı. CHP’nin listesinde 37 vekil tekrar yer buldu. 64 vekil ise liste dışı kaldı.



Baykal’a yakın isimler yok

CHP’nin kesin listelerinde Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile Hakkı Süha Okay da Sav gibi saf dışı bırakılan isimler arasında yer aldı. Kılıçdaroğlu eski Genel Başkan Deniz Baykal’a yakınlığı ile bilinen Mehmet Sevigen, Yılmaz Ateş, Mustafa Özyürek, Onur Öymen, Şükrü Elekdağ, Tacidar Seyhan, Zekeriya Akıncı, Canan Arıtman ile Ahmet Ersin’i listesine almadı. Eski Genel Başkan Deniz Baykal ise Antalya birinci sıradan aday gösterildi. Baykal’a yakınlığı ile bilinen Antalya Milletvekili Osman Kaptan da Antalya’da ikinci sırada yer buldu. İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter de İstanbul 1. bölgede 7. sıradan aday gösterildi.



64 milletvekili silindi

CHP’nin son Meclis’teki 101 milletvekilinden sadece 37’si yeniden milletvekili olma şansına kavuştu. 2007 genel seçimlerinde parlamentoya giren ve Haziran 2011 genel seçimleri için hazırlanan listede yeniden yer bulanmilletvekilinin isimleri ve seçim bölgeleri şöyle:
“Kemal Kılıçdaroğlu (Genel Başkan-İstanbul), Deniz Baykal (Antalya), Emrehan Halıcı (Ankara) Osman Kaptan (Antalya), Ensar Ögüt (Ardahan), Mehmet Fatih Atay (Artvin) Rıza Yalçınkaya (Bartın). Yaşar Tüzün (Bilecik), Ramazan Kerim Özkan (Burdur) Ahmet Küçük (Çanakkale) Yaşar Agyüz (Gaziantep) Akif Ekici (Gaziantep) Nur Serter (İstanbul), Çetin Soysal (İstanbul), Bihlun Tamaylıgil (istanbul), Mehmet Ali Özpolat (istanbul), Güldal Mumcu (izmir) Oguz Oyan (İzmir) Mehmet Ali Susam (İzmir), Durdu Özpolat (Kahramanmaraş) Şevki Kulkuloğlu (Kayseri), Turgut Dibek (Kırklareli), Atilla Kart (Konya) Mevlüt Aslanoğlu (Malatya’dan istanbul’a kaydırıldı) Şahin Mengü (Manisa) İsa Gök (Mersin), Ali Rıza Öztürk (Mersin) Vahap Seçer (Mersin), Ali Aslan (Muğla) Haluk Koç (Samsun), Engin Altay (Sinop), Faik Öztrak (Tekirdağ-kontenjan), Malik Ecder Özdemir (Sivas), Akif Hamzaçebi (Trabzon’dan İstanbul’a kaydırıldı), Kamer Genç (Tunceli) Muharrem İnce (Yalova), Ali İhsan Köktürk (Zonguldak)”



Mevcut vekillerden 7’si aday olmadı. 64 vekil ise listede yer almadı. Liste dışı kalan vekiller arasında, Nevin Gaye Erbatur, Tacidar Seyhan, Yılmaz Ateş, Hakkı Süha Okay, Önder Sav, Onur Öymen, Tayfun İçli, Necla Arat, Şükrü Elekdağ, Algan Hacaloğlu, Bayram Meral, Mustafa Özyürek, Mehmet Sevigen, Ahmet Tan, Kemal Anadol, Ahmet Ersin de yer aldı.


Çetin ve Karayalçın da yok

Eski bakanlardan Tayyibe Gülek, Murat Karayalçın ve Ercan Karakaş, eski TBMM Başkanlarından Hikmet Çetin, eski İstanbul il başkanı Berhan Şimşek listelerde yer alamadı.



Merkez sağdan isimler de listede

CHP listesinde geçmişte merkez sağ partilerde siyaset yapan isimler de yer aldı. Eski Bakanlardan eski DYP’li Turhan Tayan Bursa’dan eski ANAP’lı Aydın Ayaydın da İstanbul’dan aday gösterildi.



Musevi asıllı aday 22’nci sırada

CHP’nin kesin listelerinde Musevi asıllı bir aday da yer aldı. Musevi asıllı Mari Gormezano İstanbul 2.bölge 22.sırada gösterildi.



Grup Yorum’dan tepki

CHP’nin adaylarından Grup Yorum’un solisti Hilmi Yarayıcı, Hatay’da 6.sırada yer bulmasına tepki olarak parti üyeliğinden ve adaylıktan istifa ettiğini açıkladı. Yarayıcı, listelerin açıklanmasının hemen ardından “Sinan Aygün, Mehmet Haberal gibi isimlerin aday gösterildiği, demokrat sol adayların ya hiç gösterilmediği ya da seçilemeyecek yerlerden listeye konulduğu bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.


Akkiraz ve Çandar listede

Sanatçı Sabahat Akkiraz İstanbul 3’üncü Bölge 6’ncı sıra, sanatçı Tolga Çandar Muğla 1’inci sıradan milletvekili adayları arasına giren isimlerden oldu.

Haberin Devamı