Gazete Vatan Logo

Kerbela şehitleri Azerbaycan'da dini törenlerle anılıyor

'Vücudu zincirle kanatma' yerine "kan bağışı' çağrısı büyük ilgi gördü

Hazreti Muhammed'in torunu İmam Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesinin yıldönümünde Azerbaycan'da matem törenleri yapılıyor.

Başkent Bakü'de Şiilerin en büyük dini merkezlerinden olan Taze Pir Mescidi'ne sabah saatlerinden itibaren gelen binlerce Azeri, yas törenlerine katıldı. İslam dünyasında Aşure Günü olarak da bilinen ve her yıl Hicri Takvim'e göre Muharrem ayının 10'uncu günü yapılan anma etkinliklerinde, mescitlere siyah renkli matem bayrakları asıldı.

Törenlere katılanların bir bölümü vücutlarına zincirlerle vururken, mescitlere gelenler ağlayarak ve dini sözler haykırarak acılarını göstermeye çalıştı. Kadınlar,evlerinde hazırladıkları yiyecekleri mescit önlerinde dağıttı, yardım için kurulan sandıklara da paralar atıldı.

KAN VERMEK İÇİN KUYRUK OLUŞTURDULAR

Kafkas Müslümanları İdaresi'nin bu yıl yaptığı çağrıya uyarak vücutlarını zincirle dövüp kan çıkarmak yerine, sağlık ekiplerine kan vermeyi tercih edenler de uzun kuyruklar oluşturdu.

Şehrin çeşitli bölgelerinde siyah bayraklar asılmış çadırlarda ihsan yemekleri verildi. Bir grup Müslüman da bugün Şehitler Hıyabanı'nı ziyaret ederek çiçek koydu ve Avrupa'da Hz. Muhammed'in karikatürlerinin yayımlanmasını sloganlarla kınadı.

Hz. Hüseyin ve 80 yakınının, 680 yılında Irak'ın Kerbela şehri etrafındaki çölde kendilerinden çok kalabalık olan Yezid'in askerleri tarafından katledilmesinin yıldönümü, Azerbaycan'ın özellikle İran'a yakın güney bölgesindeki yerleşim merkezleri ile Nahçıvan'da da geniş katılımlarla anılıyor.

Haberin Devamı