Gazete Vatan Logo

Kentsel dönüşümde imar artışına son!

İstanbul’da 800 bin konutun kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Mevlüt Uysal, “Kentsel dönüşüm hiçbir şekilde ilave imar artışı olmadan yapılacak. Bina yıkılıp aynı bina olarak yapılacak, ilave daire yapılmayacak” dedi

Kentsel dönüşümde imar artışına son!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yeni Başkanı Mevlüt Uysal, göreve başladıktan sonra ilk kez gazetecilerle bir araya geldi. Başkan Uysal, İBB’nin Florya Sosyal Tesisleri’ndeki toplantıda kentsel dönüşümden ulaşıma kadar İstanbul’un önemli sorunlarını nasıl çözeceğini anlattı.

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, kentsel dönüşümde imar artışına izin vermeyen yeni bir model düşündüklerini şöyle açıkladı: İstanbul’a bakıldığında yenileme ihtiyacı olan yapı sayısı yüzde 70-80 oranında. Kentsel dönüşüm mutlaka yerinde ve hiçbir şekilde ilave imar artışı olmadan yapılacak. Yani bina yıkılıp aynı bina olarak inşa edilecek. İlave daire yapılamayacak. Büyükşehir olarak, 2018 bütçemizde kentsel dönüşüm için 1 milyar lira bütçe ayırdık. Yerinde dönüşümde vatandaşın metrekaresinden yüzde 20 düşüş olacak. Yani vatandaşa, ‘Senin daireni yıkıp yapalım ama 120 metrekare ise 100 metrekare olarak 20 metrekare düşük verelim. Bu yüzde 20’nin, yüzde 60-70 oranında maliyetleri karşılayacağını hesaplıyoruz. Yüzde 30-40 oranında ise biz destek vereceğiz. Temel prensibimiz bu.

Haberin Devamı

‘10-15 yılda tamamlanır’

Başkan Uysal, İstanbul’da 800 bin konutun yenilenmesi gerektiğini söyledi: “İstanbul’da yaklaşık 800 bin konutun yenilenmesi gerekiyor. Tahmin ediyorum bir 15-20 bin konut, biz hazırız başlayalım diyebilir. Böyle bir çalışmayla 10-15 yılda İstanbul’da yeniden dönüşümün tamamlanacağını düşünüyorum. Vatandaştan bu şekilde hiçbir para talebimiz olmayacak. Ancak vatandaş, ‘120 metrekare dairem 120 metrekare olsun. Ama yüzde 20’nin bedelini ödeyeyim’ derse, bu şekilde de olabilir. Orada vatandaşa bir satış yapılabilir.” Gazetecilerin “İstanbul’da yeni gökdelenlere izin vermeyeceğiz, diyebilecek misiniz?” sorusuna ise Uysal, “Yeni gökdelenlere izin vermemek için mücadele edeceğiz” dedi.

Çekmeköy metrosu bu ay açılacak

Başkan Uysal, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosunun bu ay açılacağını söyledi: Çekmeköy Metrosu, Türkiye’de ilk defa yapılan sürücüsüz bir metro çalışmasıdır. Yaklaşık 9 aydır testleri devam ediyordu. Şu anda testleri tamamladık ve sertifikasını almayı bekliyoruz. Bu hafta içinde sertifikası alınacak. Dolayısıyla bu ay içerisinde açılmaya hazır hale gelecektir. Vatandaşlarımız bu kadar sabrettiler metroyu en geç bir ay içerisinde açacağımızın sözünü veriyoruz.

Haberin Devamı

İstiklal yeni yılda hazır

Mevlüt Uysal, İstiklal Caddesi’nde yapımı devam eden alt ve üst yapı ile çevre düzenlemeleri çalışmalarının yıl sonunda biteceğini söyledi: “İstiklal Caddesi’nde yapılan işin doğru olduğunu düşünüyorum. İstiklal Caddesi, Cumhuriyet öncesi dönemlerden kalma tarihi bir yer. Birçok defa işlemler yapıldı. Bunların hepsi yüzeysel yapıldığı için hepsi perişanlık. Esaslı bir çalışma yapalım ve bir daha oraya girmeyelim denilmiş. Yılbaşına kadar bitmesi lazım. İstiklal Caddesi’nde çalışmaları daha iyi denetleyip daha erken bitmesini sağlayacağız.”

Su altı tüneli rafa kalktı

Mevlüt Uysal, eski başkan Kadir Topbaş’ın ‘Benim ustalık eserim’ olacak dediği ‘Haliç-Unkapanı Su Altı Karayolu Tüneli Geçiş Projesi’nin hayata geçirilmesi için hazırlanacak projeye başlanıp başlanmayacağıyla ilgili sorumuza ise, “Başlamamış bir projeyi yapmak yeni gelenin görevi değildir diye düşünüyorum. Başlamış ama yarıya gelmiş olsaydı, o ustalığı devam ettirebilirdik. Şu anda baktığımız zaman ondan öncelikli yapmam gereken şeyler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Fırıncılara destek

Halk Ekmek’le ilgili yeni projeleri olduğunu belirten Başkan Uysal, “Halk Ekmek’in üretim kalitesi ve kapasitesi çok yüksek. Buna rağmen İstanbul’daki ekmek üretiminin ancak yüzde 5’ini karşılıyor. Halk Ekmek’i kapatmayı düşünmüyoruz. Bizler deneyim ve kapasitemizle ekmek üretimi yapanlara kamu imkanlarıyla yardımcı olacağız. Yani İstanbul’da ekmeğin yüzde 95’ini üreten yaklaşık 3 bin fırıncımıza malzeme temini ve eğitim desteği vereceğiz” dedi.