Gazete Vatan Logo
Magazin Kendimi müzikle yarattım

Kendimi müzikle yarattım

Türk tasarım dünyasının en köklü ve güçlü oluşumlarından biri olan Derin Design’ın ikinci kuşak yöneticisi ve art direktörü Derin Sarıyer, bir taraftan da tutkulu bir müzisyen olarak da karşımızda. Derin Sarıyer’in Elec-Trip Records etiketiyle yayınlanan yedinci single’ı ‘Sonbahar Bizi Arar’ geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Sarıyer ile müzikal duruşunu konuştuk.

Kendimi müzikle yarattım

Çok fazla single çalışması yaptınız ve şarkılar biriktirdiniz. Bu kadar şarkı birikmişken albüm geliyor mu?

‘Sonbahar Bizi Arar’ teklisini yeni yayınladık. Şimdi ise 10 tane tamamen yeni şarkının yer alacağı albümü çalışmaya başladık. Bu 10 şarkıyı birikmiş şarkılarımın arasından seçiyoruz. Fakat bir yandan da albüm fikrinin getirdiği heyecanla yeni şarkılar da yazıyorum. Çok zevkli bir süreç bu benim için.

Sonbahar Bizi Arar, bugüne kadar çektiğiniz kliplerden oldukça farklı. Çekimler nasıl geçti?

Klibi Londra’da iki farklı yerde çektik. Renkli olması kararı da kendiliğinden gelişti. İstediğim görüntüleri alacağımız alandaki doğal ışık, renkli çekime çok uygundu. Şarkıdaki akış ile eşgüdümlü, fakat minimal bir tavrı benimsedik. Videonun şarkının önüne geçmemesi bizim birinci kriterimizdi. Birlikte aynı duyguda yürümeleri önemliydi. Bunu başardık, içimize çok sindi. Zaten bugüne kadar ki bütün kliplerimin yönetmeni Dilek Altan. Birbirimizi iyi anlıyoruz. Doğru kararları alabilecek bir bağımız oluştu.

Haberin Devamı

Bugüne kadar olan şarkılarınızda prodüktör olarak hep Oğuz Kaplangı adını görüyorduk. Yeni single ‘Sonbahar Bizi Arar’da Serkan Özçelik ile çalıştınız. Bu değişiklik sound olarak nasıl bir fark yarattı?

Yapımcı şirketim Oğuz Kaplangı’nın Elec-Trip Records’u. Oğuz’la tanışma nedenim de kendisinin şarkılarımın düzenlemesini yapmasıydı. Çok güzel işler çıkardık birlikte. Hala Elec-Trip Records’dan çıkıyor şarkılarım fakat Oğuz Kaplangı bir yandan da Dot’un müzik direktörlüğünü üstleniyor. Çok fazla seyahat etmesi gerekiyor. Kendisiyle yaptığımız görüşmelerde yine Elec-Trip Records çatısı altında bulunan Serkan Çeliköz’ün bundan sonraki single ve albümün düzenlemelerine devam edebileceği kararını aldık. Serkan da bu duruma sıcak baktı. Bu anlamda çok doğal bir değişim oldu. Serkan Çeliköz’ün çalışmalarını zaten çok iyi biliyordum. Bakış açılarımızın örtüşeceğinden emindim. Öyle de oldu.

Melodiler sözleri destekliyor

Size ilham olan müzisyen var mı?

Müzik dinlerken yelpazem çok geniş. Özellikle son dönem müzik dinleme biçimleri de bu genişliğe denk geldi. Küçüklüğümde The Beatles külliyatını ezberlemiştim. 80’li yıllarda synth gruplarını çok dinledim. Bir yandan new romantics akımına ilgi duyarken diğer yandan The Smiths dinledim. Paul Waaktaar, Johnny Marr, Martin Gore, Per Gessle gibi genelde grupların melodik ayağı olan ikinci adamları severdim. Bugün ise tamamen rüzgarın yönüne göre oradan oraya savruluyorum müzik dinlerken. Eskiden bir albümü defalarca dinlerken artık şarkı odaklı müzik dinliyorum.

Haberin Devamı

Müzik yaşamınıza nasıl girdi? Tasarımcı kimliğiniz yanı sıra müzisyen tarafınız nasıl ortaya çıktı?

Müzik benim yaşamıma girmedi. Sanki doğduğum günden beri benimleydi. Müzisyen tarafımı tetikleyen şey 7 ya da 8 yaşlarımda dinlediğim The Beatles şarkılarıdır. 14 yaşında ilk akustik gitarımı almamla devam etmiş bir tutkuydu müzik. Devamında Saint Joseph’de müzik grubumla yaptığım çalışmaları hazırladığım demolar takip etti. Hayatımın bir döneminde yazdığım parçaları profesyonel bir formatta paylaşacağım fikri hep vardı içimde. Arkamda kalan yaşam süresinin önümdekini geçtiğine uyandığımda bu adımı attım.

Haberin Devamı

Müzik size ne ifade ediyor?

İnsan hayatta kendini bulmak için değil, yaratmak için yaşamalı. İçimden geleni yoğurup bir ürün haline getirmeyi seviyorum. Şarkı yazmak içimden geliyor. Bir bölümü iç güdülerin akışıyla, özellikle son bölümü, bitiriş aşamaları biraz matematik ve dolayısıyla planlanmayla oluşuyor. Bazı parçalar çok kısa sürede ortaya çıkıyor, diğerleriyse devam ediyor. Melodilerin sözleri desteklenmesi, sözlerin müzikal altyapının içinde erimesi benim için önemli. O aşamaya getirebildiğim şarkılar demodan bir üst prodüksiyon seviyesine çıkıyorlar. Yazdıklarımın benimle bütünleşmiş dışa vurumlar, hatta benim bir parçam olarak niteleyebileceğim duygular olduklarını söyleyebilirim.