Gazete Vatan Logo

Kelle koltukta iş yaptığımız yerler var, 500 milyar $ zor!

Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, 500 milyar dolar ihracat hedefinin çok uzağındayız. İçeride bürokrasi, dışarıda politik sıkıntılarla uğraşıyoruz” dedi.

Kelle koltukta iş yaptığımız yerler var, 500 milyar $ zor!

İSTANBUL Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, 2 yıldır 2015 yılının zor geçeceğini söylediklerini belirterek 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefiyle ilgili sıkıntı yaşandığını vurguladı.

Tüzmen gitti, bitti

Mete, “Şu andaki tempoyla o hedefin çok uzağında gidiyoruz. İçeride bürokrasi, dışarıda politik sıkıntılarla uğraşıyoruz. Önümüze tarife dışı engeller çıkıyor. Komşu ülkelerle sıfır sorun derken en sorunlu noktaya geldik. Sıfır sorundan sıfır komşuya geldik” diye konuştu.

Dış ticaretin dış siyasetten soyutlanamayacağını kaydeden Mete, sadece parasal destek vermekle işin bitmediğini anlattı. Mete, “Kürşad Tüzmen bakan olduğunda ihracat 27.5 milyar dolardı, ordan aldık 130 milyar dolarlara çıkardık. Sonraki dönemlerde 150 milyar dolara çıktık ama yerimizde sayıyoruz. Dış siyasette de önümüzün açılması gerekiyor” dedi.

Yüzde 15 gerideyiz

Türkiye’nin 200 ülkeye ihracat yaptığını ifade eden Mete, “Öyle pazarlar var ki, ihracatçımız kelle koltukta iş yapmaya çalışıyor. Afrika ülkelerinde hastalık riskine rağmen en ücra köşelere kadar gidiyor. Bir yandan kur darbesi, diğer taraftan Suriye ve Mısır sorunu, Türkiye’nin ihracatının yönünü değer bazında aşağı çevirdi. Onca yıllık tek parti iktidarında bile bürokrasiden şikayetler dinmedi, yeni dönem için soru işaretleri daha da arttı. Bürokrasi işlerimizi kolaylaştırıcı tutum benimsemeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Zekeriya Mete, hükümette ve bürokraside eleştiriye tahammül olmadığından da yakınarak, “Vaktimiz bürokratlarla geçiyor. İnsanlar konuşmaya korkuyor. Eleştiri dozu biraz artınca kapıya müfettişler dayanıyor, defterler didik didik ediliyor” değerlendirmesini yaptı.

Birliğin geçen yıl 1.8 milyar dolar ihracat yaptığına da değinen Başkan Zekeriya Mete, bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 civarında geride olduklarını söyledi. Mete, “Hedefimiz bu yıl 2 milyar dolardı ama 1.7 milyar doları yakalarsak iyi” diye konuştu.

Dubai’ye ticaret merkezi

DUBAİ’DE dış ticaret merkezi kurmak için çalıştıklarını anlatan Zekeriya Mete, şöyle devam etti: “İki yıldır çalışıyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nın yurtdışı ofis desteği programından yararlanarak 1.000 metrekare kapalı alanı olan bir yer kiralayacağız. Dubai’de sektör olarak yılda iki kez fuara katılıyoruz. Ticaret Merkezi, bir anlamda

Haberin Devamı

12 ay açık fuar merkezi işlevi görecek. Devlet şirketlere yılda 40 milyon dolar fuar desteği yapıyor. Dubai’de yılda 1 milyon dolarlık bütçe ile 12 ay açık bir tanıtım alanımız olacak. Orada yer kiralayan şirket bir yıl boyunca kalabilecek. Şu ana kadar 32 şirket başvuruda bulundu. New York veya Los Angeles’de de bir Ticaret Merkezi oluşturmayı düşünüyoruz.”