Gazete Vatan Logo

Kekimizi yemediler ihracatımızı yediler

Kekimizi yemediler ihracatımızı yediler

Irak, son kullanma tarihi 4 aydan fazla olan Türk kekine yasak getirince ihracat bıçak gibi kesildi. İran kekine bile 12 ay süre var. Bu yılın ilk 3 ayında sektörün Irak’a ihracatı yüzde 35.8 azaldı. Cezayir de gümrüklerde Türk mallarına sorun çıkarmaya başladı.

Şekerleme ve bisküvi sektörü, Irak pazarında uygulanan son kullanım tarihi uygulamasının bedelini ağır ödüyor. Geçen yıl getirilen uygulamaya kapsamında çikolatada 12 ay; tatlı bisküvi, gofret ve krakerin teneke kutulardakilerinde 12 ay; poşet ve karton kutulardakilerde 9 ay; şekerlemede 24 ay, lokumda 9 ay, keklerde 4 ay olarak uygulanan sınırlama; gümrüklerde işlemlerin zorlaştırılmasıyla birleşince ihracatta ciddi düşüşlere neden oldu.
İlk çeyrek kötü geçti
Uygulama; çikolata, şekerleme ve pasta ürünlerinde 500 milyon dolar civarında bir ihracatı olumsuz etkiledi. Mart ayı ihracatına bakıldığında geçen yıl 989 milyon dolar olan Irak’a ihracat, bu yıl yüzde 27.9’luk gerilemeyle 712 milyon dolara indi.
Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu verilerine göre 2014'te 2013 yılına göre Irak’a ihracat yüzde 17.3 azaldı. Sektör, 2015 yılında da Irak’a ihracata ekside başladı. Söz konusu dönemde 2014’ün aynı dönemine göre Irak’a ihracatta yüzde 35.8, Afrika ülkelerine ihracatta yüzde 6.8’lik düşüşler yaşandı.
Irak’ın önemli bir pazar olduğunu belirten ihracatçılar, “Irak yönetimi, İran kekine 12 ay son kullanım tarihi uygularken bizim kekimize 4 ay süre veriyor. Bunun zaten 1-1.5 ayı gümrüklerde geçiyor. Sonra kimse malı almak istemiyor” değerlendirmesini yaptı. Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete, bazı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde Türk mallarına karşı agresif bir tutum sergilendiğini anlattı. Mete, sözlerine şöyle devam etti:
Afrika da sıkıntılı
“Bunda politik nedenler öne çıkıyor. Örneğin Irak çok önemli bir ihracat pazarımız. Bizim keklerimiz için 4 ay son kullanma tarihi koydular. 4 ayın da büyük bölümü de gümrüklerde bekleyerek geçiyor. Sonuçta kimse 2-2.5 ay kullanım ömrü kalan ürünü almak istemiyor. Benzer sorunlar Kuzey Afrika’da da yaşanıyor. 15-20 gündür mallar Cezayir gümrüklerinde takılmaya başladı. İhracatçılar çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu sorunlara çözüm bulunamazsa iş iflaslara kadar gidebilir.”
5 dakikada dert anlatacaklar
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, 4 Mayıs’ta ihracatçıları ziyaret edecek. Sektörel konsey üyesi ihracatçı birliklerinin delegeleri bu ziyarette sıkıntı ve beklentilerini dile getirecekler. 61 birliğin delegesi olduğundan her üyeye 5 dakikalık konuşma süresi verilecek.
Bu arada toplantıda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kanununda gündeme gelen düzenlemelere itirazlar da gündeme gelecek. Yeni düzenlemeye göre asli görevini Ekonomi Bakanlığının yazılı uyarısına rağmen yerine getirmeyen birlik veya Türkiye İhracatçılar Meclisi organlarının görevine mahkeme kararıyla son verilebilecek.
Milli güvenliğin, kamu düzeninin, suç işlenmesini veya suçun devamını önlemenin yahut yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmede sakınca varsa, birliklerde vali, TİM’de Bakanlar Kurulu bu yapıların organlarını geçici olarak faaliyetten men edebilecek.

Haberin Devamı