Gazete Vatan Logo

Kebap TL ile borç dolarla

Ünlü restoran zinciri Kaşıbeyaz’ın konkordato isteme sürecini anlatan Murat Kaşıbeyaz, “Biz ekonomist değiliz. Doğru lokasyonlara yatırım yaptık ama kur artışını hesaplayamadık” dedi.

Kebap TL ile borç dolarla

Ünlü restoran zinciri Kaşıbeyaz’ın Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Kaşıbeyaz konkordato sürecini anlattı. Kurun uzun süre durağan gittiğini gördükleri için 2013’te yeni restoranlar açarken dolar kredisi kullandıklarını belirten Kaşıbeyaz, “Kur bir anda fırladı. Biz iş adamıyız, ekonomist değiliz. Doğru lokasyonlarda doğru yatırımlar yaptığımıza inanıyorum ancak kurdaki artışı hesap edemedik” dedi.

Savaşımız bankalarla

Tüm satışların TL ile olmasına karşılık neden döviz kredisi kullandıklarına dair bir eleştiri yapılabileceğini söyleyen Kaşıbeyaz, “Evet orada bir hata yapmış olabiliriz. Ancak nereden bileceksiniz kurun böyle fırlayacağını. Paritedeki durumun aleyhimize döneceğini hesaplayamadık” dedi. Kurdaki artışı görerek kredileri TL’ye çevirdiklerini de ifade eden Kaşıbeyaz, şu anki konkordato durumunu da bankalarla firmaların savaşı olarak yorumlayarak şöyle devam etti: “Bizim tek bir çalışanımıza, alışveriş yaptığımız firmalara borcumuz yok. Bizim tek borcumuz bankalarla. Evet döviz kredisini 1.87’lerden 3.56’lara geldiğimizde hemen TL’ye çevirdik ancak bu sefer de yüksek TL faizleri ile karşı karşıya kaldık. Bizi eleştirenler oluyor, nasıl konkordato ilan ettiğimizi sorguluyorlar. Biz müşterilerimize verdiğimiz değerle şubelerimize ciddi yatırımlar yaptık. Ben de soruyorum. Bu yüzde 40’lara tırmanan faizlerle hangi müessese ayakta durabilir?”

Haberin Devamı

İflas değil çeki düzen verme

Murat Kaşıbeyaz, konkordatonun iflas olmadığının da altını çizerek, “Eski iflas erteleme, bugünkü konkordatoyu insanlar ne olduğunu bilmeden konuşuyor. Konkordato iflas değil, yapılandırmadır, bir süreçtir, kendine çeki düzen verme zamanıdır” diye konuştu. 6 şubeleri olduğunu yaklaşık 600 kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Kaşıbeyaz, “Biz bu noktaya tırnaklarımızla geldik. Arz talebe uygun doğru lokasyonlara yatırım yaptık. Ürünün en kalitelisini aldık. Aldığımız salçanın fiyatı 19 liradan 43 liraya geldi. Ancak sattığımız ürüne aynı şekilde zam yapmamız imkansız. Bizi zorlayan gelişmeler oldu” ifadelerini kullandı. Kaşıbeyaz, Bakırköy Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak konkordato istemişti.

Haberin Devamı