Gazete Vatan Logo

KDV iadeleri ‘alarm’ verdi 200 ihracatçı sorguya alındı

Maliye Bakanlığı bu yıl için büyük bölümü ihracatçıya olmak üzere 15.9 milyar YTL’lik KDV iadesi öngörmüştü. Ancak bu rakamın 19.2 milyar YTL’yi aşacağı anlaşıldı. Bunun üzerine 200 ihracatçı firma denetime alındı

Maliye KDV iadesini sınırlıyor

Maliye Bakanlığı, ihracattaki katma değer vergisi (KDV) iadelerindeki yüksek artış üzerine, belirlediği 200 ihracatçı firmada inceleme başlattı. 2007 bütçesinde, büyük bölümünü ihracatçıya ödenen KDV iadelerinin oluşturduğu vergi iadeleri için 15 milyar 889 milyon YTL öngörüldü. Ancak, iadelerdeki büyük artış sonrasında bu rakamın 19 milyar 228 milyon YTL’yi bulacağı anlaşıldı.

Risk analizi yapıldı
İhracatçıya ödenen KDV iadelerindeki artışın, ihracat artışının 12-13 puan üzerine çıkması, Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirdi. İlgili birimler, KDV iadeleri için geniş çaplı bir tarama yaptı. Bu taramada, bu yıl, geçen yıla göre çok yüksek iade alan firmalara bakıldı. Bu firmaların yurtiçi satışları ile ihracat rakamları irdelendi. Diğer risk analizlerinin de yapılmasının ardından, ilk aşamada KDV iadesi incelemesine tabi tutulacak 200 firma belirlendi. 80’er firma hesap uzmanları ve gelirler kontrolörlerince, 40 firma ise maliye müfettişlerince incelemeye alınırken, Bakanlık, çalışmaların 1 ay içinde tamamlanması talimatını verdi.

Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili, “İadelerdeki artış, ihracat artışının oldukça üstünde. Bu fark nereden kaynaklanıyor, araştırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı