Gazete Vatan Logo

Kaynakları ayırdık ekonomide risk yok

Bütçede mali disiplinin korunduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “Makrofinansal istikrarımıza Afrin kaynaklı önemli bir risk görmüyorüz. Savunma bütçesini 19 milyar lira yukarı çektik. Gerekli kaynakları zaten önceden ayırdık” dedi.

Kaynakları ayırdık ekonomide risk yok

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bütçede mali disiplinin korunduğunu belirterek, “Terörle mücadele için gerekli kaynakları zaten ayırdık, ekonomiye, makrofinansal istikrarımıza Afrin kaynaklı önemli bir risk görmüyoruz” dedi.

Yurt dışında Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı ile Suriye’deki Kürtlere savaş açtığına yönelik algı operasyonu yürütüldüğüne dikkati çeken Şimşek, Türkiye’nin Kürtlerle herhangi bir sorununun olmadığını, kendisinin de bir Kürt aileden geldiğini ve terörle ilişkili olmayan kimseye olumsuz bir müdahalede bulunulmadığını anlattı. Şimşek, en son Batman’a gittiğinde 170 yatırımcının organize sanayi bölgesinde yer tahsis edilmesini için beklediğini tespit ettiklerini ifade ederek, Türkiye’nin bölgede terörle mücadelede başarı kazandığını belirtti. Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

“Terörle mücadele etmemenin maliyeti o kadar büyük ki... Terörle mücadelenin getireceği yük konusu bence fazla tartışılmaması gereken bir konu.”

İlave kaynak ayrılabilir

Geçen sene zaten bütçe çalışmalarında Savunma Sanayii Fonu’nu güçlendirmek için ciddi bir kaynak artışına gittiklerini akraran Mehmet Şimşek, “Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesini artırdık. 2017’de genel anlamda savunma bütçesini 18-19 milyar lira yukarı çektik. Bu uzun süredir devam eden terörle mücadelenin yoğunlaşarak devam edeceğini ima ediyordu. Türkiye zaten uzun bir süredir terörle mücadelenin seviyesini oldukça yükseltmiş, buna ilişkin kaynak çalışmasını yapmıştı. Bütçeyi yaparken bunları öngördük, kaynakları ayırdık ama istenirse ilave kaynak da oluşturulur. Bütçemiz gayet sağlam” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Dünya durgunluğa gidiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşları söylemlerine lişkin olarak Mehmet Şimşek, “ABD bir anlamda küresel ticaret savaşını başlatacak noktada hareketler yapıyor. ABD uzun bir süre serbest piyasa ekonomisinin bayraktarlığını yaptı. Ülkeler şimdi çok taraflı yaklaşımlar yerine kendi başına buyruk politikalar geliştirmek istiyor.Bu da kurala dayalı bir küresel sistemin dışına çıkmak demek. Bu küresel bir ticaret savaşını ve korumacılığı daha ileri seviyeye çekecek bir yaklaşım. Bence dünya ekonomisi açısından çok sıkıntılı bir durum. Küresel krizin artçı şokları halen sürüyor. Dünya neredeyse bir demokratik resesyona, durgunluğa doğru gidiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı