Gazete Vatan Logo

Kayalar yakında peribacalarını da yıkar!

Göreme Belediye Başkanı diskonun üstüne düşerek 3 kişinin ölümüne neden olan kayaların, peribacalarını da tehlikede attığını belirterek acil koruma istedi

NEVŞEHİR'in Ürgüp İlçesi'nde Temenni Tepesi'ndeki kayaların yağışların da etkisiyle diskonun üzerine yuvarlanması sonucunda 3 kişinin ölümü ve 3 kişinin de yaralanmasının ardından gözlerin çevrildiği Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, Kapadokya'ya has koruma, kurtarma ve geliştirme kanununun an önce çıkartılması gerektiğini söyledi.

Olayda sorumluluklarının bulunmadığı görüşünü savunan Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, peribacalarının yapısal anlamda oldukça nazik olduğunu söyledi. Ödemiş, bu yapıların daha ciddi düzeyde korunması, kurtarılması ve geliştirilmesinin her şeyden önce dünya kültürel miras listesinde değerlendirilmesinin insanlık görevi haline geldiğini anlattı. Yükseltileri zaman zaman 20-40 metreye kadar ulaşan peribacalarının, Kapadokya'da kimi merkezlerinde daha da yüksek düzeylerde kale görünümü oluşturduğunu belirten Başkan Ödemiş, bu alanlardaki dev kaya oluşumlarının zaman içinde yağmur ve kar sularının da etkisi ile ciddi bir yarılma tehdidi oluşturduğunu dile getirdi.

Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, bir an önce Kapadokya Koruma, Kurtarma ve Geliştirme Kanunu'nun yürürlüğe girmesini istedi. Ödemiş, şunları söyledi:

"Peribacalarının daha uzun vadede korunmasını hedefleyen yapısal düzeneğe acilen ihtiyaç var. Diğer yanda bu düzeneğin oluşturulmasında elbette gelirde önemli. Bölgemizdeki müze, örenyeri ve yeraltı kentleri yıllık ortalama 4-6 milyon YTL arasında bilet geliri sağlıyor. Bu kapsamda yetersiz belki oranlarda kalsa bile bölgemizin daha gerçekçi bir şekilde böyle noktaları içine alabilen özel bir Kapadokya Koruma, Kurtarma ve Geliştirme Kanunu ile ulaşabileceğimizi ve bunu gerçekten başarabileceğimize inanıyorum. Gerçekte peribacaları da yaşayan,nefes alıp veren bir yapıya sahiptir. Bölgenin turizm geleceğini yakından ilgilendiren bu temel esaslar kapsamında 1990'lı yılların başında Kapadokya Bölgesi'ne has bir koruma kanunu çıkartılması yönünde bir girişim başlatıldı ve hatta bir taslakta hazırlandı ama TBMM'nde kadük kalmaktan da kurtarılamadı."

Göreme Belediye Başkanı Fevzi Günal da peribacalarının yoğun olduğu merkez konumundaki Göreme'de yükseltileri 15-45 metreye kadar ulaşan dev kaya kütlelerinin zaman içerisinde yıkıldığını ve bir bölüm peribacalarının da bu nedenle yok olma noktasında ciddi sorunlar içerisinde bulunduğunu belirtti. Bölge kale olarak değerlendirilen peribacalarının içerisinde 1970'li yıllarda vatandaşlara Milli Emlak Müdürlüğü tarafından intifa hakkının verilmesiyle peribacalarının korunmasına karşılık, daha sonraki yıllarda bu hakkın kaldırılmasıyla bölgenin bir felaketin eşiğine geldiğini ileri sürdü. Günal, bölgesel anlamda kültürel değerlerin daha gerçekçi esaslar da korunması ve kurtarılmasının bölgeye uyumlu yasa ile gerçekleşebileceğine inandığını vurguladı.


Foto Galeri için tıklayınız...

Haberin Devamı