Gazete Vatan Logo

Katsayı inadı şurayı böldü, OKS kalktı

Ankara’daki Milli Eğitim Şurası’na imam hatip lisesi mezunlarının üniversiteye kolay girmesini sağlama çabaları damgasını vurdu

Farklı katsayı uygulamasına son verilmesi yönündeki karar şurada çatlağa neden oldu. Şuranın ilk gününde yapılan oylamaya tepki gösteren Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ve YÖK üyesi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan dün ortak bir önerge verdi. Dinçer ve Saylan’ın “Şura üyesi olmayan müşahitlerin” de katıldığı gerekçesiyle oylamanın geçersiz sayılması yönündeki önergesi 12 kabul oyuna karşılık, 30 oyla reddedildi. Böylece alt komisyon, imam hatiplileri sevindirecek sıfır katsayı kararını pekiştirdi. Bunun üzerine komisyonu terkeden Dinçer, “Komisyon politik manevralar yaparak katsayıyı öne çekti ve amacına ulaştı. Şura’ya bindirilmiş bürokratik kıtalar taşınmıştır” dedi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise tartışmaların ardından şu açıklamayı yaptı: “Bir iddiada bulunuyorum. Bütün eski şuraları inceledim. Hiçbir dönem siyasi iradenin bu derece müdahale etmediği, özgür ortamda gerçekleşmesini sağladığı bir şura olmamıştır.”

İHL’LERE GENEL LİSE ÇATISI
Milli Eğitim Şurası’nda ortaöğretimin “üçlü çatı” altında yeniden yapılandırılması önerisi oylanarak kabul edildi. Böylece imam-hatip liselerinin “meslek lisesi” statüsünden çıkarılmasının yolu açıldı. Liselerin “Genel”, “Mesleki-Teknik” ve “Açık Lise” olarak üç çatı altında birleştirilmesini öngören öneriye göre anadolu, fen, güzel sanatlar, spor ve sosyal bilimler liseleri “genel lise” çatısı altında toplanacak.

Şura’da milli eğitimin temel sorunu ise şöyle özetlendi: “Gelişime uyum sağlamak için yapılan değişiklik, sistemin bütünlüğünü zedeleyecek boyutlara ulaştı. Yapılan değişikliğin önemli bölümü sonuçları alınmadan uygulamadan kaldırılıyor. En önemli sorun alt yapı hazırlanmadan bazı değişiklikler aceleyle uygulamaya konulmasıdır. Bilgiye dayalı bir yönetim yapısı henüz oluşmamıştır.”

İŞTE ŞURADAN ÇIKAN KARAR VE ÖNERİLER
* “Genel lise ve meslek lisesi mezunlarına üniversiteye girişte ayrı ayrı sınav yapılsın ve meslek lisesi mezunlarına kendi alanlarında üniversitelerin ilgili bölümlerinde kontenjan ayrılsın” önerisi, 26’ya karşı 51 oyla reddedildi.

* “ÖSS tamamen kaldırılsın, okul başarılarına göre adaylar üniversitelere yerleştirilsin. Okul başarıları için de merkezi sınavlar yapılsın” önerisi 1’e karşı 65 oyla reddedildi.

* “Belli sınıflarda yapılacak merkezi olgunluk sınavlarıyla başarı notu belirlensin ve bu başarı notu üniversiteye giriş sınavında belli oranda kullanılsın” önerisi 10’a karşı 63 oyla kabul edildi.

* “ÖSS’den önce yabancı dil sınavları yapılsın” önerisi ise 1’e karşı 60 oyla reddedildi.

* Okul Öncesi ve İlköğretim alt komisyonu da ilköğretim son sınıfta anadolu ve fen liselerine girişte uygulanan OKS (Ortaöğretim Kurumları Giriş Sınavı)’nın kaldırılmasına onay verdi.

VE ÖNERİLER ŞÖYLE:
* İhtiyaç analizi yapılmadan ve mevcut altyapı oluşturulmadan yeni eğitim fakülteleri açılmamalı.

* Eğitim fakültelerindeki ikinci öğretim kaldırılmalı.

* Öğretmen liselerinin işlev ve programları yeniden gözden geçirilmeli.

* MEB ile YÖK arasında işbirliği sağlanmalı.

* Eğitimin tüm kademelerinde öğretmenler kendi alanları dışında eğitim-öğretim yapmamalı.

* Öğretmen meslek odaları ve meslek birliği kurulmalı

* Yönetmeliklerde kadınlara rol verilmeli, cinsiyet eşitsizliği kaldırılmalı.

Haberin Devamı