Gazete Vatan Logo

Kasparov'luk sorular!

İş kurmak isteyen girişimciye 27 bin liralık hibe için Kasparov’luk sorular...

KOSGEB ve İŞKUR’un 27 bin lira hibe veren projesi yoğun ilgi gördü. Ancak girişimcilik kursu için yapılan sınav, ilköğretim mezunu işsizler ile ev kadınların da bulunduğu müracaat sahiplerine zorlu anlar yaşattı.

KOSGEB’İN kamuoyunda büyük yankı uyandıran 27 bin liralık hibe desteği yoğun ilgi görürken, ilköğretim okulu mezunlarının da aralarında yer aldığı adaylar, başvuru sırasında “bir satranç oyuncusu olsanız ve Gary Kasparov ile karşı karşıya gelme imkanınız olsa ne yapardınız, bir davete katıldığınızda nasıl davranırsınız?” gibi soruların da yer aldığı testten geçiriliyor.

Başvurular sırasında kimlik ve irtibat bilgileri alınan adaylardan bazıları, Genel Girişimcilik Eğitim Programı Girişimcilik Testi’nden geçirilirken bir hayli zorlanıyor. “Bir ürün/hizmeti üretmeyi planlarken sizi ne cezbeder? Sizce aşağıdakilerden hangisi iş planının en önemli bölümüdür? Günümüzde bir girişimci için en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?” gibi klasik sorular dışında, adaylara daha “zor” sorular da yöneltiliyor.

İçlerinde ilköğretim okulu mezunu işsizler ile ev kadınlarının da önemli yer tuttuğu müracaat sahiplerinden cevaplandırmaları istenen ancak pek çok adayı bir hayli zorlayan bazı sorular şöyle:

* Bir satranç oyuncusu olsanız ve Gary Kasparov ile bir turnuvada karşı karşıya gelme imkanınız olsaydı ne yapardınız?

a) Yenileceğim kesin olduğundan çekilirim.
b) Oynamayı kabul ederim ama kendi üzerime de bahse girmem.
c) Kendim üzerine bahse girerim.
d) Yenileceğimi bile bile oynarım.
n Bir davete katıldığınızda nasıl davranırsınız?
a) Davetlere katılmam.
b) Topluluklara karışır konuştukları konuya katılmaya çalışırım.
c) Önemli gördüğüm kişilerle tanışma fırsatlarını kovalarım.
d) İnsanlara nasıl yaklaşacağımı bilemem.
n Bir fizibilite raporu hazırlamaktaki amaç nedir?
a) Sistemli Çalışmayı sağlamak.
b) Gerekli araştırmaları yaparak alternatifli senaryolar hazırlamak.
c) İş fikrinin gerçekçi öngörülere dayanıp dayanmadığını test etmek.
d) Yukarıdakilerin hepsi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve İŞKUR’un ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe sağlayacak. Girişimci olmak için başvuranlar arasında yapılacak sınav sonrasında girişimcilik kursuna katılmaya hak kazananlara, 15 gün süren 72 saatlik girişimcilik eğitimi verilecek. Bu eğitim sonucunda başarılı olup belgelerini alan girişimciler, hazırladıkları proje dosyasını KOSGEB’e sunacak. Projesi kabul edilen girişimciye işletme kuruluş desteği için 5 bin, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği için 10 bin, işletme giderleri desteği için de 12 bin lira verilecek.

Haberin Devamı