Gazete Vatan Logo

Kasaplar ‘marka’ oldu

Bugünden itibaren hazır sucuk, köfte, kıyma satamayacak olan kasaplar, çözümü kendilerine ait patent ve marka almakta buldu

Kasaplar ‘marka’ oldu

KASAPLAR, Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişiklik doğrultusunda bugünden itibaren hazır şekilde, markasız “kasap sucuk, köfte ve kıyma” satamayacak, bu ürünleri müşterinin yanında hazırlamaları zorunlu olacak.

13 Şubat’ta yürürlüğe giren tebliğin 1 Temmuz’a kadar olan geçiş süresi dün sona erdi. Artık kasaplar markasız, açıkta kıyma, kasap sucuk ve köfte satamayacak. Bunun önüne geçmek isteyen kasaplar bir çözüm yolu bularak patent ve marka sahibi oldu.

Patentler alındı

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, Bursa’da kasapların satışlarının düşmemesi için bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Kasaplara patent ve marka aldık. Kasaplarımızın kendi markaları ve etiketleri var. İmalathanelerle sözleşme yapıp, ambalajlı, etiketli olarak sucuk, köfte satışa sunuyoruz. Etiketi olmayan ürünlerin satışı artık yasak” diye konuştu. Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu, kendileri için en büyük sorunun köfte ve sucukta oluştuğuna dikkati çekti.

Tebliğe göre, bu ürünlerin müşterinin yanında hazırlanırsa satılabileceğini ifade eden Sarıoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Müşteri, kasapta köfte için beklemiyor. Ayrıca beşer onar kiloluk hazırlıyoruz. Müşteri bazen 4 köfte istiyor, 4 köfteyi o anda nasıl yapacaksınız? Sucuk için izin belgesi alınmasını ve bir imalathanede markalı üretim yapılmasını şart koşuyor. Bu zorunluluklar, 4 büyük firmanın baskısıyla çıkarıldı. Değişeceğini umuyoruz. Yeni hükümet kurulmasını bekliyoruz. Hükümet kurulduğu an bu konuda kasaplar lehine bir düzenleme olacak. Türkiye genelinde 50 bin kasap esnafı var. Bugüne kadar kimi zehirlemişiz? Bugüne kadar kötü mü yaptık da yasak getirdiniz? Herkesten önce toplum sağlığını önemsiyoruz. Bütün ürünlerimiz taze etten, hijyenik ortamlarda üretiliyor.”