Gazete Vatan Logo

Karşılıklı aşk, İstanbul Truva rotasını ekletti

Türkler yavaş yavaş cruise turizmine alıştı ve özellikle vizesiz Yunan adaları ve Atina turları büyük rağbet görmeye başladı. Türkiye’deki potansiyeli gören Celestyal Cruises de yılda 120’den fazla kez uğradığı Kuşadası’nın yanı sıra İstanbul ve Çanakkale’yi 2019 rotasına ekledi.

Karşılıklı aşk, İstanbul Truva rotasını ekletti

Vizesiz Yunan Adaları ve Atina turları, Türk müşterilerden büyük ilgi gören uluslararası kruvaziyer firması Celestyal Cruises, henüz diğer firmalar Türkiye’yi programlarına tekrar almakta nazlanırken, 2019’da 2 yeni limanı daha programına dahil etmeye hazırlanıyor. Kuşadası çıkışlı, Patmos, Rodos, Girit, Santorini, Atina ve Mikanos’u kapsayan turları büyük ilgi gören firma 2018’de Türk müşteri sayısında yüzde 30’un üzerinde artış bekliyor.

Celestyal Cruises Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz, 2018 ve 2019 sezon programını tanıtırken, yeni nesil modern gemilerin de filoya eklendiğini belirtti. 2015’ten beri Türkiye pazarını kapsayan turların beklenenden büyük ilgi gördüğünü söyleyen Özgü Alnıtemiz, özellikle finansal okur yazar olan tatilcilerin en doğru seçimin cruises ile yolculuk olduğunu hesaplayabildiklerini ve kendilerini tercih ettiğini söyledi.

100 kez yanaşacak

Özgü Alnıtemiz, “Terör olayları sonrası büyük kruvaziyer firmaları gemilerini bir bir Türkiye limanlarından çekerken Türk pazarına olan inancını kaybetmeyen tek firmaydı Celestyal Cruises. Türkiye’yi homeport (ana liman) olarak ilan ettiği 2016 yılında 165, geçtiğimiz yıl 120 kez Türkiye limanlarına uğrak yaptı. Celestyal Cruises bu sezon da Ege sularında turlar yapan 3 gemisi ile Ekim ayı sonuna kadar yaklaşık 100 kez Kuşadası Limanı’na yanaşacak. Önümüzdeki sezon İstanbul ve Çanakkale programa dahil olacak” derken, 750’den fazla yolcu taşıyan gemilere verilen 30 euroluk teşvikin önemli bir ivme kazandıracağını söyledi. Alnıtemiz, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Celestyal Cruises olarak çok daha büyük bir hamle kararı aldık; gemilerimizi 2019-2020 sezonunda Kuşadası dışında İstanbul ve Çanakkale limanlarına da yanaştıracağız. Filomuzun en büyük gemilerinden Crystal, İstanbul’da 1 gün demirleyecek. Sonraki liman Çanakkale olacak. Yolculara Gelibolu yarımadasını gezdireceğiz. İstanbul ve Çanakkale limanlarımızı da kapsayan turlarımız 2019 Ekim ve Kasım aylarında yapılacak. 5 ay sonra 2020’nin ilk cruise gemisi olarak İstanbul’a bu kez daha erken, Nisan ayında geleceğiz.”

Haberin Devamı

Hesap ortada

Kuşadası’ndan çıkan gemi önce Patmos’a uğruyor. Sonra rotada Rodos ve Girit var. Santorini ile devam eden tur Atina ve ardından Mikanos’a yanaşılması ile tamamlanıyor. Kuşadası’nda da son buluyor. Türkler kuşkusuz Yunan adalarını çok sevdi. Adalara giden Türk sayısı 1.5 milyonu buldu. Ancak bu seyahatlerin büyük bölümü tek bir adaya ve feribotlarla münferit gidişler oluyor. Özgü Alnıtemiz, 289 eurodan başlayan turlarının münferit gidiş gelişlere göre hesaplı olduğuna dikkat çekti. Alnıtemiz, “289 eurodan başlayan her şey dahil ve vizesiz turlarımız, uçakla veya feribotla münferit gidişlere kıyasla Yunan Adaları’nı gezip görmenin en hesaplı ve en konforlu yolu” dedi.
3 ve 4 gecelik Iconic Aegean Yunan Adaları ve Atina Turları’nda kişi başı fiyatlar 289 eurodan başlıyor, her şey dahil fiyatlara 1 kara turu hediye. Yunan Adaları deneyimini gecesiyle gündüzüyle yaşamak isteyenlerin tercih edeceği 7 gecelik Idyllic Aegean Turları 6 Mayıs’ta başlayacak. Her Pazar günü Kuşadası’ndan kalkacak Celestyal Crystal gemisiyle yapılacak turlar 14 Ekim’e kadar sürecek. Bu turda gemi 1 tam gün Mikonos’ta, 2 tam gün Santorini’de konaklayacak. Turun sürpriz rotası Milos.
Türkler’in yüzde 72’sinin ilk deneyimi
Türkiye’nin 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen ne yazık ki cruise turizmi bugüne kadar çok ilgi görmedi. Ege’de dolaşan gemilerdeki yolcuların yüzde 32.1’ini Avrupalılar, yüzde 31.7’sini Amerikalı ve Kanadalılar oluşturuyor. Atina ve Kuşadası çıkışlı turlar olmasına rağmen Türkler’in oranı yüzde 17. 140 ülkeden yılda ortalama 150 bin yolcu taşıyan Celestyal Cruises’un Türkler tarafından çok tercih edilmesinin sebebi, Türk-Yunan ortak kültürünün bir parçası olan yakın sularda yolcularını gezdirmesi. Ayrıca her şey dahil ve vizesiz turlarla birçok otele oranla hesaplı ve konforlu tatil sunması da Türkler’i cruise’u keşfe yöneltti. Sezonda ortalama 30 bin Türk’ü Yunan Adaları’nda gezdiren Celestyal gemilerinde yapılan memnuniyet anketi sonuçları da Türkler’in cruise’u sevdiğini kanıtladı: Celestyal ile seyahat eden Türk yolcuların yüzde 72’si ilk kez cruise tecrübesi yaşadığını belirtti. Yolcuların yüzde 72.5’i Celestyal sayesinde Yunan Adaları’nı ilk kez gördüğünü, yüzde 76.4’ü yine geleceğini söyledi. Anket sonuçlarından çıkan bir başka çarpıcı sonuç da yolcuların yüzde 40’ının Gaziantep, Trabzon gibi Anadolu illerinden katılım göstermesiydi.

Haberin Devamı