Gazete Vatan Logo

Karbonhidratlar diyetlerin kötü çocuğu mu?

Beslenme koçu ve diyetisyen Serra Yücel, aşırıya kaçmadan karbonhidrat içerikli besinleri tüketmemiz gerektiğini söylüyor. İşte tavsiyeleri...

Karbonhidratlar diyetlerin kötü çocuğu mu?

Diyet denince karbonhidratların suçlanmasına artık alıştık ama bu besinler gerçekten sanıldığı kadar zararlı mı yoksa tam tersine yararları var mı? Beslenme koçu diyetisyen Serra Yücel, son yıllarda karbonhidrat ile ilgili sınırsız yorumla karşılaştıklarını belirterek, “Bir bölüm faydalarını, diğer bir bölüm zararlarını savunuyor daha doğrusu birileri ‘asla yemeyin ‘ derken birileri ‘kesin yiyin’ diyor. Karbonhidrat sadece ekmek, pirinç pilavı, makarna, unlu mamuller ve şekerli ürünlerle sınırlı bir besin grubu değil. Biz de bunlardan kaçınabildiğiniz ölçüde kaçının diyoruz ancak bazı durumlarda bu besinlerin de faydaları olduğunu ve gereği kadar tüketilmesi gerektiğini savunuyoruz” diyor ve ekliyor, “Tercih edilmeyen karbonhidratların yanısıra bol bol tükettiğimiz ve vucüdumuza birçok açıdan faydası olan ve aynı zamanda doğru karbonhidratı içeren besinler;

-Ceviz

-Kavrulmamış fındık

-Bulgur

-Buğday

-Fıstık

-Badem

ve bunların dışında tükettiğimiz baklagiller , sebzeler ve meyveler vücuda almamız gereken faydalı karbonhidratlardır.”

Haberin Devamı

"Karbonhidrat sadece ekmek, makarna, unlu mamuller ve şekerli ürünlerle sınırlı bir besin grubu değil."

Su oranını dengede tutar

Vücuda yararlı olan karbonhidratların tüketimi vücuttaki elektrolit kaybını önler, kandaki kolesterol düzeyini azaltır, insülin, glikoz ve kan dengemizi korur, hazmedilmesi kolaydır, fiziksel ve zihinsel enerji sağlar, vücudun su oranını dengede turar ve korur, obeziteye veya kiloya yol açmaz dinçlik sağlar, çocuk gelişiminde çok önemli.

Kilo artışına dikkat edin

Zararlı karbonhidratların tüketimi fazla kiloya yol açar. İyi kolesterolü aşağıya çeker , vücut ihtiyacı olan karbonhidratı alamadığı takdirde baş dönmesi , halsizlik , yorgunluğa sebep olur, fazla tüketilmesi kan şekerini yükseltir ve diyabete yol açar. Vücut olması gereken kilodan fazla bir kilodaysa çok tüketilmesi durumunda insülin direncinde düşme görülür.

Aşırıya kaçmadan dengede tüketin

Altın kurallar

-Günlük karbonhidrat ihtiyacımız ortalama 70 ünite. Diyet programınızı oluştururken buna da dikkat etmelisiniz.

Haberin Devamı

-Karbonhidrat vücudun enerji kaynağı.

-Vücuda karbonhidrat aldığımız zaman glikoza yani şekere çevrilir ve kan şekerimizi yükseltir .

-İnsülin hormonu salgılanır ve glikoz karaciğerdeki, kaslardaki depolarda glikojen olarak depolanır.

-Gereğinden fazla olarak alınan karbonhidrat ise yağ olarak depolanır.

Fasulyeler: Kurufasulye, deniz börülcesi, börülce gibi gıdalar içerisinde çok az şeker barındırır ve besin değeri oldukça yüksektir.

Balkabağı: Az şekerli ve bol lifli bir gıda. Yetişkinlere olan faydalarının yanı sıra, ek gıdaya geçen bebeklerde de normal kabak yerine balkabağı tercih edilmeli.

Tatlı patates: Patates lif bakımından zengin. Ayrıca C vitamini ve protein içerir. Normal patates yerine olabildiğince tatlı patates tercih edilmeli.

(Özellikle bebeklerde)

Muz: Lif oranı oldukça yüksek. Kalbi koruyan B6 vitamini içeriyor.

Çilek: Çok sayıda vitamin ve antioksidan içeğine sahip.

Yabanmersini: Kalorisi düşük olduğu için ve beyin için olan faydaları nedeni ile tüketilmesi gereken bir besin.

Haberin Devamı

Yulafunu: Yulafta bulunan lif, kolesterolü düşürüyor, kalp sağlığını koruyor. Kilo kontrolünü sağlıyor. Yulaflı unlu gıdalar yapabilir, yulaf ezmesi ve gevreği de tercih edebilirsiniz.

Kinoa: Tam bir protein deposu. Lif içeriğiyle mutlaka tüketilmesi gereken ve modası geçmeyecek bir besin kaynağı.