Gazete Vatan Logo

Karaman: Pahalı koşullarda rekabet ediyoruz

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, tekstil ve hazır giyimde 15 yılda 75 milyar dolar yatırım yaparak, Avrupa'nın 1'inci, dünyanın 3'üncü büyük üretim kapasitesine ulaşan Türk özel sektörünün, en pahalı şartlarda rekabet etmeye çalıştığını söyledi

Yaptığı yazılı açıklamada, Çin'in başta tekstil olmak üzere pek çok ürün çeşidinde dünya pazarlarını ele geçirmeye başladığını belirten Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, "Çin sorunu uzun yıllardır bilinen fakat önlem alınmayan bir süreçtir. Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde en pahalı elektriği kullanan ilk üç ülke arasında. IMF'nin 2006 küresel istikrar raporuna göre akaryakıt fiyatlarında dünyanın en pahalı ülkesiyiz. 2003-04 ve 2005 yıllarında Türkiye, istihdam maliyeti üzerinde en yüksek vergi ve prim yükünü taşıyan OECD ülkesi. Son 9 yılda vergi yükümüz yüzde 59 artmıştır" dedi.

Tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile başarıya ulaşacak olumlu bir Türk malı imajının sağlanmasının ülke ekonomisi için önemli olduğunun altını çizen Karaman, İstanbul Deri Fuarı'nda Uşak'ın deri sektöründeki kazanımlarını ve avantajlarını tanıtmak istediklerini ifade etti.

MARKALAŞMA, PATENT VE TASARIM İÇAÇICI DEĞİL
Uşak'ta markalaşma, patent ve tasarım konularının gelişimini iç açıcı bulmadığına değinen Karaman, şunları söyledi:

"1998-2006 yılları arasında 3 bin 300 patent başvurusundan sadece 11'i, 368 bin 76 marka başvurusundan sadece 527'si, 29 bin 329 tasarım başvurusundan ise 27'si Uşak'tan olunca Odamız bünyesinde marka, patent ve tasarım başvurularını kolaylaştırmak amacıyla Türk Patent Enstitüsü'nün ön bürosunu kurduk. Firmalarımızın dünya pazarlarında kalite ve standart konularında yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmamaları için, ISO 9000 Kalite Yönetim Sistem standartları, verimlilik, ihracatta devlet destekleri ve teşvikler konusunda sürekli eğitim seminerleri düzenliyoruz."

BÜYÜME İNOVASYONLA MÜMKÜN
Günümüzde hızla değişen rekabet ortamında ayakta kalabilmek için şirketlerin ürünlerini, hizmetlerini ve üretim yöntemlerini sürekli olarak değiştirmeleri ve yenilemeleri gerektiğini savunan Karaman, "Alan değiştirmek belki bir dinamizmdir. Zaman zaman da zorunludur. Yapılması gereken, kaçınılmaz olan farklı alanları yakalamaya çalışmaktır. Katma değeri yüksek ürünlere yoğunlaşmak elbette gerekli. Bu amaçla tekstille yoğun bir sanayiye sahip Uşak'ta teknik ve akıllı tekstiller konusunda da aktörlerinin olması şarttır" diye konuştu. Karaman, ülkemizin de ekonomik, toplumsal ve bölgesel kalkınma hamlesi yapması, işletmelerimizin rekabet gücünün artmasıyla, istihdam yaratan bir büyüme trendi yakalamasının inovasyon ile mümkün olacağını da öne sürdü.

Türk sanayisinin en önemli ihtiyacının kalifiye ara eleman olduğunu da vurgulayan Karaman şunları söyledi:

"Meslek liselerinde okuyan gençlerimize daha cazip imkanlar sunarak onların üretime katkılarını artırmamız gerekiyor. Maliyetlerin indirilmesi ve desteklenmeler devletin ve ekonomiyi yönetenlerin görevidir. Bunun dışında sanayicimize düşen görevde rekabet gücünü geliştirmeyi başarmaktır. Sadece devlet destekli bir rekabet politikası bir süre sonra geçersiz kalacaktır."

Haberin Devamı