Gazete Vatan Logo

Karaköy iskelesi battı

Şimdi iskelenin yerinde yeller esiyor!..

İstanbul’da dün sabah Asya yakasına geçmek için Karaköy’e gelen vatandaşlar şoke oldu. Çünkü iskelenin yerinde yeller esiyordu. Önceki gece esen şiddetli lodos Karaköy İskelesi’ni Marmara’nın derin sularına gömmüştü.

Nasıl battı?

Karaköy İskelesi, İstanbul’un tek yüzen iskelesi. Dengesini 16 duba sağlıyor. Her biri 50 ton taşıma kapasitesine sahip bu dubalardan ön sol cephede bulunanı, önceki gece 24.00 sıralarında dalgaların etkisiyle delindi. Duba su almaya başlayınca 1.200 metre karelik iskele yavaş yavaş yan yattı. İtfaiye, Kıyı Emniyeti ve İDO’nun dalgıçları 20 dakika sonra olay yerine geldi. Dalgıçlar hasar gören tanklardaki suyu tahliye etmek istedi ancak iskeleyi karaya bağlayan çelik halat kopunca, 23:30’da iskele alabora olup battı.

Rutin kontroller yapıldı

8 Ekim 1984 yılında çelik kontrüksiyonlu olarak yapılan Karaköy İskelesi, 2006’daki tadilatın ardından her yıl 15 Haziran ve 15 Ekim’de düzenli olarak kontrol ediliyordu. Bu yıl da aynı kontroller yapıldı.

Yüzer duba koyulacak

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, teknik ekibin bir çalışma daha yürüttüğünü belirterek, “İskele, duba şeklinde yüzen bir vasıtaydı. Onun yerine ne tür şekilde bir duba koyabiliriz, bunun çalışmasını yapıyoruz, alternatifleri değerlendiriyoruz” dedi..

Son 100 yılda 4 kez değişti

- 1900’lü yılların başında beri kullanılan tarihi iskele, 2 Ekim 1936’da değiştirildi.

- 1958’de dubaları eskiyince yan yatan ikinci iiskelenin yerine hemen yenisi yapıldı.

- 1 Mart 1966’da iki Sovyet tankeri çarpışınca denize dökülen mazotun alev almasıyla yanan 1958 tarihli iskele Mart 1966’da yeniden hizmete girdi.

- 8 Ekim 1984’te ise dün batan çelik konstrüksiyon iskele açıldı.

Haberin Devamı