Gazete Vatan Logo

Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar!

YGS sınavında şifreleme olduğunu kabul eden ÖSYM, Ankara 7.İdare Mahkemesi’ne verdiği savunmada bu kez şifreyi yalanladı. İdare Mahkemesi, savcılıktan soruşturmada hazırlanan bilirkişi raporunu istedi

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) yaşanan şifre skandalından sonra 18 yaşındaki Konyalı öğrenci M.A.O, avukatı Ahmet Gürol Şağban aracılığı ile Danıştay’a sınavın yürütmesinin durdurulması için dava açmış, Danıştay ise görevsizlik kararı vererek dosyayı Ankara 7.İdare Mahkemesi’ne göndermişti. İdare Mahkemesi ise ÖSYM’den savunma istemiş ve ÖSYM de savunmayı verilen sürenin son günü olan Pazartesi mesai bitiminde teslim etmişti. Dün ÖSYM’nin verdiği savunmanın içeriği netlik kazandı. Daha önce ÖSYM’nin kabul ettiği şifrelemenin, bu kez savunmada yalanlandığı ortaya çıktı. Savunmanın içeriğini aktaran Avukat Ahmet Gürol Şağban, “Şifre iddialarını yalanladılar ama ÖSYM Başkanı bizzat adaylara gönderdiği mektupta şifreyi doğruladı. Şimdi bu itiraftan geri dönmek sorunu ne kadar çözer, bunun takdirini kamuoyuna bırakıyorum” dedi.

Savcılığa tebligat elden yapılsın

Şağban, Ankara 7. İdare Mahkemesinin ara karar vererek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yürüttükleri soruşturmayla ilgili evrakı ve bilirkişi raporunu da talep ettiğini belirterek şunları söyledi, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı gizli yürütüyor ve henüz bir karar da vermiş değiller. Gizli olan bir soruşturmayla ilgili soruşturma evrakının intikal edip etmeyeceği konusunu bilemiyorum ancak mahkeme talep etmiştir ve tebliğatın memur eliyle yapılmasını istemiştir. Tebliğatın ulaştığını tahmin ediyorum. Yürütmeyi durdurma talebinin çok kısa sürede sonuçlanması için bir bilirkişi raporuyla zaman alınmaması gerekiyor. Bizim taleplerimiz içinde de var. Hatta taleplerimizde 1 milyon 700 bin soru kitapçığının incelenmesi de var. Şifreleme iddiasının başka türlü ortaya çıkması bu yönüyle mümkün değil.”

Savcılık soruşturması etkisiz

ÖSYM’nin verdiği savunmaya ilişkin kendi hazırladıkları cevapları da dün teslim eden Şağban, açtıkları davada şifre skandalı dışında cezaevleri için tekrarlanan fen bilimleri sınavının eşitliğe aykırı olduğuna da değindiklerini söyledi:”Biz sadece şifre iddialarına dayanmadık, mesela fen bilimleri testinin tekrarlanmasına dayandık. Buradaki kanuna aykırılık o kadar açık ki, 6114 sayılı Kanunun 7.maddenin 3. fıkrasına çok net şekilde aykırı. Burada mutlaka aynı adaylara, aynı zamanda, aynı sorularla sınav yapılması gerekiyor, bu çiğnendi. Soru kitapçıklarında 1 milyon 700 bin adet basılmadan dolayı zor sorularla başlayan adayların kolay sorularla başlayanlara nazaran eşitsizlik olduğunu ileri sürdük. Yani dayandığımız hususlar sadece şifre iddiaları ve şifrenin kamuoyuna sızıp sızmadığı değil. Ama bu manada şunu ilave edeyim, METEKSAN’daki inceleme Ankara 7. İdare Mahkemesinin savunma istediği günün ertesi günü meydana geldi. Yani o basılma hadisesi savunma istendikten sonra oldu. Bu dikkat çekiciydi. 3 gün içinde inceleme tamamlandı. Arkadaşlar, 1 milyon 700 bin kitapçıktan ve cevap anahtarından bahsediyoruz. Size bir YGS sorusu sorayım, 20 kişilik bir bilirkişi heyeti olsa ve 1 dakika harcasa her kitapçığa kaç günde inceleme tamamlanır? 59 günde arkadaşlar. 3 günde tamamlanması mümkün değil ama burada doğru cevap 3 gibi çıkıyor. O yüzden ben Cumhuriyet Savcılığının soruşturmasının çok etkili bir soruşturma olduğu kanaatinde değilim şu aşamada.”

Milletin vicdanında YGS bitti

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise ÖSYM’nin kendi yaptığı savunmaya bile inanmadığını söyledi:”Artık YGS bütün sonuçları itibariyle milletin vicdanında bitmiş bir sınavdır. Mahkemenin de bu doğrultuda karar vereceğine inanıyorum” dedi. Savunma yapmak adına öylesine yapılmış bir savunma var. 1 milyon 700 bin öğrenciye gönderilen mektupta, şifreleme yönteminden ve bir yazılım hatasından bahsediyor, buna karşın savunmasında yalanlıyor. Bu iki açıklama birbirine ters düşüyor. ÖSYM bu savunmayı kendisi de inanmayarak yaptı.”

Dosya üzerinden karar verecek

Doç.Dr.Y ılmaz Yazıcıoğlu / Ceza Hukukçusu “Ankara 7.İdare Mahkemesi’nin 3 üye hakimi var. Savc ısı yok. Bu 3 üye hakim savunmayı ve dava dosyasını kendi aralarında görüşecekler. Taraflar bir duruşma isterlerse, kurul bu istek üzerine duruşma düzenleyebilir. Ancak ne ÖSYM ne de davayı açan taraf henüz bir duruşma talebinde bulunmadı. Öte yandan kurul karar verdikten sonra ÖSYM veya davacı tarafın danıştaya temyize gitme hakkı da var.”

LYS’ye ek başvuru süresi bugün bitiyor

Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) ek başvuru süresi bugün sona erecek. Sınavı düzenleyen Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi daha önce 29 Nisan-6 Mayıs 2011 olarak belirlenen LYS başvuru süresini bugün mesai saati bitimine kadar uzatmıştı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) en az bir puan türünden 180 puan barajını aşan üniversite adayları LYS’ye başvurabilecek. LYS puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, YGS’ye ek olarak LYS’lerden tercih edecekleri programlar için gerekli olanlara da girmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı