Gazete Vatan Logo

Kara kış bitki çayını çift haneli büyüttü!

Sert geçen kış, Türk insanının bitki ve meyve çayı tüketimini artırdı. Ocak-Mart döneminde soğuk hava ve grip salgınları nedeniyle bitki ve meyve çayı satışlarında % 20’ye varan artış oldu.

Bu yıl sert geçen kış ayları Türk insanının bitki ve meyve çayı tüketimini artırdı. Ocak-Mart döneminde soğuk havalar ve grip salgınları nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre bitki ve meyve çayı satışlarında yüzde 20’ye varan artışlar oldu. Bitki ve meyve çaylarının 5 yıl önce çay pazarında yüzde 24 civarında olan payı yüzde 34’e yükseldi. Tüketim ise 560 milyon poşetten 900 milyon poşete çıktı. Bu tüketimin 400 milyon poşetini tek başına karşılayan Doğadan’ın Pazarlama Müdürü Gökçe Gençal Kunt, yeni ve farklı ürünlerle pazarı büyüttüklerini söyledi. Kunt, dünyada sağlıklı yaşam trendinin artması ve beraberinde gelişen önleyici tıp kavramı ile birlikte Türkiye’de de bilinçli bitki ve meyve çayı tüketicisinde ciddi artış olduğunu vurguladı.

Sağlıklı yaşam trendi

Kunt, “Bitki ve meyve çayları insanların yaşam kalitesine katkı sağlayan bir sağlık yatırımı haline geliyor. Son 5 yıllık trend analizine bakarsak, sektörün diğer çay kategorileri ile kıyaslandığında ciddi bir gelişim gösterdiğini görüyoruz. Örneğin 5 yıl öncesinde Türkiye’deki hanelerin sadece yüzde 24’ünde poşetli bitki ve meyve çayı varken, bugün hanelerin yüzde 34’ünde yer alıyor. Bu artış, özellikle tüketicilerin bilinçlenmesi ve Doğadan olarak kategoriye yaptığımız yatırımların neticesinde oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Zencefil-limon önde

Bu yıl uzun süren kışın ve soğuk algınlığı salgınlarının tüketimi ciddi oranda artırdığına da değinen Kunt, “Geçen seneye göre çift hanelere varan oranlarda artış oldu. Örneğin bizim zencefil-limon, ayva-tarçın gibi çaylarımızda satışlar yüzde 20’lere varan oranlarda arttı” dedi.

Geçen yıl 200 milyon TL ciro yaptıklarını, bitki ve meyve çayı giren her 34 hanenin 18’inin Doğadan’ı tercih ettiğini de anlatan Kunt, şöyle devam etti: “Bitki ve meyve çayları, siyah çaylar, bitki şekerleri ve demlenmiş soğuk bitki ve meyve çaylarından oluşan 80 ürünümüz bulunuyor. Ankara Akyurt’taki fabrikamızda 1 milyar poşet üretim kapasitemiz var. Üretimimizin yüzde 30’unu ihraç ediyoruz. Avrupa’dan Japonya’ya ihracat gerçekleştiriyoruz.”

Haberin Devamı

Kuşburnu liderliği kaptırmıyor

Gökçe Gençal Kurt, Türk insanının daha önce kuşburnu, elma ve böğürtlen olarak sıralanan tercihlerin kuşburnu, zencefil-limon ve elmaya döndüğünü söyledi. Kunt, “Yıllık kişi başı tüketimde 3.1 kg ile dünyanın en çok çay içilen ülkesiyiz. Ancak bitki ve meyve çayında 25 gram seviyesindeyiz” dedi.

Şişeden sonra şekeri çıktı

Gökçe Gençal Kunt, soğuk bitki ve meyve çaylarının büyük ilgi gördüğünü anlattı. Kunt, şöyle devam etti: “Tüketicilerimizden gelen olumlu geri bildirimlerden hareketle 250 ml’lik özel cam şişe ambalajının yanı sıra 1 litrelik sağlıklı karton ambalajıyla da tüketicilerimizin beğenisine sunduk. Bu pazar tüm dünyada olduğu gibi büyük bir hızla büyürken geçtiğimiz yıl Türkiye’de de yüzde 100’e yakın büyüme gösterdi. Doğal bitki özleri ile hazırladığımız Doğadan bitki şekerlerimizi de lanse ettik. Doğadan’ın, çay kategorisi dışındaki ilk inovasyonu olan ve şeker içermeyen Doğadan Bitki Şekerlerimizi 5 farklı çeşidiyle sadece Migros’larda tüketicimizin beğenisine sunuyoruz. 2015’de de bütün pazarlama süreçlerinde sektördeki gelişmeleri takip ederek hatta önceden öngörerek tüketicilerimizin beğenisini kazanacak projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. “

Haberin Devamı