Gazete Vatan Logo

Kar yerini soğuğa bırakıyor

Yurtta karakış etkisini sürdürürken, kar yağışı yerini dondurucu soğuklara bıraktı. Fırtına sebebiyle yapılamayan feribot seferleri de normale döndü. Soğuk sebebiyle nehirlerde donmalar görüldü

Kar yağışının etkisini sürdürdüğü İstanbul'da, İDO'nun tüm feribot ve şehiriçi seferlerinin sorunsuz yapıldığı bildirildi. İstanbul'da havanın hafta sonu ısınması ve yağmur bekleniyor. Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan açıklamada, 09 Şubat 2005 Çarşamba günü saat 07.30'daki Mudanya-Armutlu-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferinin iptal edildiği hatırlatıldı. Bunun dışındaki feribot ve deniz otobüsü seferlerinin yapıldığı, tüm feribot ve şehir içi deniz otobüsü seferlerinde de herhangi bir aksama olmadığı bildirildi. İstanbul'da kapalı yol bulunmazken, ekiplerin kar küreme çalışmaları sürüyor. Deniz trafiğinin yanı sıra, hava trafiğinde ve raylı sistemde de herhangi bir aksama olmadığı ifade edildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM Meteoroloji Birimi'nin verilerine göre, soğuk ve karlı hava İstanbul'u yavaş yavaş terk ediyor. Alınan bilgiye göre, kar yağışı Türkiye'nin kuzey kesimlerinde hafta sonuna kadar devam edecek. Batı ve güney bölgelerde ise güneş yüzünü gösterecek. Ancak bu kesimlerde buzlanma ve don riski var.

İstanbullular da cuma gününden itibaren karla mücadelesine başladı. Pazar ve pazartesi günleri etkili olan kar yağışı, biraz daha hafifledi. Bunda zaman zaman poyrazdan, zaman zaman da karayelden kuvvetli esen rüzgar etkisini kaybetmesinin de büyük etkisi var.

Karın 10 Şubat Cuma gününe kadar İstanbul'da zaman zaman etkili olması, cuma günü sabah erken saatlerde kendini gösterdikten sonra dinmesi bekleniyor. Hafta sonunda ise yeni bir yağışlı havanın gelmesi söz konusu. Ama sıcaklık artacağından yağışlar yağmur şeklinde olacak. Buna göre cumartesi günü İstanbul'da havanın bulutlu, pazar günü ise yağmurlu olması bekleniyor.

İSTANBUL HAFTA SONUNA KAR YAĞIŞIYLA GİRECEK
İstanbul'da hafta sonuna kadar aralıklarla devam etmesi beklenen kar yağışının da etkisiyle sıcaklıklar birkaç gün daha kadar düşük değerlerde seyredecek.

Hava sıcaklığı gece eksi 2, 9 Şubat Çarşamba günü 3 derece olacak. 10 Şubat Cuma günü sıcaklıkların gece eksi 3, gündüz 4 derece civarında olması bekleniyor. 11 Şubat Cumartesi havlalar ısınmaya başlıyor. Sıcaklığın gündüz 4, gece eksi 3 derece olması bekleniyor.

Kuzey Ege'de saatteki hızı zaman zaman 70 kilometreye kadar ulaşan şiddetli poyraz sebebiyle iptal edilen Gökçeada ve Bozcaada'da feribot seferleri fırtınanın etkisini kaybetmesinin ardından sabah saatlerinde yeniden başladı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Denizcilik İşletmeleri Çanakkale Şehir Hatları İşetmesi Müdürlüğü yetkilileri, fırtınanın etkisini kaybetmesinin ardından sabah saatlerinden itibaren Kabatepe-Gökçeada, Gökçeada-Çanakkale ve Geyikli- Bozcaada arasındaki vapur seferlerinin yeniden başladığını bildirdi.

Öte yandan, Çanakkale'de yoğun kar yağışının etkisini kaybetmesinin ardından soğuk hava etkili olmaya devam ederken, güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte vatandaşlar sahile akın ettiler. Güneşli havayı fırsat bilen bazı vatandaşlar kordon boyunda, bazı vatandaşlar da halk bahçesinde gezinmeyi tercih ettiler. Bu arada dün aniden deniz sularının 1 metre kadar çekilmesinin ardından çamura saplanarak yan yatan Sarıçay'daki yüzlerce tekne, sabah gel-git olayının devam etmesi sebebiyle sabah yine balığa çıkamadı. Teknelerini saplandıkları çamurdan çıkaramayan balıkçılar, "Suların çekilmesi sadece Sarıçay'da değil, bütün sahil boyunda açıkça görülüyor. Özellikle sahil kesiminde sular 15-20 metre çekilmiş durumda. Yetkililer bunun normal bir gel-git olayı olduğunu söylüyorlar. Ancak 2 gündür bu devam ediyor. Sular geri çekilmesine rağmen bir türlü yükselmiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık" şeklinde konuştular.

EDİRNE'DE DONDURUCU SOĞUKLAR
Edirne'nin dünya ile bağlantısını kesen kar yağışının durmasına rağmen, dondurucu soğuk devam ediyor. Dondurucu soğuklar nedeniyle Tunca Nehri buz tuttu. Debisi fazla olan Meriç Nehri'nde ise buz bulunmuyor. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgilere göre, Edirne'de hava sıcaklıklarının gündüz -2, gece -8 derece olacağı bildirildi. Şehir merkezindeki bazı dereceler, gündüz hava sıcaklığını -11 olarak gösterirken, dondurucu soğuklar Tunca Nehri'nin buz tutmasına neden oldu. Nehrin hızlı akan bölümlerinde kütle halinde buz kalıpları yüzerken, nehrin durağan yerleri tamamen buz tuttu.

Giresun ve yöresinde dün akşam başlayan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Giresun Belediye Başkanı Hurşit Yüksel, yaptığı açıklamada, dün gece başlayan kar yağışının Giresun kent merkezinde de etkili olduğunu söyledi. Kar kalınlığının kent merkezinde 15 santimetreye ulaştığını ifade eden Yüksel, sabahın erken saatlerinden itibaren kentte bulunan yolların açımına başladıklarını belirtti. Yüksel, belediye hoparlörlerinden anonslar yaparak zincirsiz araçların trafiğe çıkmamalarını istediklerini vurguladı. Kar yağışı nedeniyle Giresun il genelinde 441 köy yolu ulaşıma kapandı. Köy Hizmetleri İl Müdürü Cumhur Melikoğlu, yaptığı açıklamada, Merkez'de 45, Alucra'da 35, Bulancak'da 50, Çanakçı'da 13, Piraziz'de 15, Şebinkarahisar'da 45, Tirebolu'da 53, Dereli'de 34, Doğankent'de 7, Espiye'de 20, Eynesil'de 12, Görele'de 35, Güce'de 12, Keşap'da 35 ve Yağlıdere'de de 30 köy yolunun ulaşıma kapandığını kaydetti. Melikoğlu, kapalı köy yollarının açımı için Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü'ne bağlı 26 greyder, 13 kepçe ve 26 ekibin çalışmalarını aralıksız olarak sürdüklerini vurguladı.

Etkili olan kar yağışı eğitim-öğretimde de aksamalara neden oluyor. Milli Eğitim İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Giresun Merkez, Bulancak, Piraziz, Çanakçı ve Güce İlçeleri'nde 1, Yağlıdere İlçesi'nde de eğitim-öğretime 2 gün ara verildi. Öte yandan, TEDAŞ'dan yapılan açıklamada, kar yağışının enerji nakil hatlarında hasar oluşturması nedeniyle Görele, Tirebolu, Espiye, Güce, Eynesil ve Yağlıdere İlçeleri ile buralara bağlı 7 belde ve 186 köye elektrik verilemiyor.

Sakarya genelinde dün geceden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle 29 köy yolu ulaşıma kapanırken, kapanan yolları açma çalışmaları sürüyor. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü yetkilileri, halen il genelinde 29 köy yolunun kapalı olduğunu belirtti. Yetkililer, kapalı bulunan Akyazı İlçesi'nde 9, Geyve İlçesi'nde 8, Kocaali İlçesi'nde 1, Pamukova İlçesi'nde 5 ve Taraklı İlçesi'nde 6 köy yolunun yeniden ulaşıma açılması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

BİTLİS'TE OKULLARA KAR TATİLİ
Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde olumsuz hava şartlarından dolayı ilk ve orta dereceli okullar 1 gün süreyle tatil edildi. Tatvan Kaymakamı M. Ali Özkan, aşırı tipiden dolayı ilçe merkezi ile köylerdeki ilk ve orta dereceli okulları 1 günlüğüne tatil ettiklerini belirtti. Özkan, olumsuz hava şartlarının devam etmesi durumunda akşam yapacakları bir değerlendirme toplantısı sonucunda okulların yarın da tatil edilip edilmeyeceğine karar vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı