Gazete Vatan Logo

Kapıkule yenilendi, kuyruk çilesi bitti

Avrupa’nın en yoğun sınır kapısı Kapıkule, Gümrük Müsteşarlığı öncülüğünde TOBB tarafından 130 milyona yenilendi.

TOBB ve Gümrük Müsteşarlığı öncülüğünde 137 oda ve borsanın katılımıyla 130 milyon liraya yenilenen dünyanın ikinci, Avrupa’nın en yoğun sınır kapısı Kapıkule’de bekleme süresi 30 dakikadan 10 dakikaya indi. 1.2 milyon olan araç geçiş kapasitesi de 4 milyona çıkarılırken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ülke imajını zedeleyecek hiçbir unsurun kalmadığını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, modernizasyonu gerçekleştirilen Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarının açılışını, Kapıkule’den kurulan uydu bağlantısı sayesinde birlikte gerçekleştirdi. Törende konuşan Erdoğan, sınır kapılarının çile alanları olmasını istemediklerini söyledi. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu da katıldı. Rifat Hisarcıklıoğlu Kapıkule Sınır Kapısı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gümrük Müsteşarlığı’nın kararlılığı ve gayretiyle İpsala, Habur, Cilvegözü ve Sarp gümrük kapılarını kısa sürede tamamlayarak, hizmete açtıklarını, Nusaybin, Dereköy, Esendere, Dilucu ve Akçakale, Türkgözü, Yayladağı, Karkamış, Öncüpınar gümrük kapılarına ilişkin proje çalışmalarına da devam edildiğini söyledi.

X-ray cihazı geliştiriliyor

Kapıkule’nin Türkiye’nin Bulgaristan’a bu yolla da tüm Avrupa’ya açılan, aynı zamanda dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en yoğun sınır kapısı konumunda bulunduğuna, Türkiye’nin de en işlek sınır kapısı olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Modernizasyon öncesi 1.2 milyon olan araç geçiş kapasitesinin 5 milyona çıkması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Bugüne kadar sınır kapılarındaki modernizasyon çalışmaları için 270 milyon lira harcadıklarını da aktaran Hisarcıklıoğlu, “Bunu yaparken devletimizin kasasından bir kuruş çıkmadı. Gümrük kapılarında kullanılan ve bugüne kadar hep ithal edilen, büyük boyutlu X-Ray cihazının ülkemizde imal edilebilmesi için, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte çalışmalara başladık. Kapılardan elde edilen gelirlerden de devletimize 35 milyon lira vergi geliri sağladık. Gümrük kapılarında ortalama bekleme süresi 30 dakikadan 10 dakikaya indirildi. Araç kapasitesi 4 milyondan 14 milyona çıktı”açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı